Een omvormer zet zonne-energie om in bruikbare stroom voor je woning. Welke omvormer past het beste bij jouw situatie? We zetten alle soorten omvormers op een rij! Bekijk de zonnepanelen met omvormer offerte
-
Belangrijkste punten
- Soorten: Er zijn drie soorten: string-omvormers, micro-omvormers en power-optimizers.
- Keuze: De keuze hangt af van je budget en situatie (schaduw, aantal zonnepanelen).
- Rendement: Micro-omvormers en power-optimizers leveren beter rendement bij schaduw.
Welke omvormer kiezen?
Er zijn verschillende soorten omvormers op de markt. Welke omvormer de juiste omvormer voor jouw systeem is hangt af van een aantal factoren. Denk dan onder andere aan je budget, de hoeveelheid zonnepanelen en de hellingshoeken van de zonnepanelen.
Er zijn drie verschillende soorten omvormers verkrijgbaar, laten we bekijken welke omvormer je het beste kunt kiezen.
Soorten omvormers
- String-omvormer
- Micro-omvormer
- Power-optimizers
String-omvormer
De meeste mensen kiezen voor een string-omvormer, ook wel centrale omvormer genoemd. Deze omvormer is geschikt voor een set zonnepanelen waarvan geen enkel zonnepaneel in de schaduw staat.
De string-omvormer wordt op meerdere zonnepanelen tegelijkertijd aangesloten.
Voordelen string-omvormer
Het grootste pluspunt van deze soort omvormer is dat hij de goedkoopste variant is. In veel gevallen heb je maar een enkele centrale omvormer nodig, waardoor je niet voor elk zonnepaneel afzonderlijk een omvormer aan hoeft te schaffen.
Daarnaast is een string-omvormer gemakkelijker te vervangen bij defecten. Doordat je gebruikmaakt van een enkel apparaat is de kans op storingen of defecten relatief klein.
Nadelen string-omvormer
Een minpunt van deze soort omvormer is dat je met een string-omvormer slechts het rendement van het slechtst presterende zonnepaneel behaalt. Als een van je zonnepanelen een lagere opbrengst geeft zal je rendement nooit optimaal zijn. Dit zonnepaneel in de schaduw is de zwakste schakel in de reeks.
Dat is natuurlijk erg zonde van je dure zonnepanelen-installatie. Bij zo’n systeem kun je beter kiezen voor een micro-omvormer of voor power-optimizers.
String-omvormer aansluiten
Met een centrale omvormer hoef je niet voor elk zonnepaneel afzonderlijk een omvormer aan te sluiten. Het voordeel hiervan is dat je omvormer een enkele en redelijk compacte kast is die je in bijvoorbeeld de schuur, garage of op zolder aan kunt sluiten.
Zorg ervoor dat de string-omvormer goed bereikbaar is wanneer er periodiek onderhoud gepleegd moet worden.
Micro-omvormer
Een volgende soort omvormer is de micro-omvormer. De micro-omvormers werken net wat anders dan een traditioneel systeem. Onder elk zonnepaneel worden kleine omvormers geplaatst, de micro-omvormers.
Doordat de omvormers per paneel geplaatst worden zorg je ervoor dat je een hoog rendement kunt behalen.
Voordelen micro-omvormers
Stel er valt schaduw op een van de zonnepanelen. Bij een reguliere omvormer zakt het rendement van de gehele installatie dan direct. Met micro-omvormers heb je daar geen last van. Die zorgen ervoor dat het rendement van de overige panelen niet zakt.
Dat maakt de micro-omvormers dus perfect voor een opstelling waarbij niet alle zonnepanelen in de juiste hellingshoek staan, of evenveel zonlicht kunnen ontvangen.
Lange levensduur
Een ander pluspunt van zonnepanelen met micro-omvormers is dat ze een langere levensduur hebben dan een regulier systeem. Dat wil zeggen dat je bij normaal gebruik waarschijnlijk geen enkele omvormer gaat vervangen voordat je de investering terug hebt verdiend.
Met een gemiddelde levensduur van 25 jaar zijn de micro-omvormers de juiste keuze bij een ruimer budget.
