De beste omvormer voor zonnepanelen test waarin je ziet dat deze niet duur hoeft te zijn voor de beste kwaliteit. Een vergelijk SMA, Sunny, Hosolo en meer omvormers!
Zelf de omvormer uitzoeken
Als je jezelf aan het oriënteren bent op zonnepanelen dan kom je ook met een omvormer zonnepanelen tegen. Maar wat is dat nu eigenlijk en heb je die echt nodig want hij kost weer extra geld. ‘Helaas’ heb je heb bijna altijd nodig. Een omvormer zorgt er namelijk voor dat de stroom die je opwekt met zonnepanelen, gelijk wordt gesteld met de elektriciteit die we uit een normaal stopcontact halen. Bekijk de beste omvormer aanbiedingen
Beste omvormer zonnepanelen
SMA Sunny Boy 2.5 Wifi omvormer
De compacte SMA Sunny Boy 2.5 Wifi is de meest betrouwbare en betaalbare omvormer van het kwaliteitsmerk SMA. Hij is simpel te plaatsen door zijn compacte afmetingen van 46 x 35,7 cm en weegt slechts 9 kilo.
Hij is daarnaast perfect voor installaties tot 9 zonnepanelen. Daarbij is hij erg onderhoudsvrij door het betrouwbare koelings-syteem.
Deze omvormer is na het monteren ook simpel te monitoren via de eigen SMA-app op je telefoon of op de computer. Zo zie je precies hoeveel je panelen besparen met deze efficiënte A-merk omvormer.
Kortom: met deze SMA kies je de beste omvormer die continu zorgt dat er zo veel mogelijk vermogen uit de zonnepanelen haalt zodat je altijd een optimale opbrengst hebt en zoveel mogelijk kan besparen!
- Simpel plaatsen door compacte formaat
- Ideaal voor installaties tot en met 9 zonnepanelen
- Volledig gratis monitoring via wifi plus online
- Onderhoudsvrij door efficiënte koeling
- Niet geschikt voor meer dan 10 zonnepanelen (kies dan deze 3.0 versie)
Inhoudsopgave:
Beste omvormer
Als vrouw zijnde van een man, die elektromonteur is en notabene in de zonnepanelen branche gewerkt heeft, had ik maar weinig in te brengen toen mijn man zei: “Ik wil wèl zonnepanelen op het dak, als we voor die koopwoning gaan en dan dit keer met de beste omvormer.”
Waar let ik op bij omvormers voor zonnepanelen?
Uitgepraat. Of toch niet? Mijn man beloofde dat hij zou laten zien wat het opbrengt en wat we anders kwijt aan de stroomrekening kunnen zijn. Besparing, geld overhouden voor fijne dingen, daar ben ik wel mee om te kopen. Een daarom vind ik zonnepanelen en omvormers ook zo interessant want zo’n set brengt meer op dan geld op de bank.
Omvormers
Er zijn diverse omvormers voor zonnepanelen op de markt. Omvormer prijzen zeggen daarbij niet alles, De meest bekende, verkochte, langste bestaande en als beste op de markt te beschouwen omvormer is de omvormer Sunny Boy van het merk SMA Solar Technology, System-, Mess- und Anlagentechniek (Vrij vertaald naar Systeem-, Meet- en Machinetechniek). Tenminste, als we de zonnepanelen fabrikanten en het internet mogen geloven. Er bestaan ondertussen veel meer omvormers. Ik zal ze hier uitlichten.
Maar wat doet een omvormer?
Zonnepanelen vangen zonnestralen op en zet dit om in elektriciteit (gelijkstroom / gelijkspanning). Echter met deze vorm van elektriciteit, werkt er in huis nog niets.
Merken
Je hebt de volgende merken omvormers:
- Sunny Webbox
- Voltcraft
- E-Ast
- Sunny Boy
- Mastervolt
- SMA
- AEG
- Berel
- Prouser
- Steca
- RIP energy
- Hosola
- IVT
- Waeco
Een omvormer maakt van gelijkstroom wisselstroom
Het lichtnet, of te wel de stroom in je huis, is wisselstroom. Een zonnepaneel levert gelijkstroom, net als de dynamo op je fiets of in je auto. Om de stroom van je zonnepanelen te gebruiken in je huis, heb je dus een omvormer nodig. Gebruik je een zonnepaneel als ‘stand-alone’ (bijvoorbeeld voor tuinverlichting), dan is een omvormer niet altijd nodig.
Wat wordt er omgevormd?
Gelijkstroom ‘stroomt’ altijd één richting op. Wisselstroom stroomt in wisselende richting, zeg maar: vooruit en achteruit. Waarom? Dat is een vraag met een zeer technische antwoord. Wie op internet zoekt vind onder andere de volgende redenen:
- Wisselstroom heeft minder verlies bij het transporteren van stroom van de centrale naar je huis.
