Er zijn al veel huishoudens die een slimme meter in hun woning hebben hangen. De verwachting is dat het aantal slimme meters in woningen aankomende jaren steeds verder zal stijgen, totdat ieder huishouden het handige kastje heeft hangen. Bekijk de zonnepanelen offertes
-
Belangrijkste punten
- Automatische Uitlezing: De meterstanden worden automatisch uitgelezen door je netbeheerder.
- Inzicht in Verbruik: Je ziet precies hoeveel energie je verbruikt en opwekt.
- Gratis Plaatsing: De plaatsing van een slimme meter is meestal gratis door de netbeheerder.
Wat is een slimme meter?
Een slimme meter dient als vervanging van de reguliere digitale elektriciteitsmeter. Het is de vervanger van de digitale meter, waarmee de meterstanden voor het stroom- en het gasverbruik op afstand uitleesbaar zijn. De slimme meter meet dus de meterstanden, waardoor je meer en beter inzicht krijgt in je energieverbruik. Wil je energie besparen en zo ook geld besparen? Met een slimme meter krijg je hier meer grip op.
Uitlezen van meterstanden met slimme meter
De slimme meter uitlezen wordt door de netbeheerder en de energieleverancier gedaan. Met een slimme meter worden de meterstanden automatisch doorgegeven, waardoor je het zelf niet meer hoeft te doen. Met een slimme elektriciteitsmeter bespaar je dus tijd en profiteer je van optimaal gebruiksgemak, doordat de netbeheerders bijhouden hoeveel energie je verbruikt.
Slimme meter in combinatie met zonnepanelen
Als je panelen koopt en ze op een schuin dak of zonnepanelen op een plat dak laat plaatsen, is het niet verplicht om een slimme meter te nemen. Het is wel een vereiste dat je een meter hebt hangen die terug kan tellen. Op deze manier kan namelijk het terugleveren van de opgewekte stroom worden geregistreerd.
Digitale meter in combinatie met zonnepanelen
Een reguliere digitale meter kan de opgewekte energie niet altijd registreren. Om die reden is het af te raden om een digitale meter met zonnepanelen te combineren. Een slimme meter weet namelijk wel hoeveel energie je zonnepanelen opwekken en geeft je zo meer inzicht.
Voordelen
Een slimme meter brengt verschillende voordelen met zich mee. Je kunt met slimme meters bijvoorbeeld heel makkelijk je maandelijkse verbruik en maandelijkse kosten uitlezen. Hierdoor kun je direct zien of je stroomverbruik gedaald is of gestegen is in vergelijking met het maandelijks overzicht ervoor. Je verbruik schatten is zo niet meer nodig.
Besparen op energieverbruik
Doordat de slimme meter je verbruik vaststelt en je dit zelf in kunt zien, is het een stuk makkelijker om te besparen op je energieverbruik. Daarnaast weet je ook beter hoeveel jouw zonnepanelen nu eigenlijk echt opwekken. Zo kun je bewuster omgaan met je stroomverbruik en heb je meer inzicht en kennis.
Speur storingen op
Een ander pluspunt is dat jouw netbeheerder een eventuele storing een stuk sneller op kan sporen. De storing kan daardoor veel eerder opgelost worden! Het is ook goed om te weten hoeveel zonnepanelen je op 1 groep kan aansluiten, zo voorkom je meteen een aantal storingen.
Bespaar geld én energie
Een volgend pluspunt is dat je gebruik kunt maken van verschillende handige mogelijkheden om zelf meer geld en energie te besparen. Zo weet je bijvoorbeeld wat het meest voordelige moment is om de wasmachine aan te zetten of een ander apparaat dat veel stroom verbruikt.
Slimme meter is gericht op de toekomst
Nog een voordeel van een slimme meter is dat een slimme meter op de toekomst gericht is. De energiebronnen zijn steeds meer aan het veranderen, waardoor de kosten van de afgenomen stroom behoorlijk kunnen variëren. Het kan zelfs voorkomen dat de prijs voor elektriciteit per uur verandert en niet alleen per dag. Met een slimme meter ben je daar beter op ingespeeld.
