In de beste omvormer voor zonnepanelen test kun je zien dat omvormers niet duur hoeven te zijn. Een vergelijk van SMA, Sunny, Hosolo en meer omvormers! Bekijk de omvormer met zonnepanelen offertes
-
Belangrijkste punten
- Functie van een Omvormer: Zet gelijkstroom van zonnepanelen om in bruikbare wisselstroom voor je huis.
- Typen Omvormers: String, MTL, micro-omvormers en power optimizers, elk met unieke eigenschappen.
- Beste Keuze: SMA Sunny Boy 2.5 Wifi is compact, betrouwbaar en eenvoudig te installeren.
- Belang van Goede Omvormer: Belangrijk voor optimale energieopbrengst en efficiënte werking van je zonnepanelen.
- Onderhoud en Monitoring: Moderne omvormers zijn onderhoudsarm en kunnen eenvoudig worden gemonitord via wifi.
Beste omvormer zonnepanelen
SMA Sunny Boy 2.5 Wifi
De compacte SMA Sunny Boy 2.5 Wifi is de meest betrouwbare en best betaalbare omvormer van het kwaliteitsmerk SMA. Hij is simpel te plaatsen door zijn compacte afmetingen van 46 x 35,7 cm en weegt slechts 9 kilo.
Hij is daarnaast perfect voor installaties tot 9 zonnepanelen. Hij is erg onderhoudsvrij door het betrouwbare koelings-syteem.
Deze is na het monteren ook simpel te monitoren via de eigen SMA-app op je telefoon of op de computer. Zo zie je precies hoeveel je panelen uitsparen met deze efficiënte A-merk omvormer.
Kortom: met deze SMA kies je de juiste omvormer die continu zorgt dat er zo veel mogelijk vermogen uit de zonnepanelen haalt zodat je altijd een optimale opbrengst hebt en zoveel mogelijk kan uitsparen!
- Simpel plaatsen door compacte formaat
- Ideaal voor installaties tot en met 9 zonnepanelen
- Volledig gratis monitoring via wifi plus online
- Onderhoudsvrij door efficiënte koeling
- Niet geschikt voor meer dan 10 zonnepanelen
Inhoudsopgave:
Omvormers
Er zijn diverse omvormers voor zonnepanelen op de markt. Omvormer prijzen zeggen daarbij niet alles.
De meest bekende, verkochte, langste bestaande op de markt te beschouwen omvormer is de omvormer Sunny Boy van het merk SMA Solar Technology, System-, Mess- und Anlagentechniek.
Merken omvormers
- Sunny Webbox
- Voltcraft
- E-Ast
- Sunny Boy
- Mastervolt
- SMA
- AEG
- Berel
- Prouser
- Steca
- RIP energy
- Hosola
- IVT
- Waeco
De werking van een omvormer
Het lichtnet, oftewel de elektriciteit in je woning, is wisselstroom. Een zonnepaneel levert gelijkstroom, net als de dynamo op je fiets of in je auto. Om de stroom van je zonnepanelen te gebruiken in je huis heb je de juiste zonnepanelen omvormer nodig.
Als je een zonnepaneel als stand-alone gebruikt is een omvormer niet altijd vereist. Denk bijvoorbeeld aan een zonnepaneel voor tuinverlichting.
Hoe kom je eraan?
Omvormers worden meegeleverd met de zonnepanelen installatie. Bij plug and play zonnepanelen worden de omvormers zelfs ingebouwd in de panelen.
Er gaat een zeer technische wereld schuil achter omvormers, laat je dus goed informeren.
Minder stroom van het elektriciteitsnet gebruiken
Doordat je meer elektriciteit van de omvormer van je eigen stroombron gebruikt, gebruik je minder elektriciteit van het elektriciteitsnet. Daardoor zullen de kosten van je energierekening lager worden.
Dat is weer mooi meegenomen, zeker met de huidige hoge energieprijzen.
4 Soorten omvormers
Er zijn 4 verschillende omvormers verkrijgbaar: string, MTL, micro-omvormer en Poweroptimizer. Elk type omvormer heeft unieke eigenschappen. De eerste, string, is de goedkoopste.
Een stringomvormer betekent dat je meerdere zonnepanelen op één string aangesluit. Het nadeel daarvan kan zijn dat je alleen het hele systeem in de gaten kan houden. Wanneer er één zonnepaneel om één of ander reden minder goed werkt, kun je dat niet direct zien.
Meerdere groepen maken
Dit kan bijvoorbeeld wel bij de MTL omvormer. Je kan dan groepen maken, die je op verschillende strings naast elkaar kan aansluiten en controleren. Dit heeft enkel zin wanneer je meer dan 150 volt aan stroom zou willen gebruiken.
Je kunt ook altijd nog kijken naar een goede hybride omvormer.
