Wellicht ga je bouwen of renovatiewerken uitvoeren en kom je tot de conclusie dat het slim is om een warmtepomp te plaatsen. Je kunt dit dan meteen combineren met het plaatsen van zonnepanelen. Het kan ook zo zijn dat je allang een warmtepomp hebt, maar dat je benieuwd bent naar de combinatie met zonnepanelen, omdat je graag op het gebied van warmte én elektriciteit duurzame stappen wilt zetten. Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een warmtepomp? Hier lees je alles wat je moet weten over het combineren van zonnepanelen en een warmtepomp, zodat je optimaal kunt profiteren van alle voordelen! Bekijk de zonnepanelen offerte
Zo haal je het optimale uit je warmtepomp
Stel, je hebt een warmtepomp. Dan heb je al een grote stap gemaakt in het verduurzamen van de verwarming in je woning. Met deze installatie kun je dag en nacht warmte genereren, op een energie-efficiënte manier. De warmtevoorziening van een woning is gemiddeld 75% van de energiebehoefte. Natuurlijk afhankelijk van de isolatie en grootte. Een warmtepomp verbruik elektriciteit en heeft een rendement van 500%. Dit in tegenstelling tot een CV ketel met een rendement van 90%, zie ook bij kopje werking warmtepomp. Overige elektrische verwarming, zoals een elektrische radiotor, infrarood of boiler, hebben een rendement van 100%. Deze vormen van elektrische verwarming, verbruiken dus 5x meer elektriciteit dan een warmtepomp.
Wanneer je benodigde elektriciteit zélf opwerkt met zonnepanelen, kan je in theorie zelfvoorzienend zijn. Dus net zoveel energie opwekken als verbruiken. Een en ander is dan wel afhankelijk van isolatie, grootte dak i.v.m. aantal zonnepanelen, warmte afgiftesysteem in huis, aantal personen etc. Daarom is de combinatie warmtepomp en zonnepanelen super interessant. Het is hierdoor mogelijk om een streep te zetten door de energierekening. Dat is goed voor zowel je portemonnee als het klimaat.
Inhoudsopgave:De voordelen van een warmtepomp
Welke voordelen brengt een warmtepomp met zich mee? In de eerste plaats maakt een pomp gebruik van warmte die zich bevindt in een bron, zoals (buiten)lucht, water of de aarde, die kan worden gebruikt om warmte te genereren voor je woning of een bedrijf. Dit betekent dat er sprake is van een natuurlijke en onuitputtelijke bron. In tegenstelling tot fossiele brandstoffen. Daarnaast is er geen sprake van rookuitstoot en een minimale tot geen CO2 uitstoot (afhankelijk van waar je de elektriciteit vandaan haalt, bij voldoende zonnepanelen dus nul CO2) en kun je de warmtepomp heel gemakkelijk onderhouden.
Het is goed mogelijk om een warmtepomp te combineren met een klassieke verwarmingsketel, alleen blijf je dan afhankelijk van (de) gas (prijs), blijf je vastrechtkosten betalen, word je nooit zelfvoorzienend en heb je onderhoud en afschrijving van 2 apparaten. Met alleen warmtepomp ben je in staat om geheel zelfvoorzienend te worden. Met een warmtepomp kan je jouw huis of bedrijf verwarmen en tegelijkertijd óók een zwembad als je bijvoorbeeld een zwembad aan huis hebt laten maken.
Werking warmtepomp
Een warmtepomp doet wat de naam doet vermoeden, het rondpompen van warmte. Dit komt omdat er gebruik wordt gemaakt van de warmte die zich bevindt in omringende water, aarde of lucht, zelfs als het vriest. Dit is mogelijk dankzij het koudemiddel dat zich in de warmtepomp bevindt, die bij zeer lage temperaturen al kookt en zo warmte uit een bron (lucht, water of aarde) kan onttrekken. Het verdampte koudemiddel bevat de warmte als energie en kan worden rondgepompt. Op de plek waar de warmte vrij mag komen, wordt de druk verhoogd van het verdampte gasvormige koudemiddel én langs een warmtebron geleid, zoals de binnenlucht of water. Hierdoor condenseert het gasvormige koudemiddel naar vloeibaar koudemiddel. Tijdens dit proces komt de opgeslagen warmte vrij. De warmte is afhankelijk van de hoeveelheid druk + de hoeveelheid opgeslagen energie van de bron (bijvoorbeeld de buitenlucht).
