Heb jij al een slimme meter? Met een slimme meter kun je inzicht krijgen in je dagelijks energieverbruik. Door zelf je slimme meter uit te lezen kun je gericht aan de slag met je verbruik om te besparen op je energierekening. Dit uitlezen kan op verschillende manieren. Bekijk de zonnepanelen offerte
-
Belangrijkste punten
- Real-time Inzicht: Met een P1-meter lees je je slimme meter direct en gedetailleerd uit.
- Dagelijks Overzicht: Een P4-meter geeft je een overzicht per dag, met één dag vertraging.
- Besparingsmogelijkheden: Het uitlezen van je slimme meter helpt je energie en kosten te besparen.
- Besparing: Bewust omgaan met je verbruik verlaagt kosten en je ecologische voetafdruk.
Wat is een slimme meter?
Een slimme meter is een apparaat in je huis dat je energieverbruik meet en registreert. Veel mensen hebben tegenwoordig een slimme meter. Iedereen in Nederland heeft er namelijk een aangeboden gekregen op initiatief van de overheid. Heb je zonnepanelen? Vanaf 2023 is het zelfs verplicht om een slimme meter te hebben wanneer je energie opwekt met zonnepanelen.
Inzicht in je energieverbruik
Een slimme meter geeft je een beter inzicht in je energieverbruik. Je kunt precies aflezen hoeveel energie je op welk moment verbruikt. Zo kun je dus ook gericht actie ondernemen in je verbruik om te besparen op je energiekosten.
Meterstanden doorgeven
Met een slimme meter kan de data ook op afstand uitgelezen worden. Hierdoor hoef je zelf geen meterstanden meer door te geven. De meterstand wordt namelijk zo’n twaalf keer per jaar doorgegeven aan je netbeheerder of energieleverancier. Met een slimme meter zijn er dus altijd actuele meterstanden beschikbaar.
Toch is het gebruik van een slimme meter niet altijd een garantie voor correcte standen. Volgens het AD geven moderne energiemeters namelijk geregeld meer verbruik aan dan zou moeten, soms wel twee tot drie keer zoveel verbruik.
Storingen detecteren
Ook kan je energieleverancier door je slimme meter snel zien wanneer er een storing is in het energienetwerk. Zo kan er sneller worden ingegrepen en kunnen eventuele problemen worden opgelost.
Hoe weet ik of ik een slimme meter heb?
Je kunt controleren of je een slimme meter hebt door te kijken op de meter zelf. Hierdoor ben je er snel achter welke soort meter je hebt. Vaak heeft een slimme meter een digitaal display waarop je je meterstanden kunt aflezen. Een gewone meter heeft vaak slechts een draaischijf.
Een digitale meter is nog geen slimme meter
Toch betekent een digitaal display niet altijd dat je ook een slimme meter hebt. Een slimme meter geeft namelijk je meterstanden automatisch door aan je energieleverancier. Zijn jouw oude meters onlangs vervangen door je netbeheerder? Dan kun je er vanuit gaan dat je nu een slimme meter hebt. Is dit niet het geval? Neem dan contact op met je leverancier of netbeheerder en vraag of je er één hebt. Zij hebben deze informatie in hun systeem staan.
Een slimme meter aanvragen
Heb je nog geen slimme meter? Je kunt deze kosteloos laten installeren door je netbeheerder. Neem hiervoor contact op met je leverancier of netbeheerder en maak een afspraak voor de installatie. Je hebt deze vaak nodig voor je stroom kunt terugleveren.
Een slimme meter uitlezen
Er zijn verschillende manieren om zelf je slimme meter uit te lezen, namelijk P1 en P4. Deze methodes verschillen in onder meer de snelheid van uitlezen, de beschikbaarheid van data en de hoeveelheid data die je kunt uitlezen.
Een apparaatje aan je meter (P1)
Slimme meters hebben vaak een P1-poort waarop de P1-meter wordt aangesloten. Om de meter aan te sluiten op de P1-poort heb je een speciale P1-kabel nodig. Om zelf de meterstanden uit te kunnen lezen, heb je ook speciale software nodig. Deze software is vaak te downloaden via de website van je energieleverancier of vanaf de website van de fabrikant van de kabel.
