Zonnepanelen geven je de mogelijkheid om je eigen groene stroom op te leveren. Hierdoor ben je minder afhankelijk van je energieleverancier en verlaag je direct je CO2 verbruik. Als je stroom overhoudt lever je dat gewoon weer terug aan het net of sla je het op voor later gebruik. Bekijk de zonnepanelen offerte
-
Belangrijkste punten
- Veilige aansluiting: Zonnepanelen moeten op een vrije groep in de meterkast worden aangesloten om overbelasting te voorkomen.
- PV-verdeler: Voor kleinere systemen kun je een PV-verdeler gebruiken om een bestaande groep te splitsen.
- Hoofdaansluiting: De capaciteit van je hoofdaansluiting bepaalt hoeveel zonnepanelen veilig kunnen worden aangesloten.
- 3-fase omvormer: Nodig voor grotere systemen boven 4500 W.
- Aardlekschakelaar: Voorkomt storingen, apart voor zonnepanelen plaatsen.
Waarom aansluiten op een vrije groep?
Zonnepanelen worden op een vrije groep aangesloten omdat er geen verbruikers tussen de omvormer en de meterkast zitten. Er zijn verschillende redenen waarom dit niet mag. Iedere kabel in je woning is berekend op een standaard stroomsterkte van 16A (2,5 mm2).
Stel je sluit een wasmachine en een droger aan tussen de omvormer en de meterkast, dan kan het zijn dat er te veel stroom over de kabel loopt. Een teveel aan stroom wil je eigenlijk het liefst voorkomen.
Brandgevaar
Er ontstaat hierdoor namelijk een verhoogd risico brandgevaar. Ook als je te maken hebt met kortsluiting is dat erg gevaarlijk en kan er snel brand ontstaan. Alle beschikbare stroom gaat namelijk in dat geval naar het punt waar de kortsluiting plaatsvindt.
De kabel wordt in deze situatie ook te zwaar belast, waardoor de kabel kan gaan smelten of zelfs vlam kan vatten.
Veiligheid
Zonnepanelen moeten om die reden altijd op een vrije groep in de meterkast aangesloten worden. Er is dan geen tussenkomst van verbruikers die voor gevaren kunnen zorgen. Ieder apparaat en iedere kabel is op deze manier goed tegen overbelasting beveiligd.
Lees ook hoeveel zonnepanelen je op 1 groep veilig kunt aansluiten.
Een PV-verdeler met een bestaande groep
Het is in het geval dat je 4 tot 12 zonnepanelen installeert soms mogelijk dat de bekabeling of leidingen die al aanwezig zijn te gebruiken om de zonnestroom die je hebt opgewekt vanaf de omvormer naar de meterkast te leiden.
Met een zogenaamde PV-verdeler splits je een groep in twee. Dit doe je meestal met de groep van de wasmachine. De zonnestroom die is opgewekt kan hierdoor via de wasmachineaansluiting die al aanwezig is naar de meterkast lopen.
Beperkte capaciteit
Je kunt een PV-verdeler gebruiken als je bijvoorbeeld geen extra leidingen hebt die beschikbaar zijn. Hierdoor voorkom je de aanleg van een kabel die via de buitenmuur moet lopen en de extra kosten die daar verbonden aan zijn.
Een verdeler heeft een beperkte capaciteit. Er mag namelijk nooit meer dan 3500 W op de verdeler staan. Een verdeler is hierdoor alleen een optie bij een kleiner zonnepanelensysteem.
De capaciteit van een hoofdaansluiting en vrije groep
Het is bij het installeren en aansluiten van zonnepanelen heel belangrijk om goed naar de capaciteit van de hoofdaansluiting te kijken. Zo voorkom je dat er overbelasting ontstaat. De meeste huishoudens zijn voorzien van een 1-faseaansluiting.
De stroom zal in dit geval via een enkele kabel de meterkast binnenkomen. Als je in een nieuwbouwwoning woont heb je tegenwoordig meestal te maken met een 3-fase aansluiting.