Verbruik warmtepomp
Hoe warmer het buiten is, hoe minder hard de warmtepomp hoeft te werken. De warmte kan gebruikt worden voor het verwarmen van een ruimte, zoals een huis. In feite is dit exact dezelfde werking als een airco (wat ook een warmtepomp is), daarbij wordt warme lucht verplaatst naar buiten. Een koelkast werkt ook exact volgens deze methode en is dus verre van nieuw, er wordt al vele decennia gebruik gemaakt van deze techniek. Voor dit proces is elektriciteit nodig en een bron waaraan warmte onttrokken kan worden. Een goede lucht/water warmtepomp, haalt gemiddeld 4/5e van zijn energie uit de buitenlucht en 1/5e van zijn energiebehoefte uit elektriciteit (=COP van 5). Hierdoor is een warmtepomp veel energie-efficiënter dan een CV-ketel. Die laatste haalt 100% van zijn energie uit gas en heeft een rendement van 90% door verliezen. Een warmtepomp heeft een rendement van 500%.
Zonnepanelen én warmtepomp: de voordelen
Een combinatie tussen een warmtepomp en zonnepanelen is niet goedkoop: het is een flinke investering waar je uiteindelijk wel je voordeel uit behaalt. Wat zijn de belangrijkste voordelen van een combinatie tussen de warmtepomp en zonnepanelen? Hier vind je een overzicht van de belangrijkste voordelen van een warmtepomp en zonnepanelen onder/op één dak.
- De elektriciteit die wordt opgewekt door de zonnepanelen, kan je inzetten voor je warmtepomp. In het ideale geval, creëer je met deze combinatie een nul op de meter woning. Je bent dan zelfvoorzienend: er wordt dan net zoveel elektriciteit opgewekt als verbruikt. Wist je dat van alle energie die in huis verbruikt wordt, maar liefst 75% voor warmtevoorziening is? Dus verwarming en warm tabwater? De overige energie is voor andere apparaten in huis, die ook kunnen werken dankzij de opgewekte elektriciteit.
- Bijdrage aan klimaatneutraliteit: met twee duurzame oplossingen voor energie en warmte leef je een stuk meer klimaatneutraal en denk je aan het milieu.
- Je kan van het gas af!
- Hogere woningwaarde: het is erg aantrekkelijk om een woning te hebben met een warmtepomp en zonnepanelen. Mocht je jouw huis gaan verkopen, dan zullen deze installaties zeker invloed hebben op de waarde van je huis.
- Lagere energiefactuur: je gaat natuurlijk ook minder betalen omdat je nog meer zelfvoorzienend wordt. Je betaalt niet of nauwelijks kosten voor water- en energieverbruik en hier kun je per jaar flink op besparen.
- In het geval van PVT panelen, verbruikt de warmtepomp nog minder (vooral in de zomer), omdat er warm water wordt geproduceerd.
Berekenen hoeveel zonnepanelen
Berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor je warmtepomp? Dit is een eenvoudige berekening die je gemakkelijk zelf kunt maken. Er is geen standaard aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, want het aantal dat jij nodig hebt is afhankelijk van het type warmtepomp dat jij hebt en het thermisch verbruik per jaar. Met deze gegevens kun je eenvoudig zelf uitrekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Verderop lees je precies hoe je deze berekening maakt en ontdek je ook hoeveel zonnepanelen je in totaal nodig hebt wanneer je graag het overige energieverbruik van je woning ook duurzaam wilt gaan opwekken.
