Veel huishoudens laten zonnepanelen plaatsen en de kans is groot dat je zelf ook over een installatie nadenkt. Plaats je zonnepanelen, dan ga je gebruik maken van het nieuwe tariefsysteem met een digitale meter. Je betaalt voor je energie op basis van de werkelijke afname van het elektriciteitsnet. Bekijk de zonnepanelen offerte
De huidige situatie en de toekomst
Op dit moment geldt er een salderingsregeling: wanneer je zonnepanelen hebt krijg je evenveel voor de overtollige stroom die jij op het elektriciteitsnet zet als wat je betaalt voor de stroom die je van het net afneemt. Vanaf 2025 gaat deze salderingsregeling afgebouwd worden en komt er een nieuw systeem. Waarom? Het afbouwen vindt plaats om ons meer bewust te maken van ons stroomverbruik. Hoe meer zelf geproduceerde stroom we verbruiken, hoe minder druk er staat op de elektriciteitsnetten en hoe minder afhankelijk je zelf hiervan bent.
Digitale meter
Door de komst van de digitale meter gaat de terugverdientijd van zonnepanelen omhoog en duurt het langer voordat je jouw investering hebt terugverdiend. Is het kopen van zonnepanelen flauwekul op deze manier of is het toch nog rendabel? Ja, dit is zeker nog het geval. Als je zonnepanelen gaat kopen kun je je eigen opgewekte stroom gebruiken, wat altijd op de uiteindelijke energierekening scheelt. Nu het BTW terugvragen niet meer hoeft en de meeste zonnepanelen een hoog vermogen hebben, is het makkelijker dan ooit om je energieverbruik op deze manier op te vangen.
5 redenen om zonnepanelen te installeren
Waarom is het nog steeds interessant om te gaan voor zonnepanelen aanschaffen? Hoewel het langer zal duren voordat je jouw investering hebt terugverdiend, is het kopen van zonnepanelen nog steeds een slimme investering.
Na 2025
Vanaf 2025 gaat de salderingsregeling afgebouwd worden: dit betekent dat je ieder jaar iets minder terug geleverde stroom mag salderen. Het voordeel is dat dit afbouwen zeer geleidelijk gaat. Er is sprake van een daling van 9% per jaar, waardoor je pas in 2031 helemaal geen gebruik meer kunt maken van deze regeling. Voor die tijd heb je al een flinke besparing gerealiseerd met het juiste type zonnepanelen.
Samenvatting
- Tot en met december 2024 kun je nog optimaal profiteren van de salderingsregeling: het is dan ook aantrekkelijk om hier nu nog in te stappen. Je bent zo alsnog in staat om je investering snel terug te verdienen. Wat zijn andere redenen om voor zonnepanelen te kiezen?
- Zonnepanelen worden steeds goedkoper in de aanschaf en dit betekent ook dat een installatie een stuk minder geld kost
- De kwaliteit van zonnepanelen gaat sterk omhoog. De nieuwste modellen hebben een levensduur van 25 jaar tot wel 30 jaar
- Het is goed mogelijk om een energieleverancier te zoeken met een hoge terugleververgoeding, zodat je minder hinder hebt van de salderingsregeling
- Je kunt de afbouwing van de salderingsregeling compenseren door meer van je zelf geproduceerde stroom te gebruiken
Wat staat je te wachten?
Nu je weet dat het nog steeds interessant is om voor zonnepanelen te kiezen, is het ook goed om te weten welke verschillende mogelijkheden je hebt. Want wat als je al zonnepanelen hebt of wanneer je erover nadenkt om een volledige zonnepanelen installatie te laten monteren? Er zijn diverse situaties en het is prettig om op de hoogte te zijn van je mogelijkheden in iedere situatie. Hier lees je meer over de volgende situaties:
- Je wil graag zonnepanelen laten plaatsen
- Je hebt al zonnepanelen laten plaatsen
1. Je wil graag zonnepanelen laten plaatsen
Denk je er al een tijdje over na om zonnepanelen te kopen, maar twijfel je vanwege de veranderingen rondom de salderingsregeling? De salderingsregeling was erg aantrekkelijk en voor veel huishoudens een belangrijke reden om over te stappen op zonne-energie. Het is nog steeds een goed idee om deze stap te zetten.