Volledig gratis
Een pluspunt van slimme meters is dat je er helemaal niets voor betaalt. Vrijwel altijd word je door je netbeheerder benaderd om een afspraak te maken voor het laten plaatsen van het apparaat. Deze stuurt vervolgens een monteur bij je langs om de plaatsing van de slimme meter in orde te maken. Ook hier krijg je vanzelf bericht over.
Slimme meter op eerder of later moment laten installeren
In sommige gevallen moet je alsnog zo’n € 70 betalen voor de aanschaf van de slimme meter. Dit bedrag wordt gerekend wanneer je de meter eerder of veel later wil laten plaatsen dan op het moment dat je van je energiebeheerder een slimme meter aangeboden krijgt.
Ook kan het in de prijs schelen als je een prosumententarief moet betalen, aangezien deze vervalt als je een slimme meter krijgt.
Verschillen tussen slimme en digitale meters
Een slimme meter verschilt op enkele vlakken van een digitale energiemeter. Zo is het bij een slimme meter mogelijk om zelf je energieverbruik bij te houden, dat kan bij de traditionele meter niet.
Een ander verschil is het doorgeven van de meterstand. Doordat de meterstand op afstand bekeken kan worden geef je het niet langer zelf door. Je hebt ook geen opnemer meer nodig die de meterstanden opmeet. Je zonnepanelen doormeten gebeurt continu.
Verschillende soorten digitale meters
Er bestaat maar één soort slimme meter en twee digitale meters. Zo zijn er digitale meters die wel zijn voorzien van een terugleverregistratie voor teruggeleverde stroom en digitale meters die daar niet van zijn voorzien.
Let op welke meter je kiest. Als je een digitale energiemeter hebt hangen zonder terugleverregistratie is het niet mogelijk om te salderen.
Met of zonder terugleverregistratie
Je kunt een digitale meter met terugleverregistratie aan verschillende dingen herkennen. Zo is een digitale meter met terugleverregistratie voorzien van een extra menu. Hierin kun je bekijken hoeveel opgewekte zonne-energie er wordt teruggeleverd. Teruggeleverde energie kan met een hoog tarief of met een laag tarief worden gerekend, net als het eigen verbruik. Er is dan ook vaak sprake van variabele tarieven.
Salderingsregeling: overschot aan zonne-energie terugleveren
Als eigenaar van zonnepanelen is een slimme meter met terugleverregistratie doorgaans de beste keuze. Door de salderingsregeling in Nederland kun je namelijk het overschot aan zelf opgewekte stroom van je zonnepanelen terugleveren aan het energienet. Wanneer je elektriciteit teruglevert, krijg je hier een vergoeding voor vanuit je energieleverancier.
Vooral in zonnige periodes komt het wel eens voor dat je zonnepanelen meer stroom opwekken dan dat je op dat moment nodig hebt. Het salderen van deze stroom is dan een goede én voordelige uitkomst.
Plaatsing in de meterkast
De compacte slimme meter wordt in de meterkast geplaatst. Je kijkt er niet tegenaan en hebt er dus ook geen last van. Doordat het apparaatje beperkte afmetingen heeft is er vrijwel altijd genoeg ruimte in de meterkast beschikbaar. De slimme meter wordt bovendien gratis door de netbeheerder geplaatst. Je hebt hier dus geen extra kosten bij de kosten van zonnepanelen aan, maar profiteert wel van de voordelen.
Hoe gaat de plaatsing in zijn werk?
Voordat het apparaat geplaatst kan worden is het verstandig om de huidige meterstanden op te schrijven. Deze gegevens zijn na de plaatsing niet meer beschikbaar. Om gedoe te voorkomen kun je bijvoorbeeld een foto van de oude meter maken, zodat meterstanden opvragen achteraf niet meer nodig is. Vervolgens wordt de stroom afgesloten en controleert de monteur de woning op gaslekkages.