Omvormer zonnepanelen aansluiten
De power optimizers en micro-omvormers sluit je per afzonderlijk zonnepaneel aan. Hierdoor kunnen ze beter omgaan met schaduw. En is het rendement in de schaduw ook hoger.
De MTL omvormer kan dat overigens ook al beter dan de string. Er wordt één omvormer voorzien voor een string van panelen. Bij de multi-string omvormer zijn verschillende strings aangesloten op één omvormer.
Grotere omvormer
De PV-centrale omvormer is een grotere omvormer die de zonne-energie omzet in netspanning.
Het voordeel hiervan is dat de opgewekte elektriciteit na omvorming kan teruggegeven worden aan het net indien er meer stroom gegenereerd wordt dan men gebruikt. Het nadeel is de grootte van de omvormer.
Hybride omvormer
Als laatste is er nog de hybride omvormer. Dit is geen type op zich gezien meerdere types omvormer hybride kunnen zijn.
Een hybride omvormer doet meer dan enkel energie omzetten, hij zorgt er ook voor dat energie opgeslagen kan worden voor later gebruik.
Batterij omvormer
Een batterij omvormer voor de zonnepanelenaccu zet gelijkstroom van de batterijen (DC-stroom) in wisselstroom op het net (AC-stroom).
Deze is gebruikelijk voor bescherming en gebruik van de batterij voor energie opslag thuis.
Minuscuul
De batterijomvormer is een kleiner kastje dan de opslag module zelf. Meestal met deze tussenstap voor het oplaan van zonne-energie op een accu voor zonnepanelen.
De Tesla accu voor zonnepanelen gebruikt deze wel bijvoorbeeld. Bij de werking van de zonnepanelen accu zie je precies wat de volgorde is van energie die van de zon uit het stopcontact komt.
Batterij omvormer naar accu
Met batterijen kun je een grotere mate van zelfvoorzienendheid bereiken. Wanneer je overdag niet thuis bent maar ’s avonds na zonsondergang wel, kun je ervoor zorgen dat de overdag opgewekte energie in batterijen wordt opgeslagen.
Deze energie kan dan `s avonds weer gebruikt worden voor alle verbruikstoestellen in je woning.
Wat is er nodig voor zonne-energie opslag?
Allereerst zijn er dan natuurlijk batterijen vereist. Hoe meer batterijen je hebt, des te meer energie je kunt opslaan. Die energie die in de batterijen is opgeslagen, moet wel weer beschikbaar komen in het net wanneer je dat wil.
Hiervoor gebruik je een batterijomvormer, die de gelijkstroom van de batterijen omzet in wisselstroom op het net.
Video
Levensduur omvormer zonnepanelen
Batterijen zijn kostbaar, hun levensduur is afhankelijk van de manier waarop ze worden opgeladen en weer ontladen. Hoe meer cycli opladen en ontladen ze ondergaan, hoe sneller ze aan vermogen verliezen.
Welke omvormer voor jouw situatie de beste omvormer is hangt af van verschillende factoren.
Niveau behouden
Daarom is het van belang om de batterijen slim te gebruiken: het is beter om de batterijen pas op te laden wanneer dat nuttig is, bijvoorbeeld als er veel zon wordt voorspeld en je weinig eigen verbruik op korte termijn voorziet.
Hiervoor is een systeem met slimme aansturing vereist, die rekening houdt met de weersverwachting en de stand nu. Met een slimme meter weet je ook hoeveel elektriciteit je verbruikt en hoeveel je opwekt.
Brandveiligheid
Twijfel je over de brandveiligheid van je omvormer of bestaande zonnepanelen? Neem dan contact een onafhankelijk en deskundige partij je zonnepanelen of PV-installatie te laten keuren.
Dit kan een brand bij zonnepanelen of omvormer voorkomen.
Aarden zonnepanelen
Het aarden van de zonnepanelen houdt in dat de zonnepanelen via een kabel met de grond verbonden zijn om schade door energieoverbelasting te voorkomen.
Veelgestelde vragen
Wat is het nut van een omvormer?Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!
Subsidie
Subsidie voor omvormers en subsidie voor zonnepanelen is er niet meer. De prijzen zijn namelijk zo ver gedaald dat dit volgens de overheid niet meer nodig is. De subsidiepot zal niet meer terugkomen omdat ze voor een gemiddeld huishouden nu gewoon binnen een acceptabele termijn rendabel zijn. Als zakelijke zonnepanelen zijn de voordelen voor de zonnepanelen groter, want als bedrijf kun je van een aantal duurzame aftrekposten gebruik maken. Zo heb je de milieu-investeringsaftrek (MIA), de Energie-investeringsaftrek (EIA) en de Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (Vamil). Dat betekent dat je in sommige gevallen versneld mag afschrijven op TÜV gekeurde zonnepanelen en dan worden ze per saldo weer iets goedkoper. Bekijk meer technische info op Wikipedia