De salderingsregeling voor zonnepanelen is verlengd tot 2025. Door deze regeling verdienen zonnepanelen zichzelf erg snel terug. Het salderen is ingesteld om ervoor te zorgen dat Nederland blijft investeren in panelen. De afbouw salderingsregeling zonnepanelen is daarom nu ook uitgesteld. Bekijk de zonnepanelen offerte
Afbouw salderingsregeling
In het oorspronkelijke wetsvoorstel, zou de afbouw van de salderingsregeling beginnen in 2023. Met het wetsvoorstel voor de nieuwe regeling geldt een nieuwe datum. Pas vanaf 1 januari 2025 wil het kabinet de salderingsregeling afbouwen.
Deze regeling is niet langer nodig om de energietransitie een duwtje in de juiste richting te geven, omdat investeren in zonnepanelen een steeds betere keuze wordt. Er zijn namelijk steeds meer mensen in Nederland die panelen aanschaffen. Het stimuleren van deze aankoop vanuit de overheid is dus niet meer nodig.
Bovendien is de regeling in het leven geroepen om piekmomenten op het energienet op te kunnen vangen, met het teruggeleverde stroom van zonnepanelen. Doordat het aantal panelen in ons land de afgelopen jaren zo is toegenomen, is ook dat niet meer nodig. In sommige regio’s is er soms zelfs sprake van overbelasting omdat er zoveel gesaldeerd wordt.
Salderingsregeling verlengd tot 2025
Het nieuwe salderingsregeling wetsvoorstel is door de regering en de Tweede Kamer goedgekeurd. Nu rest alleen nog de Eerste Kamer, die ook hun goedkeuring moeten geven. Pas dan zal de huidige regeling inderdaad worden verlengd en versneld worden afgebouwd vanaf 2025. Je kunt dus nog een aantal jaar zonnepanelen kopen en alle voordelen van salderen krijgen.
Vanaf 2025 zal de regeling dan dus afgebouwd worden, wat betekent dat huishoudens elk jaar steeds minder kunnen salderen en uiteindelijk helemaal niet meer. Het eerste jaar zal dit dus een bepaald percentage zijn, het tweede jaar een kleiner percentage en zo door. De regeling zal dus niet in één keer weggaan, maar wordt langzaam afgebouwd.
Hoe zeker is dit alles?
Dat de salderingsregeling vanaf 2025 afgebouwd gaat worden, is nog niet helemaal zeker. De verlenging van de regeling is daarentegen wel zeker. De overheid moet de afbouw nog door de Eerste Kamer krijgen en daarna moet het kabinet de plannen verder uitvoeren.
Je kunt er dus zeker van zijn dat tot 1 januari 2025 de salderingsregeling in de huidige vorm blijft bestaan. Daarna is het nog afwachten hoe de afbouw precies zal lopen. Houd dus zeker de ontwikkelingen in de gaten.
Hoe werkt salderen?
Wanneer je jouw eigen energie opwekt met zonnepanelen, heb je soms overtollig stroom. Je hebt dan meer opgewekte stroom dan je nodig hebt voor je eigen verbruik. Dit kan bijvoorbeeld komen omdat je meer zonnepanelen hebt dan nodig om wat je zelf verbruikt op te wekken. Ook zijn er momenten waarop er veel zon schijnt en je dus een grote hoeveelheid stroom opwekt.
Teruggeleverde stroom van je zonnepanelen
Wanneer je meer opgewekte stroom hebt dan je verbruikt, kun je deze stroom salderen. De extra elektriciteit die je panelen opwekken wordt dan teruggeleverd aan de energieleverancier.
Dankzij de salderingsregeling krijg je dan dezelfde prijs per kWh stroom terug als die je normaal betaalt voor energieverbruik. Omdat er met hetzelfde tarief wordt gerekend, wordt de stroom tegen elkaar afgestreept en heb je uiteindelijk een lagere energierekening. Dat is dus een groot voordeel van stroom salderen.