- Wisselstroom is flexibeler doordat het makkelijker omhoog en omlaag te transformeren is.
Stroomrichting
Naast dat de stroomrichting van de stroom wisselt verandert een omvormer ook het voltage. Zonnepanelen wekken geen 230 V op. De omvormer maakt van de geleverde stroom 230 V. Dit ken je misschien van je auto of camper waar 12 V met een omzetter in 230 V wordt veranderd. Voor vrachtwagens zijn er omvormers van 24 V naar 230 V.
Een echt antwoord is dit niet, maar het is voldoende om te begrijpen wat er gebeurt. Het is niet wenselijk een elektrotechneut te moeten zijn als je zonnepanelen wilt, daarom laten we het hierbij 😉
Kwaliteit
Dit wil niet zeggen dat andere omvormers slecht zijn. Je hebt zoals bij veel producten A-merken en B-merken. Een A-merk is duurder en hoeft niet per definitie beter te zijn dan een topmodel van een B-merk. Dus binnen de range van de producten van een A-merk moet je nog steeds opletten en de beste kiezen voor jouw wensen.
Google naar ervaringen
Indien het merk niet in bovenstaande lijst staat is het een onbekender merk. Het is dan zaak om goed te googelen naar het merk van de omvormer. Stel dat je kiest voor Orange Solar inverter, dan Google je op:
- Zonnepanelen Orange Solar Inverter test
- Zonnepanelen Orange Solar Inverter
- Zonnepanelen Orange Solar Inverter vergelijk
- Zonnepanelen Orange Solar Inverter versus
- Zonnepanelen Orange Solar Inverter review
- Zonnepanelen Orange Solar Inverter ervaring
Met deze zoekwoord combinaties in Google weet je zeker dat je de informatie krijgt over ervaringen van mensen die deze omvormer gekozen hebben. Overigens is 1 negatief verhaal niet direct reden om ze niet te kiezen. Wel is het zaak om de verkoper te vragen hoe dit probleem voorkomen gaat worden bij jou.
Hoe kom je eraan?
Omvormers worden meegeleverd met de zonnepanelen. Er gaat een zeer technische wereld schuil achter omvormers, laat je dus goed informeren. Daar tegen over staat: Omvormers bestaan in andere toepassingen al vele jaren, in die zin is het niets bijzonders. Laat je dus niet imponeren door een ingewikkeld sprekende leverancier of vertegenwoordiger. Goed om ook te onthouden is dat omvormers door sommige leveranciers als melkkoe gebruikt worden. Wees dus kritisch.
De taak van de omvormer is, dat deze deze gelijkstroom omzet in wisselstroom en ervoor zorgt dat de spanning voldoende hoog is. Dat wil zeggen: tenminste 230 Volt aan moet kunnen. Daar kunnen we wel een lamp in huis mee laten branden, een was draaien of een heerlijk gerecht in de elektrische oven bereiden. Dit is dezelfde wijze hoe een standaard energiebranche werkt. Ook die krijgt een spanning binnen, die eerst omgezet moet worden in wisselstroom. De omvormer prijzen vallen wel mee.
Minder stroom van het elektriciteitsnet gebruiken
De volgende conclusie kun je trekken: doordat je meer stroom van de omvormer van je eigen stroombron “zonnepanelen” gebruikt, gebruik je minder stroom van het elektriciteitsnet. Daardoor zullen de kosten van je energierekening lager worden. Dat is weer mooi meegenomen! Daar kun je lekker mee op vakantie. Dat komt mooi uit, want zo gebruik je nog minder stroom, terwijl je wel in die tijd eigen stroom opvangt en omzet.
Extra taken voor de omvormer
Toch zijn er wel degelijk extra taken voor de omvormer van jouw zonnepanelen stroombron te benoemen.
- Wat doet de omvormer met niet gebruikte stroom van jouw eigen stroombron (opslaan zodat je deze later in de maand gebruikt of terugleveren aan het elektriciteitsnet)
- Wat gebeurt er met de meter (zie je dan de meter terugdraaien) (ja)?
- Hoe bepaalt de omvormer welke stroombron hij eerst gebruikt?
- Wat doet de omvormer als er te weinig stroom uit het eigen gebruik opgehaald kan worden (bijvoorbeeld ’s nachts als er geen zon is of op een donkere, regenachtige dag)?
Dat zijn allemaal goede vragen om op te letten, wanneer je verschillende omvormers met elkaar vergelijkt.
Een zuivere of een gemodificeerde sinusomvormer?