Hoe langer je wacht met zonnepanelen kopen, hoe minder lang je nog optimaal gebruik kunt maken van de regeling. De regeling gaat vanaf januari 2025 afbouwen, waardoor je er goed aan doet om de installatie snel te laten uitvoeren. Je mag de overtollige elektriciteit die je op het net zet nu nog voor 100% salderen. Daar komt in 2031 een einde aan.
Zijn zonnepanelen flauwekul door afbouwing van salderen?
In 2025 gaat de salderingsregeling afgebouwd worden en kun je ieder jaar 9% minder salderen. in 2025 is dat nog 64% en in 2027 nog 55%, totdat het in in 2031 niet meer mogelijk is. Je kunt de eerste jaren nog optimaal gebruik maken van deze regeling, waardoor het op dit moment nog steeds aantrekkelijk is om voor zonnepanelen te kiezen.
Wanneer je twijfelt of je op zonnepanelen moet overstappen, is het zeker een reden om snel de knoop door te hakken. Hoe langer je wacht, hoe minder je ieder jaar profiteert. Je blijft natuurlijk wel profiteren van je eigen groene stroom opwekken, dus het blijft een goede investering.
2. Je hebt al zonnepanelen
Stel: je hebt al zonnepanelen laten plaatsen. Wat betekenen deze veranderingen voor jou? Als je al een zonnepanelen installatie hebt krijg je momenteel evenveel voor de overtollige stroom die je op het net zet als wat je betaalt voor de stroom die je van het net afneemt. Dit is de salderingsregeling die na 2025 langzaam zal stoppen.
Ook als je al zonnepanelen hebt krijg je te maken met deze afname. De Nederlandse overheid bouwt de regeling langzaam af. Ieder jaar mag je iets minder terug geleverde stroom salderen. De daling van 9% betekent dat je na 2031 geen terug geleverde stroom meer mag salderen.
Terugleververgoeding
Benieuwd wat er gebeurt met terug geleverde stroom van je zonnepanelen nu je dit niet meer kan salderen na 2031? Voor iedere ongesaldeerde kWh aan stroom krijg je van je energieleverancier een terugleververgoeding. Het bedrag ligt lager dan het tarief dat je betaalt voor afgenomen stroom.
Dit is dan ook de reden dat het wat langer zal duren voordat je jouw investering hebt terugverdiend. Het is wel slim om op zoek te gaan naar energieleveranciers die een hoge terugleververgoeding biedt. Door manieren te zoeken waarop je minder stroom van het net zal halen kun je je afbouw van de salderingsregeling compenseren.

Zijn zonnepanelen nog rendabel na 2025?
Na 2025 zijn zonnepanelen nog steeds rendabel. De salderingsregeling is pas echt weg in 2031, maar vanaf 2025 begint het afbouwen. Dit betekent niet dat je jouw investering niet meer terug kunt verdienen. Dit is nog steeds goed mogelijk, maar kan wellicht wel iets langer duren dan wanneer je nog gebruik kon maken van de salderingsregeling. Hoewel het nog steeds aantrekkelijk is, is het logisch dat er twijfels ontstaan over de rentabiliteit van zonnepanelen. Wat zijn na 2025 de voordelen van zonnepanelen kopen?
Voordelen zonnepanelen
- Je krijgt vanaf 2025 een terugleververgoeding van je energieleverancier. Deze verschilt per leverancier, waardoor je er goed aan doet een leverancier te kiezen met een hoge vergoeding.
- Je kunt de eerste jaren nog optimaal profiteren van de salderingsregeling, voordat deze helemaal verdwijnt.
- Zonnepanelen plaatsen is goedkoper dan ooit: een installatie hoeft helemaal niet veel te kosten en je hoeft hier geen BTW over te betalen.
Worden zonnepanelen ooit minder interessant?