Terugleveren of salderen
De huidige salderingsregeling geldt alleen maar als je verbruik hetzelfde of hoger is dan wat je teruglevert aan het elektriciteitsnet. Als je meer teruggeleverde stroom hebt dan dat je verbruikt, zul je gaan terugleveren in plaats van salderen. Je blijft dan de zonne-energie terugleveren, maar tegen een lagere vergoeding dan de standaard stroomprijs. Ook al is deze vergoeding lager, toch zal de terugverdientijd van zonnepanelen gunstig blijven.
Rekenvoorbeeld: terugleveren van stroom
Als je nog volledig kunt salderen, dan hoef je weinig te rekenen. Stel dat je zo’n 1.000 kWh aan zelf opgewekte stroom hebt. Wanneer je deze voor 2025 kunt salderen, zul je hiervan de volledige hoeveelheid kunnen salderen.
Vanaf 2025 kun je maar 64% hiervan salderen en de rest zal je moeten terugleveren. Met dit rekenvoorbeeld krijg je dan voor 640 kWh het volledige energietarief terug en voor 360 kWh krijg je de terugleververgoeding uitbetaald.
Salderingsregeling verlengd: Wat verandert er nog meer?
Er zal dus het een en ander veranderen aan de salderingsregeling vanaf 2025. Per 1 januari zal de salderingsregeling afbouwen beginnen, die in 2031 helemaal klaar zal zijn. In de tussentijd wil het kabinet ook de energiebelasting van stroom meer naar aardgas verschuiven, om op een efficiënte manier eigenaren van zonnepanelen te overtuigen meer van hun eigen opgewekte stroom te verbruiken.
Minimale vergoeding voor terugleveren stroom
Nadat de salderingsregeling vanaf 2025 wordt afgebouwd, moet er een andere regeling komen. Als je zonnepanelen gaat kopen, wil je niet alleen een lagere energierekening, maar ook een lage terugverdientijd.
Daarom zal de minister vanaf 2027 de minimale vergoeding voor de stroom die je teruglevert vastzetten. Elke 2 jaar zal het kabinet weer naar deze vergoeding kijken, zodat je altijd een eerlijke prijs per kWh krijgt.
De toekomst van zonnestroom opwekken
Een investering in zonnepanelen blijft interessant. Dat is de verwachting in ieder geval. Meer huishoudens zullen hun eigen elektriciteit willen opwekken en minder afhankelijk worden van de energieleverancier. Door de stroom van je eigen zonnepanelen te verbruiken, hoef je geen hoge prijs per kWh aan de energieleverancier te betalen en help je het klimaat een handje mee.

Zijn zonnepanelen nog rendabel?
Zonnepanelen zijn dankzij salderen erg rendabel voor huishoudens. Omdat je door deze regeling de extra elektriciteit tegen kostprijs terug kan leveren, heb je een lage terugverdientijd en zijn je zonnepanelen al snel winstgevend. Maar ook als het salderen later is afgebouwd, blijven zonnepanelen een slimme investering. Je eigen elektriciteit opwekken zal altijd schelen op de energierekening.
Meer eigen verbruik van zonne-energie
Een van de redenen waarom salderen langzaam zal worden afgeschaald, is om huishoudens te stimuleren hun eigen stroom van de zonnepanelen te gebruiken. Als je minder terugkrijgt voor te veel opgewekte stroom, is het logisch dat je meer van het vermogen van je zonnepanelen zelf wilt verbruiken.
Je zonnepanelen optimaal gebruiken
Door de elektriciteit van je zonnepanelen te gebruiken wanneer er veel wordt opgewekt, kun je jouw energierekening flink verlagen zonder te hoeven salderen. Je kunt bijvoorbeeld je elektrische auto in de middag opladen, of je vaatwasser en droger gebruiken wanneer het zonnig is.
Ook kun je een thuisaccu aanschaffen om de overtollige energie in op te slaan. Zo kun je de opgeslagen energie op een later moment gebruiken wanneer er vraag naar is en verbruik je meer eigen stroom. Deze technologie is wel nog volop in ontwikkeling.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de zonnepanelen offertes ►