Er zijn al ontzettend veel huishoudens die momenteel een slimme meter in hun woning hebben hangen. De verwachting is dat het aantal slimme meters in woningen aankomende jaren steeds verder zal stijgen, totdat vrijwel ieder huishouden wel een slimme meter heeft hangen.
Ondanks de populariteit van de slimme meter, is er toch wat onduidelijkheid over een slimme meter in combinatie met zonnepanelen. Ben jij aan het overwegen een slimme meter te plaatsen en heb je ook zonnepanelen op het dak liggen? Of heb je al zonnepanelen in combinatie met een slimme meter? Wij hebben alle informatie die je moet weten even voor je op een rijtje gezet, zodat jij een weloverwogen beslissing kunt maken. Bekijk de zonnepanelen offerte
Inhoudsopgave:Wat is een slimme meter?
Een slimme meter dient als vervanging van de reguliere digitale elektriciteitsmeter. Een slimme meter is ook een digitale meter, alleen is het bij een slimme meter mogelijk dat de meterstanden op afstand uitgelezen kunnen worden voor het stroom- en het gasverbruik. Dit uitlezen wordt gedaan door de netbeheerder en de energieleverancier. Met een slimme meter worden deze meterstanden automatisch doorgegeven, waardoor je dit zelf niet meer hoeft te doen. Verder is het met een slimme meter mogelijk dat je zelf je verbruik in de gaten kunt houden door middel van bepaalde software.
Een slimme meter in combinatie met zonnepanelen
Je vraagt je misschien af hoe het precies zit met een slimme meter in combinatie met zonnepanelen. Als je zonnepanelen op het schuin dak of plat dak laat plaatsen, is het niet verplicht om een slimme meter te nemen. Het is wel een vereiste dat je een meter hebt hangen die terug kan tellen. Op deze manier kan namelijk het terugleveren van de stroom worden geregistreerd. Dit kan ook met een slimme meter gedaan worden. Een reguliere digitale meter kan dit niet altijd, waardoor het vaak af te raden is om een digitale meter te laten zitten wanneer je zonnepanelen gaat plaatsen.
De verschillen tussen een slimme meter en een digitale meter
Een slimme meter verschilt op enkele vlakken van een digitale meter. Zo is het bij een slimme meter bijvoorbeeld mogelijk dat je zelf jouw eigen energieverbruik nauwkeurig bij kunt houden. Dit is niet mogelijk bij een reguliere digitale meter. Een ander verschil is natuurlijk het doorgeven van de meterstand. Met een slimme meter hoef je dit voortaan niet meer zelf te doen en je hebt ook geen opnemer meer nodig die de meterstanden opmeet. Nog een verschil is dat je iedere maand of iedere twee maanden een overzicht gestuurd krijgt waarin je al jouw energieverbruik en jouw energiekosten kunt bekijken. Bij een slimme meter kun je, net zoals bij een digitale meter, wel nog steeds zelf de meterstand zien op jouw meter. Daarnaast krijg je ook nog steeds een eindafrekening aan het einde van ieder jaar.
2 verschillende soorten digitale meters
Nog een belangrijk verschil tussen een slimme meter en een digitale meter is dat er maar één soort slimme meter bestaat en dat er 2 soorten digitale meters bestaan. Zo zijn er digitale meters die wel zijn voorzien van een terugleverregistratie en digitale meters die niet zijn voorzien van een terugleverregistratie. Als je momenteel een digitale meter hebt hangen zonder terugleverregistratie dan is het niet mogelijk om te salderen. Als je een oudere draaischijfmeter hebt hangen is dit wel mogelijk, aangezien deze gewoon terugdraait zodra de energie op het net gaat. Als je een digitale meter hebt hangen zonder terugleverregistratie zal de geleverde energie niet gemeten worden. De energie zal dan het net op gaan zonder dat dat geregistreerd wordt. In dit geval is de stroom die teruggeleverd wordt niet gesaldeerd, waardoor je er dus niets voor terugkrijgt.
Je kunt een digitale meter met terugleverregistratie aan verschillende dingen herkennen. Zo is een digitale meter met terugleverregistratie bijvoorbeeld voorzien van een extra menu. Hierin kun je zien hoeveel energie er wordt teruggeleverd. Het terugleveren kan met een hoog tarief of met een laag tarief, net als het verbruik.
Wat leest een netbeheerder allemaal uit?
Als je een slimme meter hebt hangen, worden de meterstanden altijd op een vast moment uitgelezen door jouw netbeheerder of energieleverancier. Zo worden de meterstanden altijd iedere maand of iedere twee maanden uitgelezen voor jouw eigen overzicht van verbruik. De meterstanden worden ook één keer per jaar uitgerekend voor de jaarrekening. Daarnaast worden de meterstanden ook nog uitgelezen tijdens onderhoud of beheer van het energienet. Stap je over naar een andere leverancier of ga je verhuizen? Dan zullen de meterstanden ook op dat moment nog een keer uitgelezen worden.
