Als je zonnepanelen wilt plaatsen is schaduw een zeer belangrijk aandachtspunt om rekening mee te houden. Voornamelijk ‘harde schaduw’, schaduw van bijvoorbeeld een boom, dakkapel of pijpje, heeft veel invloed op de opbrengst van jouw zonnepanelen. Bekijk de prijzen via de zonnepanelen offerte!
-
Belangrijkste punten
- Invloed: Schaduw vermindert de opbrengst van zonnepanelen aanzienlijk.
- By-pass diodes: Deze helpen schaduwproblemen te verminderen door bepaalde cellen over te slaan.
- Oplossingen: Micro-omvormers en optimizers kunnen opbrengstverlies door schaduw beperken.
Een lagere opbrengst
Uit zonnepanelen wordt gelijkstroom geleverd. In de meeste gevallen zijn zonnepanelen in serie geschakeld. De stroom die uit één paneel komt loopt dus door paneel twee en zo verder. Als er in één van de zonnepanelen minder stroom loopt, bijvoorbeeld door een defect of door schaduw, zullen ook de andere zonnepanelen die in serie geschakeld zijn minder stroom leveren.
By-pass-diodes
In zonnepanelen zitten standaard zogenaamde by-pass-diodes die ervoor zorgen dat dit probleem verminderd wordt. Dit doen ze door de opgewekte stroom enkele cellen die in de schaduw vallen te laten omzeilen. Toch zorgt schaduw op een deel van je panelen uiteindelijk toch voor een lagere zonnepanelen opbrengst van jouw gehele zonnestroomsysteem.
Harde schaduw en tijdelijke schaduw
Je kunt last hebben van zogenaamde harde schaduw en tijdelijke schaduw. Bij harde schaduw heb je te maken met schaduw van bijvoorbeeld omliggende bomen of een schoorsteen op het dak. Bij harde schaduw kun je berekenen hoe je dit (grotendeels) kunt voorkomen.
Bij tijdelijke schaduw heb je te maken met bijvoorbeeld schaduw op winterochtenden, wanneer de zon erg laag staat. In dit geval is er eigenlijk geen reden om uiteindelijk minder zonnepanelen te installeren, het verlies dat door de tijdelijke schaduw ontstaat zal dan namelijk niet tegen de meeropbrengst van de rest van de dag of van de rest van het jaar opwegen.
Schaduw en de omvormer
Als je zonnepanelen op het dak hebt liggen werken deze niet zonder ook gebruik te maken van een omvormer. Een omvormer wordt gebruikt om de gelijkstroom die uit de zonnepanelen geleverd worden om te zetten in wisselstroom, de stroom die we uiteindelijk gebruiken voor de apparaten in huis en voor de aansluiting op het elektriciteitsnet.
MPP tracker
In de omvormer zit een specifiek onderdeel die de MPP tracker genoemd worden. De MPP tracker is de maximum power point tracker en zorgt ervoor dat bij iedere weersituatie de opbrengst van de zonnepanelen zo optimaal mogelijk is.
De MPP tracker doet dit door de spanning over en de stroom door de aangesloten serie zonnepanelen iedere paar seconden aan de instraling aan te passen. Je kunt dus ook wel zeggen dat de omvormer het denkwerk voor de zonnepanelen doet. Hiermee is de omvormer het slimste onderdeel in het systeem om schaduw verliezen te voorkomen.
Soorten omvormers
Er zijn verschillende soorten omvormers, namelijk de traditionele string omvormers, SolarEdge omvormers en micro omvormers. Als er geen schaduwval is op jouw zonnepanelen worden deze in de meeste gevallen in serie op elkaar aangesloten. Hierbij loopt de hoofdkabel van paneel naar paneel, waardoor er een ketting gevormd wordt. Dit wordt ook wel een string genoemd. Je hebt in dit geval een string omvormer nodig die op één of meerdere strings zonnepanelen wordt aangesloten. Bij een SolarEdge omvormer worden zogenaamde optimizers gebruikt.
Optimizer
Een optimizer is eigenlijk een MPP tracker waarbij ieder zonnepaneel afzonderlijk wordt geregeld. Deze optimizers worden per zonnepaneel aangesloten en vervolgens op de omvormer aangesloten. Als je al een zonnestroomsysteem hebt kun je hier optimizers aan toevoegen in geval van schaduwval op een deel van de zonnepanelen. De optimizers zorgen ervoor dat de zonnepanelen niet meer in serie geschakeld zijn, maar opgedeeld worden.
Verliezen in opbrengst beperken bij schaduw
Er zijn meerdere manieren op verliezen in de opbrengst te beperken in geval van schaduw. en het rendement zo hoog mogelijk te houden. Welke manieren dit zijn, lees je hieronder.
1. Het plaatsen van minder zonnepanelen
Deze oplossing is in de meeste gevallen niet de gewenste oplossing. Stel je voor, je bent van plan om 14 zonnepanelen te plaatsen. Twee van deze zonnepanelen liggen iedere dag urenlang volledig in de schaduw van een boom die naast het dak staat. Het kan in sommige gevallen dan verstandig zijn om deze twee zonnepanelen weg te laten en uiteindelijk 12 zonnepanelen te installeren. Deze twee extra panelen zullen dan niet iedere dag een paar uur lang de opbrengst van de overige 12 panelen beperken.