3 verschillende kabels
In dit geval wordt de stroom over 3 verschillende kabels geleverd. Doordat de stroom via 3 verschillende kabels geleverd wordt hebben deze huizen een grotere stroomcapaciteit. Dit kan invloed hebben op de hoeveelheid zonnepanelen die je uiteindelijk aan kunt sluiten. Je vindt de grootte van de hoofdaansluiting altijd terug op de jaarrekening van je energiemaatschappij.
Daarnaast kun je dit ook bij je netbeheerder opvragen.
Verhouding groepenkastzekering en de hoofdzekering
Bij de verhouding tussen de groepenkastzekering en de hoofdzekering wordt meestal het begrip selectiviteit gebruikt. Dit begrip betekent dat er altijd minder stroom verbruikt moet worden dan de hoofdzekering.
De groepenkast zekering moet in dit geval namelijk altijd 1,6 keer kleiner zijn dan de hoofdzekering. Alleen op deze wijze kan er een veilig systeem ontstaan.
Omslaan
Deze regel bestaat zodat jij er zeker van kunt zijn dat de hoofdzekering niet om zal slaan als de gehele woning zonder stroom komt te zitten. Dit is bijvoorbeeld het geval als je alle apparaten in de woning tegelijkertijd aan zou zetten.
Er ontstaat dan in één keer zo veel stroomafname dat de hoofdzekering om zal slaan.
Omvormer zonnepanelen aansluiten
Deze regel geldt niet bij het leveren van opgewekte zonnestroom via de omvormer. In een groep is de omvormer namelijk altijd het enige apparaat, waardoor deze nooit meer stroom kan leveren dan het technische vermogen dat het apparaat heeft. De omvormer zal zelf al overbelasting voorkomen.
Alleen de maximale stroomsterkte van de omvormer zal lager moeten zijn dan de waarde waarop de vrije groep gezekerd is.
De hoofdaansluiting en de omvormer
Deze regel beïnvloed de aansluiting van het aantal zonnepanelen. We kijken hierbij eerst naar het type hoofdaansluiting, om te beginnen met een 1-faseaansluiting van 25A.
Als je van plan bent om niet meer dan 4500 Wp aan te sluiten aan zonnepanelen kun je de omvormer altijd zonder problemen op de meterkast aansluiten.
Minimale hoofdaansluiting
De omvormer levert dan namelijk niet meer dan 19A (4500/230V). Wat de grootte van je hoofdaansluiting ook is, je kunt deze omvormer dus altijd aansluiten.
De minimale hoofdaansluiting is namelijk altijd 1 keer 25A. Doordat deze informatie best wel technisch is, kun je voor thuis voor de zekerheid een specialist inschakelen.
Meer dan 4500 Wp
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je meer dan 4500 Wp aan gaat sluiten aan zonnepanelen. De omvormer kan dan meer dan 20A leveren. Je hebt hierbij afhankelijk van de grootte van de hoofdaansluiting de keuze tussen een 1-fasige omvormer of een 3-fasige omvormer.
Het vermogen dat een omvormer heeft mag namelijk wel verdeeld worden over verschillende fases.
1-fase
Als je een 1-fase hoofdaansluiting hebt moet deze minstens 1 keer 35A te zijn. Je kunt ook een aansluiting van 1 x 25A vergroten naar 1 keer 35A.
De kosten om deze vergroting te doen is terug te vinden op de website van je netbeheerder, maar in de meeste gevallen kan dit kosteloos. Je kunt hierna van een 1-fase omvormer gebruikmaken.
3-fase omvormer
Als je een drie-fase hoofdaansluiting hebt kun je van een drie-fase omvormer gebruik maken. De geleverde stroom van de zonnepanelen wordt in dit geval over 3 fasen verdeeld. Het is af te raden om meer dan 5000 Wp aan te sluiten op 1 van de 3 fasen.
