De term circulaire zonnepanelen komt steeds vaker voorbij, maar wat betekent dit nu precies? Wat zijn de voordelen van dit type zonnepaneel en hoe gaat het in zijn werk? Ontdek hier alle informatie en mogelijkheden! Bekijk de zonnepanelen offertes
-
Belangrijkste punten
- Circulaire zonnepanelen: Ontworpen om gerecycled te worden, zodat materialen opnieuw gebruikt kunnen worden.
- Grondstoffen sparen: Minder gebruik van schaarse materialen zoals silicium en aluminium.
- Milieuvriendelijk: Geen giftige stoffen zoals PFAS en lood.
- Stijgende vraag: Groeiend aantal circulaire zonnepanelen draagt bij aan energietransitie.
- Tweedehandsmarkt: Mogelijkheid voor hergebruik en verkoop van oude panelen.
Wat zijn circulaire zonnepanelen?
Wanneer we spreken van circulaire zonnepanelen gaat het om zonnepanelen die we kunnen hergebruiken. De panelen, of in ieder geval delen ervan, kunnen gerecycled worden en zo weer worden gebruikt voor nieuwe zonnepanelen. Zo worden de grondstoffen die voor een zonnepaneel ingezet worden, opnieuw gebruikt en worden de schaarse onderdelen niet direct weggegooid.
Huidige zonnepanelen
De traditionele zonnepaneel die nu nog op de markt is, wordt gemaakt van schaarse grondstoffen die doorgaans niet of niet goed gerecycled kunnen worden. De grondstoffen in de materialen kunnen na verloop van tijd met elkaar versmolten raken, waardoor goede recycling niet meer mogelijk is. Aan het einde van de levensduur kunnen deze grondstoffen dan ook niet meer opnieuw gebruikt worden. Bovendien bevatten de panelen giftige stoffen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu. Denk hierbij aan PFAS en lood.
Levensduur van zonnepanelen
De levensduur van zonnepanelen ligt gemiddeld op 25 jaar. Dit is de periode waarin de zonnepaneel optimaal zonne-energie kan opwekken en leveren. Na verloop van tijd wekken de panelen steeds minder energie op, wat ook wel degradatie wordt genoemd. De degradatiesnelheid is onder andere afhankelijk van het type en het merk zonnepaneel. De zonnepaneel zelf kan wel zo’n 40 jaar liggen, maar zal dan niet of niet meer optimaal werken. Daarom wordt een gemiddelde van 25 jaar aangehouden.
Stijging van het aantal zonnepanelen
De afgelopen jaren is het aantal zonnepanelen in Nederland flink toegenomen. Uiteraard is dit goed en belangrijk voor de energietransitie en moeten we ook steeds meer over op duurzame energie. Daarbij komt wel kijken dat zonnepanelen van schaarse grondstoffen worden gemaakt. Als deze grondstoffen niet gerecycled en hergebruikt worden, kan dit problemen opleveren voor de energietransitie.
Volgende generatie zonnepanelen
In Nederland zijn circulaire zonnepanelen al volop in ontwikkeling, om bij te dragen aan het doel om uiteindelijk een volledig circulaire economie te realiseren. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat is zelfs bezig met een project, genaamd SolarNL.
Het is dan ook de bedoeling dat de volgende generatie zonnepanelen volledig circulair wordt en een zeer lage CO2-uitstoot heeft. Dit betekent dat de onderdelen gerecycled kunnen worden én gebruikt kunnen worden om nieuwe zonnepanelen te maken. Zo hoeven er minder schaarse grondstoffen gewonnen te worden.
Recycling van onderdelen
Als een zonnepaneel gerecycled wordt, worden de verschillende onderdelen uit elkaar gehaald. Maar waar bestaat een zonnepaneel nu precies uit? Het belangrijkste onderdeel is silicium. Daarnaast bestaan de panelen uit glas, aluminium en koperdraden. Silicium, glas en aluminium kunnen vaak volledig gerecycled worden door het om te smelten en in de oorspronkelijke vorm opnieuw te gebruiken. De koperdraden kunnen bovendien ook vaak hergebruikt worden.
Voordelen
Waarom is het goed om circulaire zonnepanelen te gebruiken? Wat levert het op, oftewel wat zijn de voordelen? We hebben deze uitgezocht en op een rij gezet.
- Recycling van zonnepanelen
- Minder gebruik van schaarse grondstoffen
- Langere levensduur van zonnepanelen
- Kans voor een tweedehands markt voor zonnepanelen
Milieuvriendelijke optie
Daarnaast wordt er gewerkt aan panelen waarbij niet alleen volledige recycling mogelijk is, maar waarvoor ook geen giftige stoffen gebruikt worden. Dit is beter voor mens en milieu. Doordat de vraag naar zonnepanelen enorm gestegen is de afgelopen jaren en waarschijnlijk alleen maar gaat toenemen, moet ook hier naar gekeken worden.
Wanneer we op grote schaal zonne-energie gebruiken om te verduurzamen, maar de panelen aan het einde van de levensduur juist slecht zijn voor het milieu, gaat dit zijn doel voorbij. Circulariteit van de panelen kan hierbij helpen.
Advies vragen
Wil je meer weten over het gebruik en de mogelijkheden van circulaire zonnepanelen? Ben je bovendien benieuwd wat deze ontwikkeling betekent voor jou als particulier? Dan kun je het best advies vragen aan een specialist in zonnepanelen.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!
Zekerheid voor jouw beslissing. Voorkom kosten door je zonnepanelen offerte te controleren: Ontdek hoe jij meer uit je Investering haalt.