Tijdens deze stap wordt de oude energiemeter vervangen door een slimme meter. Nadat het apparaat is geplaatst, kan de stroom weer ingeschakeld worden. Dit proces neemt heel weinig tijd in beslag. Voor je het weet heb je dus een slimme meter in je meterkast hangen.
Aanmelding bij de netbeheerder
Wanneer de slimme meter eenmaal geplaatst is, moet deze aangemeld worden bij de netbeheerder. Ook hier hoef je niks voor te doen. Dit wordt namelijk automatisch gedaan door de monteur. De monteur is namelijk gestuurd door de netbeheerder zelf, waardoor de aanmelding en alle administratieve zaken die daarbij komen kijken in principe door de netbeheerder zelf geregeld worden. Je slimme meter wordt dus direct aangemeld en is klaar voor gebruik.
Wat leest een netbeheerder uit?
Als je een slimme meter hebt hangen worden de meterstanden altijd op een vast moment gelezen door jouw netbeheerder of energieleverancier. De meterstanden worden ook één keer per jaar uitgerekend voor de jaarrekening. Daarnaast worden de meterstanden ook nog uitgelezen tijdens onderhoud of beheer van het energienet.
Overstappen of verhuizen
Wat gebeurt er nu als je wilt overstappen naar een andere leverancier of je gaat verhuizen? Dan zullen de meterstanden nog een keer gelezen worden. In het geval van een verhuizing blijft de slimme meter hangen. Deze is namelijk eigendom van de netbeheerder en hoort bij de woning. Je kunt de slimme meter dus niet meenemen naar je nieuwe huis.
Uitschakelen
Als je het niet prettig vindt dat de slimme meter je meterstanden automatisch uitleest, dan kun je aan je netbeheerder vragen om dit uit te schakelen. De slimme meter registreert zo niet meer de meterstanden.
De keerzijde daarvan is dat het niet meer mogelijk is dat netbeheerders bijhouden hoeveel energie je verbruikt. Je ontvangt in dat geval dus ook geen periodieke overzichten meer en je moet dan dus zelf de meterstanden doorgeven.
Slimme thermostaten
Naast een slimme meter die meterstanden afleest, kun je ook kiezen voor een slimme thermostaat. Dit apparaat stelt de verwarming in je woning automatisch af op je gedrag. Hierdoor kun je energie besparen door je woning energiezuinig te verwarmen. Bovendien hoef je er niet bij na te denken om de thermostaat hoger of lager te zetten, want dat doet dit apparaat gewoon vanzelf.
Zonnepanelen met slimme meter weigeren
Je kunt de plaatsing van een slimme meter in combinatie met panelen natuurlijk ook weigeren. Deze weigering zal je zelf door moeten geven aan jouw huidige netbeheerder. Vervolgens krijg je een digitale meter aangeboden die door de netbeheerder niet op afstand gelezen kan worden.
Houd er rekening mee dat wanneer je de slimme meter geweigerd hebt, je netbeheerder en energieleverancier geen inzicht meer hebben in de energiegegevens en je de standen doorgeven zelf zal moeten doen, wanneer dat nodig is.
Terugdraaimeter kiezen niet meer mogelijk
Let er wel op dat het sinds 2023 niet meer mogelijk is om voor een terugdraaimeter te kiezen. Dat komt doordat je voor de registratie van de opwekking en de afname van stroom een slimme meter nodig hebt. Een slimme meter is niet verplicht op dit moment, maar het kan zijn dat dit in de nabije toekomst wel gaat gebeuren. Het is dus aan te raden om de ontwikkelingen in de gaten te houden en er op tijd bij te zijn wanneer een slimme meter verplicht wordt.
Offerte aanvraag
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!