Met een P1-meter kun je in real-time veel gedetailleerde data aflezen en je verbruik bijhouden. Er zit dus geen vertraging op: wanneer je een apparaat aanzet, zie je dit meteen terug. Zo kun je je slimme meter vaker uitlezen en snel beslissingen maken, bijvoorbeeld als je zonnepanelen meer opwekken dan er wordt verbruikt. Daarnaast is er simpelweg meer data beschikbaar en kun je bijvoorbeeld analyses maken van jouw sluipverbruik. Welke apparaten verbruiken ongemerkt veel stroom als ze niet gebruikt worden? Door dit inzicht kun je gemakkelijk extra energie besparen.
Via een app of website (P4)
Bij een P4-meter kun je maar één keer per dag en met een dag vertraging aflezen wat je verbruik is geweest. Er is hierbij ook geen sprake van een apparaatje dat je aan je slimme meter aansluit. In plaats daarvan vraag je je gegevens op via een bepaald platform. Vaak bieden deze platformen ook een app met een overzichtelijk dashboard.
Het voordeel van een P4-meter is dat je geen aanschafkosten hebt. Wel kan het zijn dat je een maandelijks tarief moet betalen om van alle functies gebruik te kunnen maken.
De meterstanden automatisch doorgeven
Wanneer je slimme meter aanstaat, ontvangt de netbeheerder automatisch jouw meterstanden. Dit gebeurt via een GPRS-verbinding of via het elektriciteitsnetwerk. Je hoeft dus zelf geen meterstanden meer door te geven. Wil je niet dat jouw gegevens automatisch naar de netbeheerder worden gestuurd? Dan kan dat ook.
Wanneer uitlezen
Je slimme meter staat aan: de netbeheerder leest jouw meterstanden maandelijks uit en geeft de meterstanden door aan je energieleverancier. Ook voor je jaarlijkse afrekening en voor wanneer je verhuist of overstapt naar een andere leverancier wordt je meter uitgelezen. Wanneer je meter wordt uitgelezen voor technische doeleinden, dan word je hiervan op de hoogte gebracht. Je netbeheerder mag verder alleen je slimme meter uitlezen wanneer je hier zelf voor kiest en toestemming geeft.
Uitschakelen
Je slimme meter staat uit: de uitleesfunctie is uitgeschakeld en je gegevens worden niet meer automatisch naar je netbeheerder gestuurd. Vanaf nu moet je zelf de meterstanden doorgeven, onder andere voor de jaarafrekening of wanneer je overstapt of verhuist. Ook ontvang je geen maandelijks verbruiksoverzicht meer. Je kunt de functie altijd weer inschakelen, maar het kan zijn dat de netbeheerder hier kosten voor in rekening brengt.
Voordelen van je slimme meter uitlezen
Zelf je slimme meter uitlezen brengt een aantal voordelen met zich mee, niet alleen voor je portemonnee maar ook voor de wereld.
Besparen op je energierekening
Het uitlezen van je slimme meter geeft je gedetailleerd inzicht in je dagelijks energieverbruik. Hierdoor kun je bewuster omgaan met je energie en uiteindelijk besparen op je energierekening. Bovendien kun je aan de hand van de informatie die je afleest bepalen of je misschien beter kunt overstappen naar een andere energieleverancier. Ook hierop kun je namelijk soms flink besparen.
Controle op je energieverbruik
Omdat het gebruik van slimme meters niet altijd een garantie is voor correcte meterstanden, kun je door het uitlezen zelf controleren of je energierekening klopt. Door zelf de meterstanden te controleren tijdens het uitlezen, kun je eventuele fouten opsporen en doorgeven aan je leverancier.
Verkleinen van je ecologische voetafdruk
Door bewuster om te gaan met je energieverbruik dankzij het uitlezen van je slimme meter, denk je niet alleen aan je eigen portemonnee maar ook aan het milieu. Je verbruikt namelijk minder energie en verkleint daarmee dus je ecologische voetafdruk.
Direct besparen?
Externe bronnen:
Bekijk de zonnepanelen offertes ►