Op het internet kom je van alles tegen en even blijf ik bij deze begrippen stil staan. Als ik het aan mijn man vraag, haalt hij toch zijn schouders op. Wat een humor. Wat het verschil is? Dat kan ik het beste uitleggen met enkele voorbeelden, waarbij je gebruik maakt van energie verbruikende apparaten. Je kijkt en luistert naar een mooie film. Je hoort een bepaalde ruis erop. Dit kan te maken hebben, doordat technisch gezegd de golf niet helemaal zuiver is. In een ander geval zul je vrijwel geen last hebben, als deze golf niet helemaal zuiver is. Dat is bijvoorbeeld bij het werken op je laptop of computer. Belangrijk wat gezegd moet worden, is dat een zuivere omvormer wel beter is, daardoor ook duurder is, maar de meerwaarde ervan bijzonder laag is. Te onthouden is dat de stroom, die we van het elektriciteitsnet kopen, zo wie zo een zuivere sinusvorm is. Laat je er dus niet door afleiden bij vergelijkingen van verschillende omvormers!
4 Soorten omvormers
Er zijn 4 soorten omvormers: string, MTL, Micro en Power optimizer. Die laatste is waarschijnlijk een stuk, nieuwer omvormer, al kan ik dat niet met zekerheid zeggen. De eerste, string, is de goedkoopste. Die hebben wij, en die is prima te doen, omdat ons huis niet onder hoge bomen of hoge flats staat. Onze zonnepanelen hebben dus geen last van schaduw. Een string omvormer betekent dat alle zonnepanelen op één string is aangesloten. Het nadeel daarvan kan zijn, dat je alleen het hele systeem kan monitoren. Wanneer er één zonnepaneel om één of ander reden minder goed werkt, kun je dat niet (direct) zien. Dit kan bijvoorbeeld wel bij de MTL omvormer. Je kan dan groepen maken, die je op verschillende strings naast elkaar kan aansluiten en monitoren. Dit heeft zin, wanneer je meer dan 150 volt aan stroom zou willen gebruiken. Je kunt ook altijd nog kijken naar een goede hybride omvormer.
Omvormer zonnepanelen aansluiten
De laatste twee sluit je per zonnepaneel aan. Hierdoor kunnen ze beter omgaan met schaduw. De MTL omvormer kan dat overigens ook al beter dan de string. Er wordt één omvormer voorzien voor een string van panelen. Bij de multi-string omvormer zijn verschillende strings aangesloten op één omvormer. De PV-centrale omvormer is een grotere omvormer die de zonne-energie dadelijk omzet in netspanning. Het voordeel hiervan is dat de stroom na omvorming kan teruggegeven worden aan het net indien er meer stroom gegenereerd wordt dan men nodig heeft. Het nadeel is de grote van de omvormer. Als laatste is er nog de hybride omvormer. Dit is geen type op zich gezien meerdere types omvormer hybride kunnen zijn. Een hybride omvormer doet meer dan enkel energie omzetten, hij zorgt er ook voor dat energie opgeslagen kan worden voor later gebruik.
Aansluiting op het internet
Hoe waardevol is het dat je omvormer rechtstreeks via bluetooth, ethernet (kabel) en/of wifi is aangesloten, zodat je, via bijvoorbeeld je mobiele telefoon of tablet, verbruikte energie kan aflezen? Ik vind dit geen vereiste. Wij hebben een omvormer, die alle drie niet heeft, en toch kunnen wij, via een extra plugin, de informatie via een app aflezen.
Merken en typen omvormers
SMA is het merk, Sunny boy of Sunny webbox zijn typen. Deze worden het meest aanbevolen, maar er zijn meer! Wij hebben een Chint dat bij het merk Phoenix hoort. Omvormers van het merk Hosolo zijn er zowel voor Strings als MRI’s. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor Omnik en Steca. Marktleiders van Micro-omvormers zijn bijvoorbeeld Emphase en Enecsys.
Merken en typen omvormers
SMA is het merk, Sunny boy of Sunny webbox zijn typen. Deze worden het meest aanbevolen, maar er zijn meer! Wij hebben een Chint dat bij het merk Phoenix hoort. Omvormers van het merk Hosolo zijn er zowel voor Strings als MRI’s. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor Omnik en Steca. Marktleiders van Micro-omvormers zijn bijvoorbeeld Emphase en Enecsys.
Batterij omvormer
Een batterij omvormer voor de zonnepanelen accu zet gelijkstroom van de batterijen (DC-stroom) in wisselstroom op het net (AC-stroom). Deze is nodig voor bescherming en gebruik van de accu voor energie opslag thuis.
Batterijomvormer
De Batterijomvormer is een kleiner kastje dan de opslag module zelf. De zonne energie accu voor opslaan moet dus met deze tussenstap meestal. Er zijn alles in 1 oplossingen voor nieuwe zonnepanelen installaties overigens.