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
Nu je weet wat de voordelen en mogelijkheden zijn met het combineren van een warmtepomp en zonnepanelen, wil je natuurlijk weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor een warmtepomp. Om erachter te komen hoeveel panelen je nodig hebt, is het eerst belangrijk om te weten hoeveel energie de warmtepomp verbruikt. Ieder type warmtepomp heeft zijn eigen energieverbruik: het is dan ook slim om dit eerst even te controleren. Let op: bij 100% elektrische verwarming heb je gemiddeld 5x meer zonnepanelen nodig dan bij een warmtepomp.
Wanneer je het thermisch verbruik en het gemiddelde rendement van de warmtepomp weet, kun je het energieverbruik van de warmtepomp berekenen. Dit doe je door het thermisch verbruik te delen door het rendement. Het exacte getal van het rendement staat op de warmtepomp, ook wel de COP, op het energielabel. Bij de meeste warmtepompen is dit 3,5. Het jaarlijkse thermische verbruik is de SCOP, die houdt rekening met de seizoensinvloeden. Je kunt het beste uitgaan van de SCOP (seasonal coëfficiënt of performance).
Hoeveel zonnepanelen voor warmtepomp?
De berekening werkt als volgt: heb je een thermisch verbruik van 10.000 kWh, zoals een gemiddeld huishouden? Deel dit door 3,5 (10.000 / 3.5) = 2857. Dit is het jaarlijkse verbruik van je warmtepomp per jaar, uitgedrukt in kWh. En omdat een zonnepaneel gemiddeld 300 kWh aan elektriciteit per jaar opbrengt, kun je vervolgens ook eenvoudig uitrekenen hoeveel panelen je nodig hebt. Deel het verbruik (2857) door het vermogen van een zonnepaneel (300).
Dit betekent dat je gemiddeld 9 of 10 zonnepanelen nodig zult hebben voor je warmtepomp.
Afhankelijk van efficiëntie warmtepomp
Bij efficiëntere warmtepomp is het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt natuurlijk een stuk lager. Bij een SCOP van 5 is het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt lager. Het verbruik is dan namelijk (10.000 / 5 = 2.000 kWh), dus het aantal panelen is 2000 / 300 = 6 tot panelen. Het thermisch verbruik van een huis is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte, mate van isolatie, soort afgiftesysteeem (radiator lage of hoge temperatuur, vloerverwarming) en warmwatergebruik. Bij goede isolatie, heb je dus een kleinere (= zuinigere) warmtepomp nodig en minder zonnepanelen. Ontdek wat de beste warmtepomp is.
Het totale aantal zonnepanelen berekenen
Nu weet je hoeveel panelen je nodig hebt om de energie die je warmtepomp verbruik te kunnen produceren. Maar als je daarnaast ook nog voor je andere energie helemaal zelfvoorzienend wilt worden, is het een slimme stap om te berekenen hoeveel zonnepanelen je in totaal nodig hebt. Hiervoor kun je een makkelijke rekensom maken. Tel het energieverbruik van de warmtepomp (2857) op bij het energieverbruik van je woning. Wanneer je per jaar ongeveer 3500 kWh aan stroom verbruikt, dan kun je dit berekenen:
2857 + 3500 = 6357 kWh per jaar. Deel dit door het vermogen van een zonnepaneel en ontdek hoeveel panelen jij nodig hebt (6357 / 300 = 21 zonnepanelen). Het is dus belangrijk om goed te kijken naar hoe je je zonnepanelen moet berekenen.
De kosten van zonnepanelen
Wil je weten wat zonnepanelen kosten? Hoeveel jij betaalt voor de zonnepanelen is afhankelijk van meerdere factoren. Zo verschilt de prijs per soort zonnepaneel, maar ook per vermogen. Een zonnepaneel met een hoger vermogen zal meer opleveren, maar kost ook meer om aan te schaffen. Gemiddeld kost een zonnepaneel ongeveer €200. Een complete set van bijvoorbeeld 10 zonnepanelen van 310 Wattpiek kosten gemiddeld €4.200.
De kosten van een zonnepaneel per wattpiek liggen op €1,35, dit is inclusief installatie en een goede hybride omvormer. Heb je uitgerekend hoeveel zonnepanelen jij nodig gaat hebben voor je warmtepomp? Dan kun je ook berekenen wat de kosten zullen zijn. Je kunt ook altijd informatie opvragen bij een gespecialiseerd bedrijf om te achterhalen hoeveel jij betaalt voor je installatie.
