Het energielabel van je huis geeft aan hoe energiezuinig je woning is in vergelijking met vergelijkbare woningen. Je kunt van energielabel G (het minst zuinig) tot energielabel A++++ (energie leverend) zien. Er zijn een aantal punten waarmee je energielabel berekend wordt. Bekijk de energielabel offerte
-
Belangrijkste punten
- Energielabel geeft energiezuinigheid aan: Het label loopt van G (minst zuinig) tot A++++ (meest zuinig).
- Definitief label vereist: Voor verkoop of verhuur moet een officieel energielabel worden verkregen via een energieadviseur.
- Factoren: Bouwjaar, isolatie en type verwarming beïnvloeden het label.
Wat is een energielabel
Elke woning in Nederland heeft een energielabel. Vaak is dit een voorlopig energielabel, omdat je pas een definitief energielabel nodig hebt bij het verkopen of verhuren van de woning. Dit is door de overheid verplicht gemaakt. Het energielabel geeft de energieprestatie van je huis aan en laat zien hoe het staat met de energiezuinigheid van de woning. Vaak is het handig om uit te zoeken wat voor voorlopige energielabel je woning momenteel heeft.
Lange checklist
Energielabels berekenen is een lastige klus die meestal door een gecertificeerde energieadviseur wordt uitgevoerd. Er zijn verschillende factoren die meetellen bij het energielabel berekenen, zoals het bouwjaar, de isolatie en meer. Om maar aan te geven hoe uitgebreid dit kan worden: de lijst met factoren houdt met maar liefst zeven verwarmingstypes rekening. Je haalt hier veel voordelen uit voor de toekomst, omdat je weet waar je op moet focussen bij verduurzamen.
Zelf berekenen
Je energielabel zelf berekenen is eigenlijk niet mogelijk, al kun je wel gebruik maken van een energielabel berekenen tool om een indicatie te krijgen. Om een definitief label te krijgen, wat je dus nodig hebt bij verkoop of verhuur, is het gebruik van een energielabel berekenen tool niet genoeg. Alleen een energieadviseur kan dit label aanvragen.
Hoe werkt energielabel berekenen
Het energielabel loopt van label G tot label A++++. Wanneer de adviseur komt om het energielabel van je woning te berekenen, zal deze een definitief energielabel berekenen op basis van verschillende factoren. Hiervoor gebruikt de energieadviseur onder andere verschillende documenten, referenties en rekenmethoden, zoals de Rekenmethodiek Definitief Energielabel.
Wat is belangrijk voor nieuw energielabel
Een van de eerste dingen waar naar gekeken zal worden zijn de kenmerken van de woning. Denk hierbij aan het bouwjaar, het woningtype, hoe groot het huis is. Dit is om alvast een idee te krijgen van de gemiddelde energieprestatie van het huis en het later te kunnen vergelijken met soortgelijke woningtypes. Iedereen kan deze informatie over het pand inzien en hun conclusies hieruit trekken.
Isolatie
De beste manier om het energielabel woning te verhogen is door een energiezuinig huis te hebben. De energieadviseur kijkt dan ook naar de aanwezige isolatie om het juiste energielabel te kunnen bepalen. Bepaalde isolatiemaatregelen hebben een grote impact op het energieverbruik en met betere isolatie heb je ook een lagere energierekening en een hoger energielabel.
Energiegebruik
Elke woning heeft energie nodig, maar wat voor soort energie je gebruikt heeft een groot effect op energielabels. Je kunt het energielabel verbeteren door het aandeel hernieuwbare energie dat je gebruikt fors op te schroeven. Bij veel fossiele energiegebruik krijg je vaak een lager energielabel, maar wanneer je dit fossiele energieverbruik kunt vervangen door hernieuwbare energie kun je al snel minstens bij energielabel C zijn.
Apparatuur
De soorten apparatuur en installaties in je woning kunnen ook een invloed hebben op je nieuwe label. Een CV-ketel die op fossiele energie werkt zal je energielabel niet helpen, maar je CV-ketel vervangen door een warmtepomp natuurlijk wel. Je huis energiezuiniger maken kan al zo simpel zijn als voor goede ventilatie en koeling zorgen om een hoog energieverbruik in de zomer en winter tegen te gaan.
Energielabel verbeteren
Je energielabel laten berekenen is een goede manier om de huidige stand van zaken te zien. Maar wanneer je het energielabel zelf wilt verbeteren voor je begint met het energielabel aanvragen, zijn er een aantal manieren waardoor je jouw huidige energielabel al snel hoger kunt krijgen. Je wilt natuurlijk zo goed mogelijk je energielabel kunnen aanpassen. Je kunt hier vaak ook financiering voor krijgen. Geniet hierbij van de vele voordelen van zonnepanelen.
Energiebesparende maatregelen
Door een aantal simpele maatregelen kun je al snel van een energielabel F naar bijvoorbeeld een energielabel B gaan. Denk bijvoorbeeld aan je ramen: dubbele beglazing scoort lager bij je energielabel laten berekenen. Kies bij voorkeur HR++ beglazing of ga zelfs voor energiezuinige driedubbele beglazing. Ook dingen als isolatie laten aanbrengen of vervangen kunnen je huidige energielabel verbeteren.
Hernieuwbare energie
Het energielabel voor woningen berekenen heeft ook veel te maken met het aandeel hernieuwbare energie waar je mee werkt in huis. Door te kiezen voor zonnepanelen zal het label dus al snel omhoog gaan. Met de stroom die je opwekt door zonnepanelen kun je dan bijvoorbeeld een warmtepomp kiezen, wat tot een energiezuiniger huis zal leiden. Het energielabel zal dan ook weer omhoog gaan.
Waarom energielabel aanvragen
Niet alleen moeten we uiteindelijk van het gas af en zoveel mogelijk hernieuwbare energie gebruiken, ook scheelt het flink in de portemonnee als je energiezuinig woont. Omdat een energielabel zelf berekenen zoveel haken en ogen heeft en het veel handiger is als er een standaard checklist is, heeft de overheid hier regels voor opgesteld.
Goed voorbereid verhuizen
Als je weet met welk energielabel je te maken hebt voor je nieuwe woning, kun je een weloverwogen keuze maken. Wanneer na het energielabel berekenen blijkt dat er veel verbeterpunten zijn, kun je ervoor kiezen om toch voor een andere woning te kiezen. Heb je wel zin om het energielabel te verbeteren? Dan kun je prima alsnog verhuizen, maar wanneer je daar het budget of de tijd niet voor hebt, wil je dat graag van tevoren weten.
Energielabel zegt niet alles
Je kunt uit het energielabel veel informatie halen, maar soms kun je met enkele ingrepen al een betere woonervaring maken. Als het huis goed is geïsoleerd, maar wel veel energie verbruikt, kun je al veel bereiken door simpelweg zonnepanelen te laten plaatsen waar er ruimte is, op je dak, dakkapel of ergens anders. Het is dus een goed idee om altijd op te zoeken waarom een energielabel tot stand is gekomen, zodat je een geïnformeerde keuze kunt maken.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Energielabel deskundige aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Energielabel deskundige specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Energielabel deskundige specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Energielabel deskundige Offertes, Gratis!
of zie de energielabel offertes ►