Nadelen micro-omvormers
Een nadeel van de micro-omvormers is dat ze in de regel prijziger zijn dan de string-omvormers. Dat komt mede doordat je voor elk zonnepaneel een eigen omvormer gaat installeren.
Dat zorgt er dan wel weer voor dat je onder ideale omstandigheden een optimale opbrengst behaalt, waardoor je de investering sneller terug kunt verdienen.
Lastiger te repareren
Een aandachtspunt van de micro-omvormers is dat ze onder de zonnepanelen op het dak worden geplaatst. In het geval van een storing of een defect zal je dus het dak op moeten klimmen.
Je moet rekening houden met de plaatsing van de omvormers. Een reguliere omvormer is vaak goed bereikbaar in een schuur of garage, maar die optie heb je bij de micro-variant niet.
Power-optimizers
De laatste optie is de power-optimizer. De power-optimizers lijken een beetje op de micro-omvormer. Elk paneel krijgt een eigen optimizer, waardoor je de prestaties van de zonnepanelen per paneel kunt bekijken.
Als je power-optimizers gebruikt kun je uitgaan van een optimale opbrengst. Met de optimizers profiteer je van het maximale vermogen van je zonnepanelen installatie.
Voordelen power-optimizers
Niet elk dak is de optimale omgeving voor zonnepanelen plaatsen. Soms heb je te maken met een ongunstige windrichting, of schaduw door bijvoorbeeld een schoorsteen of een hoge boom.
In dat geval zijn de power-optimizers de ideale oplossing. Deze apparatuur zorgt er namelijk voor dat elk paneel naar maximaal vermogen werkt.
Nadelen power-optimizers
De optimizers zijn geen omvormer op zich, je hebt voor deze optie alsnog een omvormer nodig. Hoewel je daarvoor in eerste instantie meer betaalt, levert het op termijn meer op.
Doordat je het maximale uit je zonnepanelen haalt wek je met zonne-energie je eigen elektriciteit en verdien je de totale kosten sneller terug.
1-fase en 3-fase omvormers
Dan kom je voor een volgende keuze te staan: kies je voor een 1-fase of een 3-fase omvormer? Welke omvormer je kiest is meestal afhankelijk van de huidige situatie in je woning.
Als je op dit moment te maken hebt met een 1-fase aansluiting en je niet van plan bent om veel verschillende elektrische apparaten tegelijkertijd te gebruiken hoef je niets aan te passen.
Grotere vraag naar elektriciteit
Met een 3-fase aansluiting kun je echter veel meer apparaten tegelijkertijd op een veilige manier inschakelen. Met de toenemende vraag naar elektra in moderne woningen is dit een slimme keuze. Ook kun je dan meer zonnepanelen op 1 groep laten aansluiten.
Als je tegelijkertijd de airco, een laadpaal, je wasmachine en droger en een inductiekookplaat gebruikt moet de aansluiting wel aan de vraag kunnen voldoen.
Een aantal bekende merken
Van gelijkstroom naar wisselstroom
Als je een aantal zonnepanelen op het dak hebt liggen is het wel zo prettig dat je gebruik kunt maken van je eigen opgewekte energie. Daar heb je echter wel een omvormer voor nodig. De omvormer zorgt er namelijk voor dat de gelijkstroom wordt omgezet in bruikbare stroom voor in huis.
De opgewekte energie is namelijk niet direct geschikt voor elk elektronisch apparaat. De elektrische apparatuur in huis gebruikt wisselstroom, niet gelijkstroom.
De meterkast
De meterkast is in dit proces een onmisbare schakel. De gelijkspanning komt door middel van de zonnepanelen op het dak binnen. De omvormer vormt vervolgens de gelijkspanning naar wisselspanning.
Deze wisselstroom wordt op zijn beurt naar de meterkast geleid, waarna je de wisselspanning in huis kunt gebruiken in de vorm van elektriciteit!
Conclusie
Welke omvormer je het beste kunt kiezen is dus met name afhankelijk van je budget en je huidige situatie. Bij een lager budget en een groter aantal zonnepanelen is een string-omvormer een goede optie.
Bij een kleinere zonnepanelen installatie of een dak waarop de zonnepanelen soms in de schaduw staan kun je beter kiezen voor micro-omvormers of power-optimizers.
Aanbieding
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de zonnepanelen met omvormer offertes ►