Heb jij een elektrische auto, bijvoorbeeld om mee naar je werk te rijden of om je dagelijkse boodschappen mee te doen? Dan heb je de eerste stap naar een duurzamere samenleving al gemaakt. Bekijk de zonnepanelen offerte
-
Belangrijkste punten
- Duurzaam Opladen: Je kunt je elektrische auto opladen met zonne-energie, wat milieuvriendelijk en kostenbesparend is.
- Salderingsregeling: Teveel opgewekte stroom kun je terugleveren aan het net, maar deze regeling wordt afgebouwd (onduidelijk wanneer).
- Laadpaal Vereisten: Niet alle laadpalen zijn geschikt voor zonne-energie, dus kies een compatibel model.
Duurzaam leven met groene energie
Toch willen de meeste mensen meer doen om hun leven nog duurzamer te maken. Denk hierbij aan het opwekken van je eigen groene energie zoals zonne-energie. En hoe mooi zou het zijn als je deze energie kunt gebruiken voor het opladen van je elektrische auto? Als je al zonnepanelen op het dak hebt liggen is het natuurlijk zeer aantrekkelijk om hier je elektrische auto mee op te laden. Deze zonnestroom is namelijk gratis. Benieuwd hoe je dit aan moet pakken? In dit artikel vertellen wij je alles wat je moet weten over het opladen van een elektrische auto door middel van zonnepanelen.
Groene energie in plaats van niet-groene energie
Doorgaans wordt de elektriciteit die je gebruikt voor het opladen van je elektrische auto van het net gehaald. Je betaalt hiervoor een prijs per kWh. Deze prijs ligt gemiddeld rond € 0,30 per kWh (prijspeil 2024). Als je in een elektrische auto van de zaak rijdt is het mogelijk dat je deze kosten weer terug krijgt, waardoor je er vaak niet zo veel bij nadenkt waar deze stroom vandaan komt.
Waar komt je stroom vandaan?
Toch is het verstandig om even stil te staan en je af te vragen waar deze stroom nu precies vandaan komt. Is deze stroom wel groen of komt het toch van een niet-groene stroombron vandaan? Als je al de stap gemaakt hebt om voor een elektrische auto te kiezen is het aan te raden om deze auto op te laden met groene energie, zoals de zonne-energie die door zonnepanelen opgewekt wordt. Je betaalt in dit geval niets voor de geleverde stroom en bent ook nog eens milieuvriendelijk bezig. De accu opladen met een zonnepaneel is hierdoor een goede optie. Maar wat komt daar allemaal bij kijken?
Zonnepanelen op het dak
Als jij jouw elektrische auto met je eigen opgewekte energie op wilt laden kom je al snel terecht bij zonnepanelen. In feite werkt het opladen van een elektrische auto met zonnepanelen erg eenvoudig. Je hebt namelijk alleen maar zonnepanelen nodig die aangesloten zijn op je woning of op je bedrijf. Als je de elektrische auto op gaat laden terwijl de zon aan het schijnen is, dan kun je in feite de opgewekte zonne-energie die op dat moment opgewekt wordt direct gebruiken voor het opladen van jouw elektrische overdag.
Wanneer opladen
Je kunt je auto in dit geval natuurlijk alleen maar overdag opladen. Als het donker wordt zullen de zonnepanelen namelijk geen elektriciteit meer leveren en moet je gewoon voor de stroom betalen. Als je kiest voor het opladen van jouw elektrische auto door middel van zonnepanelen is het dus verstandig om goed in de gaten te houden wanneer jij jouw auto precies op gaat laden.
Hoe laadt je een elektrische auto op met zonnepanelen?
Tegenwoordig zijn elektrische auto’s populairder dan ooit. Zeker als je kijkt naar de fiscale voordelen en de lagere onderhoudskosten zijn elektrische auto’s een slimme keuze. Daarnaast rijden elektrische auto’s ook nog eens heel fijn aangezien ze zo stil zijn, plus je draagt je steentje bij aan een groenere samenleving. Nog een voordeel van elektrische auto’s is dat de ‘brandstof’ die de auto’s gebruiken een stuk goedkoper is, zeker als je kijkt naar de gasprijzen en het feit dat jij jouw elektrische auto eenvoudig zelf op kunt laden door middel van zonnepanelen.
Hoe werkt het opladen
Als je een elektrische auto op gaat laden met zonnepanelen is het verstandig om eerst te weten hoe een elektrische auto doorgaans opgeladen wordt. Je laadt een elektrische auto niet op door een stekker die je in een stopcontact moet steken. Je hebt namelijk een speciale laadpaal nodig waarmee jij jouw elektrische auto op kunt laden.
Thuis of onderweg
Als je thuis een laadpaal hebt staan noem je dat een thuislaadpaal. Vaak zijn deze laadpalen ook op kantoor en bij parkeerplaatsen of tankstations te vinden. Als je een thuislaadpaal hebt staat weet je precies waar de gebruikte energie vandaan komt, dit kan namelijk van het net zijn of van jouw eigen opgewekte zonne-energie. In de basis wordt de stroom voor de laadpaal door het net geleverd, maar je kunt er ook voor kiezen om zonne-energie te gebruiken.
Meer energie opwekken
Met behulp van zonnepanelen is het mogelijk om jouw eigen energie op te wekken zodat jij jouw woning van elektriciteit kunt voorzien. Je bent dan minder, of in sommige gevallen zelfs helemaal niet meer, afhankelijk van het net. In de zomer zal de zon wat feller schijnen waardoor je in de zomermaanden meer energie op kunt wekken in vergelijking met de wintermaanden.