Het plaatsen van minder zonnepanelen is voornamelijk een goede oplossing als je geen extra kosten wilt maken voor een van de andere oplossingen die we hieronder gaan behandelen. Soms kan het namelijk zo zijn dat de verhouding tussen de kosten en de opbrengst op jaarbasis beter uitpakken voor een systeem dat bestaat uit 12 zonnepanelen in plaats van 14 zonnepanelen. Zonnepanelen doormeten helpt je de opbrengst in kaart te brengen.
2. Ga voor een omvormer met meer MPP trackers
Een reguliere omvormer wordt, zoals hierboven al eerdere genoemd is, een string omvormer genoemd. Je sluit dit type omvormer op een aantal zonnepanelen dat in serie geschakeld is aan. Je kunt de aangesloten zonnepanelen over 2 strings verdelen als de omvormer is voorzien van meerdere MPP trackers. Hierdoor liggen de zonnepanelen niet meer allemaal in serie, waardoor de string zonder schaduw geen last zal hebben van de string met schaduw.
Je kunt alleen voor deze oplossing kiezen als je van plan bent vrij veel panelen te installeren, dus 12 of meer panelen. Vaak is deze oplossing goedkoper dan oplossing 3 of 4 die we hierna gaan behandelen. De correctie in geval van schaduw is bij deze oplossing wel minder precies, waardoor de opbrengst wel lager zal zijn dan bij de volgende oplossingen. Heb je een omvormer voor een kleiner systeem, bijvoorbeeld voor een systeem van 8 panelen? Dan heb je maar 1 MPP tracker. Je komt in dit geval altijd uit bij oplossing 3 of 4.
3. Maak gebruik van micro omvormers
Micro omvormers worden soms ook micro inverters genoemd. Een micro omvormer is eigenlijk een volwaardige omvormer, alleen is een micro omvormer een stuk kleiner en alleen geschikt voor één zonnepaneel. Een micro omvormer wordt direct aan de achterkant van een zonnepaneel gemonteerd. Hierdoor is er geen sprake meer van in serie geschakelde zonnepanelen, waardoor de zonnepanelen geen last meer hebben van elkaars schaduw. De zonnepanelen die in de schaduw liggen hebben hierdoor geen invloed op de zonnepanelen die wel volledig in de zon liggen.
Aan micro omvormers zitten nog meer voordelen verbonden. Zo heb je bijvoorbeeld geen gelijkstroomkabels meer nodig die over het dak liggen en door het huis lopen. Daarnaast heb je ook binnenshuis geen omvormer meer nodig. Ook kun je de opbrengst van het systeem voor ieder zonnepaneel apart bijhouden. Als er een defect is aan één van de zonnepanelen is dit een stuk eenvoudiger om te achterhalen. Daarnaast blijft de rest van je zonnestroomsysteem gewoon ongewijzigd presteren in geval van een defect. Nog een voordeel van micro omvormers is dat je geen minimumomvang hebt. Je kunt micro omvormers dus ook op 1, 2 of 3 zonnepanelen plaatsen.
Langere garantieperiode met micro omvormers
Als je kiest voor micro omvormers kun je vaak gebruik maken van een langere garantieperiode in vergelijking met de normale string omvormers. De micro omvormers worden daarnaast wel aan meer extreme omstandigheden blootgesteld, ze worden tenslotte direct onder het paneel op het dak geplaatst. Let er dus goed op dat je altijd kiest voor een betrouwbare leverancier en dat de micro omvormers op de juiste manier gemonteerd worden.
4. Maak gebruik van power optimizers
Hierboven werden power optimizers als even kort behandeld bij een SolarEdge omvormer. Dit is het bekendste merk power optimizers. Power optimizers hebben, net als bij micro omvormers, geen last van elkaars schaduw. Alleen de MPP tracker zit hierbij aan de achterkant het zonnepaneel.
Het omvormen van de gelijkstroom naar de bruikbare wisselstroom gebeurt wel nog steeds in de string omvormer die in de woning hangt. In dit geval zijn de zonnepanelen dus nog steeds in serie geschakeld. Deze oplossing is wel een stuk goedkoper dan de oplossing met micro omvormers. Bij power optimizers is er wel een minimale lengte van de string. Dit heeft te maken met de bijbehorende centrale omvormer. Vaak ligt dit minimumaantal op 6 zonnepanelen.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!
Podcast
Je hebt de tips in tekst gelezen maar de finesses zitten vaak in de details. Je hoort in deze podcast hierover mijn praktijk ervaring hiermee. Zo weet je precies wat er in de praktijk bij komt kijken.- Verbouwen 122 | Flexibele Zonnepanelen En Andere Zonnepanelen Ontwikkelingen Verbouwkosten.com 06:43
- Verbouwen 78 | Zonnepanelen Nu Kopen Of Niet? Verbouwkosten.com 08:20
- Verbouwen 70 | Zonnepanelen Is Meer Dan Hoog Rendement! Verbouwkosten.com 09:10
- Verbouwen 69 | Accu Zonnepanelen Verbouwkosten.com 05:07
- Verbouwen 65 | Zonnepanelen Voordelen En Prijzen Verbouwkosten.com 08:19
- Verbouwen 62 | Zonnepanelen In Het Dak Verbouwkosten.com 05:07
- Verbouwen 20 | Zonnepanelen Doen Of Niet Verbouwkosten.com 14:26
Externe bronnen:
Bekijk de zonnepanelen offertes ►