Als je het niet zo prettig vindt dat je meterstanden op afstand uitgelezen worden, kun je aan jouw netbeheerder vragen om dit uit te zetten. De meterstanden worden dan niet meer op afstand uitgelezen. Je ontvangt in dit geval ook geen periodieke overzichten meer van je verbruik en zal ook zelf de meterstanden door moeten geven aan jouw energieleverancier om een jaarrekening te kunnen krijgen.
Meer huishoudens met een slimme meter
Zowel de overheid als de netbeheerders zijn aan het stimuleren dat uiteindelijk ieder Nederlands huishouden een slimme meter heeft hangen. Dit is dan ook de reden dat netbeheerder momenteel op een grote schaal digitale meters aan het vervangen zijn door slimme meters. Voor het einde van 2020 heeft ieder Nederlands huishouden een brief ontvangen om de digitale meter te vervangen door een slimme meter.
Als je zonnepanelen op het dak hebt liggen of gaat laten plaatsen is het eigenlijk bijna altijd aan te raden om een slimme meter te laten plaatsen. Dit komt doordat de meter wel geschikt moet zijn voor teruglevering. Als dit niet het geval is krijg je kosteloos een slimme meter aangeboden die dat wel kan. Met deze slimme meter kun je heel simpel meten hoeveel stroom je met de zonnepanelen hebt opgewekt en hoeveel stroom je uiteindelijk hebt verbruikt. De stroom die je teruglevert aan het stroomnet wordt met de salderingsregeling nog vergoed. Deze regeling is aan het afbouwen, waardoor het uiteindelijk voordeliger kan zijn om het te veel aan opgewekte stroom op te slaan en op een later moment zelf te gebruiken.
Een slimme meter met zonnepanelen weigeren
Je kunt de plaatsing van een slimme meter in combinatie met zonnepanelen natuurlijk ook weigeren. Deze weigering zal je zelf door moeten geven aan jouw huidige netbeheerder. Als je een slimme meter hebt geweigerd krijg je een digitale meter aangeboden die door de netbeheerder niet op afstand uitgelezen kan worden. Je kunt in dit geval wel nog zelf jouw afname en opwekking van stroom aflezen. Let er wel op dat het vanaf 2023 niet meer mogelijk is om voor een terugdraaimeter te kiezen of deze te blijven gebruiken die de opwekking en de afname van stroom niet afzonderlijk van elkaar kan meten.
De kosten van een slimme meter voor zonnepanelen
Als je een slimme meter laat installeren omdat je zonnepanelen hebt laten plaatsen kost dat je niets. Je kunt de meter zelfs met voorrang laten plaatsen als je een slimme meter met zonnepanelen laat plaatsen, zonder dat je daar extra voor hoeft te betalen. Als je geen zonnepanelen hebt kost het wel geld om de slimme meter te laten plaatsen.
De voordelen van een slimme meter
Aan een slimme meter in combinatie met zonnepanelen zijn een aantal voordelen verbonden. Zo kun je met een slimme meter met zonnepanelen heel makkelijk jouw maandelijkse verbruik en jouw maandelijkse kostenoverzicht uitlezen. Hierdoor kun je gelijk zien of je stroomverbruik gedaald is of gestegen is in vergelijking met de maand ervoor. Doordat je dit zelf in kunt zien is het een stuk makkelijker om te besparen op je energieverbruik. Daarnaast weet je ook beter hoeveel jouw zonnepanelen nu eigenlijk echt opwekken. Een ander voordeel van een slimme meter is dat jouw netbeheerder een eventuele storing een stuk sneller op kan sporen. De storing kan hierdoor ook een stuk eerder opgelost worden, waardoor jij er minder last van hebt. Als jij jouw slimme meter aan een aflezer hebt gekoppeld is het soms mogelijk dat je gebruik kunt maken van verschillende handige mogelijkheden om zelf meer geld en energie te besparen. Zo weet je bijvoorbeeld wat het meest voordelige moment is om de wasmachine in te schakelen of een ander apparaat dat veel stroom verbruikt. Nog een voordeel van een slimme meter is dat een slimme meter op de toekomst gericht is. De energiebronnen zijn steeds meer aan het veranderen, waardoor de kosten van de stroom behoorlijk kunnen variëren, niet alleen per dag, maar ook per uur. Met een slimme meter ben je daar beter op ingespeeld.
Nadelen van een slimme meter
Natuurlijk zitten er ook een aantal nadelen verbonden aan een slimme meter. Zo vindt niet iedereen het fijn dat de meterstanden automatisch naar de netbeheerder gestuurd worden. De meter verzamelt tenslotte jouw persoonlijke verbruik, moet dit opslaan en doorsturen.
Direct besparen?
Externe bronnen:
Bekijk de zonnepanelen offerte ►