Salderen
Wek je te veel stroom op? Dan kun je dit terugleveren aan de energiemaatschappij. Dit noemen we salderen. Je kunt hierbij gebruik maken van de salderingsregeling, waardoor de teruggeleverde stroom wordt afgetrokken van het totale verbruik. In dit geval hoef je alleen het aantal kWh te betalen dat uiteindelijk overblijft.
De afbouw van de salderingsregeling
De salderingsregeling klinkt erg aantrekkelijk, je krijgt namelijk geld voor al het energie dat je te veel opwekt en zelf niet nodig hebt. Je krijgt in dit geval net zo veel geld terug voor de stroom die jij terugleverd als dat je moet betalen voor de stroom die jij afneemt. Je kunt jouw auto hierdoor gewoon via een laadpaal die op het net aangesloten is opladen, je hoeft hierbij niet direct de opgewekte zonne-energie te gebruiken en in jouw auto te stoppen.
Uitstel afbouw
Toch zal de salderingsregeling in de toekomst niet meer zo interessant zijn. Dit komt doordat de overheid van plan is om de salderingsregeling af te gaan bouwen in de toekomst, al is nog onbekend wanneer dit precies zal beginnen. Dankzij deze regeling krijg je steeds minder geld terug voor de stroom die je zelf hebt opgewekt en terug hebt geleverd. Uiteindelijk krijg je zelfs helemaal niets meer terug voor de opgewekte stroom. Het is dan een stuk voordeliger om alle opgewekte stroom in je auto op te slaan en zelf te gebruiken.
Je laadpaal op zonnepanelen aansluiten
In de toekomst is het dus voordeliger om alle stroom die je hebt opgewekt zelf te gebruiken. Je hoeft in dit geval niets meer terug te leveren en ook niet meer te salderen. Toch is het vaak zo dat je niet alle energie zelf kunt gebruiken, gewoon omdat je het op dat moment niet nodig hebt.
Later gebruiken
Het is dan handiger dat je de opgewekte energie op een later tijdstip kunt gebruiken, zoals ’s avonds wanneer het donker is en de zonnepanelen niet meer werken, of je gebruikt de energie om je elektrische auto mee op te laden. Als je van plan bent om jouw zonnepanelen op jouw laadpaal aan te sluiten, moet je eerst goed kijken naar het type laadpaal dat je hebt. Niet iedere laadpaal is namelijk ingericht op het gebruik van energie van zonnepanelen. Veel laadpalen halen hun energie gewoon uit het net.
Verschillende soorten laadpalen
Gelukkig zijn er verschillende laadpalen beschikbaar die het wel mogelijk maken om de energie van zonnepanelen te gebruiken voor het opladen van jouw elektrische auto. Zo zijn er laadpalen die de mogelijkheid hebben om voorrang te geven aan de stroom uit zonnepanelen.
Daarnaast kun je ook voor een bidirectionele laadpaal kiezen. Dit is een laadpaal die het mogelijk maakt om twee kanten op te laden. Op de piekmomenten van de dag wanneer de meeste zonne-energie opgewekt wordt kan het te veel aan opgewekte energie in de elektrische auto opgeslagen worden. Als je de energie ’s avonds weer nodig hebt kun je de energie weer uit de auto halen om zelf te gebruiken. Let er wel op dat niet iedere elektrische auto geschikt is bidirectioneel laden.
Nog geen zonnepanelen op het dak?
Het kan natuurlijk voorkomen dat je nog geen zonnepanelen op het dak hebt liggen. Vaak kun je bij een eigen huis eenvoudig zonnepanelen laten installeren, mits je hier voldoende geld voor hebt. Er zijn ook verschillende leningen waar je gebruik van kunt maken om de installatie van zonnepanelen te kunnen betalen.
Investering
Daarnaast krijg je ook de BTW terug op de aankoopprijs, als je de zonnepanelen voor 2023 hebt gekocht. Na 2023 is het BTW-tarief teruggebracht naar 0%, waardoor je dit al niet hoeft te betalen om mee te beginnen. Er zijn veel verschillende bedrijven die zonnepanelen op de daken van particulieren installeren, waardoor je veel keuze hebt en zelf kunt kiezen hoeveel je uiteindelijk wilt investeren.
VvE
Heb je een appartement? Dan kun je bij de Vereniging van Eigenaren (de VvE) terecht om te overleggen of er zonnepanelen geïnstalleerd kunnen worden. Het installeren van zonnepanelen is voor zeel appartementen goed mogelijk. Je moet daarnaast altijd contact hebben met de VvE als je een laadpaal bij je parkeerplaats wilt laten plaatsen.
Energiecoöperatie
Woon je in een huurhuis of is het niet mogelijk om direct of indirect zonnepanelen op het dak te laten installeren? Dan is het mogelijk dat je lid wordt van een energiecoöperatie. Dit is in veel gemeenten mogelijk. Deze organisatie installeert op openbare gebouwen zoals bijvoorbeeld sporthallen en gemeentelijke kantoren zonnepanelen, waardoor er meer zonne-energie opgewekt kan worden. Je kunt via hen een abonnement nemen voor je energie, waardoor je toch nog van zonne-energie voor jouw elektrische auto kunt genieten.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!