De voordelen van zonnepanelen
Ook zonnepanelen hebben veel voordelen waar je optimaal gebruik van kunt maken. Zo zorgt een installatie van zonnepanelen ervoor dat je een veel lagere energierekening hebt, omdat je jouw eigen energie produceert. Daarnaast maak je gebruik van een duurzame bron: de zon. Je kunt de CO2 uitstoot beperken, omdat je met zonnepanelen kiest voor het opwekken van schone energie. Verder hebben zonnepanelen een lange levensduur en hebben ze weinig onderhoud nodig. Vandaag de dag is het nog mogelijk subsidie te ontvangen voor het plaatsen van zonnepanelen.
Door de warmtepomp en zonnepanelen met elkaar te combineren ervaar je dubbel zoveel voordelen. Verderop lees je alle voordelen van een combinatie tussen deze twee en ontdek je welke berekening jij kunt maken voor het bepalen van de hoeveelheid zonnepanelen voor een warmtepomp.
De kosten van een warmtepomp
Heb je nog geen warmtepomp en wil je deze eerst laten plaatsen? Dan is het goed om te weten dat de prijs afhankelijk is van verschillende factoren, waaronder het soort warmtepomp dat je kiest. De goedkoopste warmtepomp, een lucht-lucht warmtepomp, kost gemiddeld €5.000. Een lucht-water warmtepomp kost gemiddeld € 10.000,- terwijl de kosten voor een grond-water warmtepomp kunnen oplopen tot €25.000. Je hebt daarnaast ook nog te maken met installatiekosten: hoeveel je hier voor kwijt bent ligt ook aan het type warmtepomp.
Voor zowel de zonnepanelen als de warmtepomp geldt: het is beide een grote investering, maar een groot voordeel is dat deze investering zich in de toekomst zal gaan terugbetalen. Je kunt na installatie volledig gratis gebruik maken van stroom, verwarming en warm water. Door goede isolatie bespaar je uiteindelijk nog meer. De spouwmuurisolatie kosten en vloerisolatie prijs zullen nog sneller terugverdient worden in combinatie met al deze andere aanpassingen. Daarnaast is het voor de overheid belangrijk dat meer huishoudens duurzaam worden, waardoor het mogelijk is om gebruik te maken van subsidies. Controleer wat de mogelijkheden zijn bij jou in de gemeente.
Zonnepanelen | Aantal | Wp | Personen |
---|---|---|---|
3 panelen | 750 Wp | 1 | |
6 panelen | 1.500 Wp | 2 | |
9 panelen | 2.250 Wp | 3 | |
12 panelen | 3.000 Wp | 3 | |
16 panelen | 4.000 Wp | 4 | |
20 panelen | 5.000 Wp | 5 | |
Bekijk alle set | aanbiedingen >> |
Ontdek je mogelijkheden met zonnepanelen voor de warmtepomp
Je weet nu niet alleen de belangrijkste voordelen van een combinatie tussen een warmtepomp en zonnepanelen: je kunt ook zelf berekenen hoeveel jij er nodig hebt om je eigen energie op te wekken voor de warmtepomp. Dit maakt het een stuk makkelijker om een duidelijk plaatje te creëren in je hoofd. Je kunt niet alleen berekenen hoeveel je moet betalen, maar ook wat je verbruikt en hoeveel je uiteindelijk kunt gaan besparen per jaar. Met alle informatie over de combinatie van een warmtepomp en zonnepanelen kun je een goede beslissing maken!
Veelgestelde vragen
Wat kost warmtepomp met zonnepanelen?Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!
Podcast
Je hebt de tips in tekst gelezen maar de finesses zitten vaak in de details. Je hoort in deze podcast hierover mijn praktijk ervaring hiermee. Zo weet je precies wat er in de praktijk bij komt kijken.Externe bronnen:
Bekijk de zonnepanelen offerte ►