Wanneer wordt het juist minder aantrekkelijk om zonnepanelen te laten plaatsen? Het blijft de komende jaren interessant om voor zonnepanelen te kiezen. Niet alleen omdat het een duurzame bron van energie is, maar ook omdat je op den duur volledig zelfvoorzienend bent en daardoor geen energiekosten meer betaalt aan je leverancier. Het blijft daardoor interessant om voor zonnepanelen te kiezen. Ook door het verduurzamen, met bijvoorbeeld een warmtepomp en thuisbatterij, zal het ook in de toekomst interessant blijven.
Genoeg stroom opwekken
Voorwaarde is natuurlijk wel dat je genoeg elektriciteit kunt opwekken met je zonnepanelen. Hoeveel stroom je nodig hebt kun je makkelijk zien aan je jaaropgaves, aangezien je daar het totaalverbruik op kunt vinden. Hiermee kun je bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Het is belangrijk om de juiste zonnepanelen te kopen. Monokristallijne panelen zullen bijvoorbeeld een hoge opbrengst hebben, die andere soorten zonnepanelen niet altijd kunnen halen.
Volledige installatie
Ook het monteren moet goed gebeuren om een hoog rendement te garanderen. Een schuin dak zal sneller de juiste hellingshoek hebben, zodat je zonnepanelen het gewenste vermogen ook echt kunnen leveren. Je wilt ook zeker weten dat je dak geschikt is voor de zonnepanelen en dat ze op het dak passen. Kies de plek waarop je het meeste aantal zonuren kan garanderen, met de minste schaduw, en reken uit welk aantal zonnepanelen daarop zal passen. Met een goede omvormer zal jouw zonnestroomsysteem zo lang mogelijk met een hoge opbrengst blijven werken.
Van fossiele naar schone energie
De overheid wil zoveel mogelijk huishoudens over laten gaan op schone energie, omdat de fossiele brandstoffen steeds meer opraken. Dit betekent dat je vaak gebruik kunt maken van verschillende aantrekkelijke voordelen, zoals het ontvangen van een terug leververgoeding van de energieleveranciers. Het is zowel nu als in de toekomst interessant om voor het zelf opwekken van zonne-energie te kiezen, maar is zonne-energie nog wel rendabel in Nederland en waar moet een dak aan voldoen voor het plaatsen ervan.
De kosten van zonnepanelen
Zoals eerder aangegeven is het aantrekkelijk om voor zonnepanelen te kiezen, omdat de kosten voor de panelen steeds lager liggen. De kwaliteit van de panelen wordt daarentegen een stuk beter, waardoor je op twee vlakken optimaal profiteert. De lage kosten voor zowel panelen als installatie maken het zeer interessant om deze stap te zetten. Voor een installatie van 10 zonnepanelen betaal je gemiddeld rond de € 6.900. Het is ook natuurlijk belangrijk dat je weet hoeveel zonnepanelen nodig zijn.
Ontdek jouw mogelijkheden met zonne-energie
Zonne-energie is een belangrijk onderdeel van de toekomst en steeds meer huishoudens kiezen ervoor om deze stap te zetten. Zonnepanelen plaatsen is zowel nu als in de toekomst interessant en nog altijd rendabel. Door de afgebouwde salderingsregeling zul je wellicht geld verliezen, maar dat neemt per jaar heel weinig af, waardoor je jouw zonnepanelen-installatie nog steeds binnen 6 jaar kunt terugverdienen. Het is dus voor en na 2025 nog steeds interessant om hiervoor te kiezen.
Veelgestelde vragen
Wat verandert er in 2023 met zonnepanelen?- Nadeel 1 | Aanpassingen elektriciteitskast is nodig
- Nadeel 2 | Onderhoud van zonnepanelen is nodig
- Nadeel 3 | Salderingsregeling verdwijnt
- Nadeel 4 | Zonnepanelen hebben een hoge aanschafprijs
Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!
Podcast
Je hebt de tips in tekst gelezen maar de finesses zitten vaak in de details. Je hoort in deze podcast hierover mijn praktijk ervaring hiermee. Zo weet je precies wat er in de praktijk bij komt kijken.Externe bronnen:
Bekijk de zonnepanelen offertes ►