In dit geval kun je namelijk alleen de apparaten van zonnestroom voorzien die op dezelfde fase zitten. Je levert dan de overige stroom terug aan het net, ondanks dat er meerdere elektrische apparaten zijn die in een andere fase stroom verbruiken. Op de lange termijn is dit een situatie die je wilt vermijden, de vergoeding voor teruglevering van stroom ligt namelijk lager.
Het geval van kortsluiting
Het kan altijd voorkomen dat je opeens te maken krijgt met kortsluiting. Als je te maken hebt met kortsluiting zal er in één keer heel veel stroom richting te meterkast gaan. De hoofdzekering zal hierdoor omslaan.
Vaak is er een zeer kleine kans aanwezig dat dit voorkomt. Kortsluiting zal alleen ontstaan als de omvormer een defect heeft of als er een kabel beschadigd is. Het is dus verstandig om alle onderdelen periodiek eens na te lopen.
Overbelasting
Er is nooit sprake van kortsluiting als er een overbelasting is. Er is dan ook geen sprake van een situatie die gevaarlijk is. Als er kortsluiting ontstaat kan de stroomvoorziening (gedeeltelijk) afschakelen.
Je hebt dan wel te maken met enige ongemakken, maar niet met een gevaarlijke situatie.
De aardlekschakelaar
Er zit in de meterkast standaard één aardlekschakelaar per groepen van 4. Het is af te raden om zonnepanelen aan te sluiten op een van deze vier groepen. Alle groepen vallen namelijk uit als er sprake is van kortsluiting in een ander elektrisch apparaat dat op deze groepen aangesloten is.
Hierdoor zullen dus ook de zonnepanelen uitvallen. Dit is dan ook de reden dat het verstandig is om een aparte aardlekschakelaar te plaatsen op de vrije groep waar de zonnepanelen en de omvormer op aangesloten zijn.
Doorvoeren kabels
De dakdoorvoer van zonnepanelen is iets wat vaak vergeten wordt en zo kan er vaak een lek ontstaan in daken en gevels.
Het veilig installeren van de omvormer
Een omvormer zorgt ervoor dat de gelijkstroom omgezet wordt in bruikbare wisselstroom. De omvormer moet voor de veiligheid altijd spanningsvrij worden gemaakt, zowel aan de kant waar de gelijkstroom aan verbonden is (de zonnepanelen) als aan de kant waar de wisselstroom aan verbonden is, het stroomnet.
Omvormer opties
Een omvormer wordt altijd standaard met een interne gelijkstroom schakelaar geleverd, ook wel een lastscheider genoemd. Deze schakelaar kan op ieder moment worden uitgeschakeld. Aan de andere kant wordt de omvormer op het stroomnet aangesloten met een zogenaamde YMVK kabel.
Je kunt ook nog een werkschakelaar plaatsen om de wisselstroom op nog een andere manier uit te kunnen zetten.
Veelgestelde vragen
Hoe sluit je zonnepanelen aan in de meterkast?Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!
Podcast
Je hebt de tips in tekst gelezen maar de finesses zitten vaak in de details. Je hoort in deze podcast hierover mijn praktijk ervaring hiermee. Zo weet je precies wat er in de praktijk bij komt kijken.- Verbouwen 122 | Flexibele Zonnepanelen En Andere Zonnepanelen Ontwikkelingen Verbouwkosten.com 06:43
- Verbouwen 78 | Zonnepanelen Nu Kopen Of Niet? Verbouwkosten.com 08:20
- Verbouwen 70 | Zonnepanelen Is Meer Dan Hoog Rendement! Verbouwkosten.com 09:10
- Verbouwen 69 | Accu Zonnepanelen Verbouwkosten.com 05:07
- Verbouwen 65 | Zonnepanelen Voordelen En Prijzen Verbouwkosten.com 08:19
- Verbouwen 62 | Zonnepanelen In Het Dak Verbouwkosten.com 05:07
- Verbouwen 20 | Zonnepanelen Doen Of Niet Verbouwkosten.com 14:26
Externe bronnen:
Bekijk de zonnepanelen offerte!