De Tesla accu voor zonnepanelen heeft hem wel nodig bijvoorbeeld. Bij de werking van de zonnepanelen accu zie je precies wat de volgorde is van energie die van de zon uit het stopcontact komt.
Batterij omvormer naar accu
Met batterijen kun je een grotere mate van zelfvoorzienendheid bereiken. Wanneer je overdag niet thuis bent, maar ’s avonds na zonsondergang wel, kun je ervoor zorgen dat de overdag opgewekte energie in batterijen wordt opgeslagen, om ’s avonds weer beschikbaar te komen voor jouw verbruikstoestellen.
Wat is er nodig voor zonne-energie opslag?
Allereerst heb je dan natuurlijk batterijen (accu’s) nodig. Hoe meer batterijen je hebt, des te meer energie je kunt opslaan. Die energie die in de batterijen is opgeslagen, moet wel weer beschikbaar komen in het net wanneer je dat wilt. Hiervoor is een batterij-omvormer nodig, die de gelijkstroom van de batterijen (DC-stroom) omzet in wisselstroom op het net (AC-stroom).
Opslag
De opslag van accu’s voor thuis kunnen op meerdere manieren plaatsvinden. Maar hoe werkt zo’naccu nu precies?
Video
De accu met energiecellen in kleine batterijen die weer gezamenlijk in een accu zitten, verbonden met elkaar en gemanaged door een computer aansturings-syteem. De heer van der Giezen legt meer uit over de toekomst van opslag:
Omvormer met korting op 29 juni kopen?
Bij deze shop kun je met vertrouwen jouw Omvormer bestellen.
Scherpe prijs. Snel in huis.
Offerte
Omvormer met korting op 29 juni kopen?
Bij deze shop kun je met vertrouwen jouw Omvormer bestellen.
Scherpe prijs. Snel in huis.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!
Onafhankelijk
Je kent het wel want willen we eigenlijk niet allemaal volledig onafhankelijk worden van die grote energiebedrijven? Met de zonnepanelen en energie kunnen we in ieder geval al voor het elektriciteitsdeel van onze energie behoefte onafhankelijk worden van de prijzen op de zaken die je niet kunt beïnvloeden. En aangezien we het grootste deel van de opgewekte elektriciteit niet direct zelf verbruiken en dus moeten terugleveren aan het net helaas.
Levensduur omvormer zonnepanelen
Zoals je weet: batterijen zijn kostbaar, en hun levensduur is behoorlijk afhankelijk van de manier waarop ze worden opgeladen en weer ontladen. Hoe meer ‘cycli’ (aantal malen dat er wordt opgeladen en ontladen) ze ondergaan, hoe sneller ze aan capaciteit verliezen.
Kwaliteit behouden
Daarom is het van belang om de batterijen slim te gebruiken: pas gaan opladen wanneer dat nuttig is (veel zon in de komende tijd en weinig verbruik op korte termijn) en dan daarna pas weer terug naar het net leveren op de beste momenten uiteraard (er wordt veel verbruik verwacht en de zon is voorlopig wel even weg). Hiervoor is een systeem met slimme aansturing nodig, die zo bijvoorbeeld rekening houdt met de weersverwachting en de stand nu.
Aanbieding
Door de beste omvormer simpel online te kopen bespaar je veel geld. Laat hem makkelijk gratis thuisbezorgen met volledige garantie en retourrecht!Vind de beste deal
Wil je direct de mooie Omvormer aanbiedingen zien en geen deal missen? Bekijk hier snel en simpel alle actuele sales op een rij ► Dat scheelt je tijd en dan wordt het Omvormer pakketje lekker makkelijk bezorgd!Betrouwbaar kopen
Bij het online kopen is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard de beste prijs belangrijk. Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel, gratis leveren en ze echt op voorraad hebben:Subsidie
Subsidie voor omvormers en zonnepanelen is er niet meer. De prijzen zijn namelijk zo ver gedaald dat dit volgens de overheid niet meer nodig is. De subsidiepot zal niet meer terugkomen omdat ze voor een gemiddeld huishouden nu gewoon binnen een acceptabele termijn rendabel zijn. Als bedrijf zijn de voordelen voor de beste zonnepanelen groter, want als bedrijf kun je van een aantal duurzame aftrekposten gebruik maken. Zo heb je de milieu-investeringsaftrek (MIA), de Energie-investeringsaftrek (EIA) en de Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (Vamil). Dat wil zeggen dat je in sommige gevallen versnelt mag afschrijven op TÜV gekeurde zonnepanelen en dan worden ze per saldo weer iets goedkoper. Bekijk meer technische info op Wikipedia of zie de omvormer offerte ►