Ben je bang dat je op het gebied van het investeren in zonnepanelen misschien de boot gemist hebt? Of ben je bang dat het aanschaffen van zonnepanelen een te grote investering is geworden doordat de subsidies landelijk afgeschaft zijn?
Subsidie zonnepanelen: Twijfels?
Er zijn veel mensen die nog aan het twijfelen zijn over de investering in zonnepanelen. Gelukkig is niets minder waar. Bekijk de zonnepanelen offerte
Inhoudsopgave:Er zijn tijden geweest waarin de overheid een flinke subsidie verleende aan iedereen die zonnepanelen aan ging schaffen. Dit was ook nodig, want de eerste zonnepanelen waren behoorlijk duur, waardoor de kosten voor de aanschaf behoorlijk hoog lagen. Tegenwoordig zijn er een stuk meer fabrikanten die zonnepanelen op de markt hebben gebracht, waardoor de prijs voor zonnepanelen behoorlijk naar beneden is gegaan. Daarnaast is er ook een stuk meer keuze, is de kwaliteit verbeterd en zijn er betere en goedkopere onderdelen verkrijgbaar. Daarnaast zijn er nog steeds subsidies voor zonnepanelen waar je gebruik van kunt maken. Benieuwd geworden? Lees dan snel verder voor de huidige subsidies en enkele handige tips.
Krijg geld terug voor je zonnepanelen
Er zijn verschillende gunstige leningen waar je gebruik van kunt maken als je kiest voor de aanschaf van zonnepanelen. Daarnaast zijn er soms ook lokaal speciale regelingen waar je gebruik van kunt maken. Nog een voordeel van de aanschaf van zonnepanelen is dat je de BTW over je investering terug kunt vragen, waardoor je honderden euro’s terug kunt krijgen. Hieronder leggen wij alle opties even voor je uit.
Lokale zonnepanelen subsidie
Je zult niet meer snel een subsidie voor de aankoop van zonnepanelen vinden. Eigenlijk is dat ook niet meer nodig. Dit komt doordat zonnepanelen een aantrekkelijke terugverdientijd hebben en dat er veel beschikbare financiering aanwezig is. Toch hebben sommige gemeenten soms nog wel een regeling voor inwoners die van plan zijn om samen iets voor zonnepanelen te organiseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een gezamenlijke inkoop.
Deze subsidie geldt dan misschien niet voor de zonnepanelen, maar wel voor het organiseren van deze gezamenlijke actie in de gemeente. Vaak is het mogelijk dat je via de gemeente een subsidie aan kunt vragen voor het nemen van energiebesparende maatregelen. Er zijn ook provincies en waterschappen die soms dergelijke subsidies aanbieden. Er is dus eigenlijk meer mogelijk dan je eigenlijk denkt. Ben je van plan om een zonneboiler voor warm water te plaatsen? Dan kun je wel gebruik maken van een landelijke subsidieregeling.
Ook is het mogelijk met de buurt of met een VvE gebruik te maken van de postcoderoosregeling voor zonnepanelen.
Verschillen tussen de gemeenten
Tussen de subsidies van gemeenten zitten grote verschillen. Dit komt doordat een regio, provincie, waterschap of gemeente zelf kan bepalen welke energiebesparende maatregelen er gesubsidieerd worden. Daarnaast mogen ze ook zelf bepalen tegen welke voorwaarden dit is. De maximale subsidiebedragen die hierbij horen zijn ook zeer uiteenlopend, waardoor je bij de ene gemeente meer of juist minder kunt ontvangen in vergelijking met een andere gemeente. In de meeste gevallen geldt er wel een ‘op is op’ regeling. Dit betekent dat hoe eerder jij een subsidie aanvraagt, hoe meer kan je hierop maakt. Je kunt bij de gemeente naar het energieloket gaan om de mogelijkheden te bekijken en te bespreken.
Afhankelijk van waar je woont zijn er subsidies voor veel verschillende energiebesparende mogelijkheden. Denk hierbij aan subsidies voor het isoleren van je woning, voor de aanleg van een groen dak, voor het opwekken van duurzame energie door middel van een warmtepomp en zonneboiler, voor de aanschaf van een inductiekookplaat, voor achterstallig onderhoud, voor het vergroenen van de tuin en nog veel meer. De subsidies die te maken hebben met energiebesparende mogelijkheden zijn dus zeer uiteenlopend.
Een duurzaamheidslening
Een mogelijkheid die veel gebruikt wordt om de verduurzaming van een woning te financieren is de duurzaamheidslening. Deze lening is van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). Met deze lening kun je het financieren van zonnepanelen betalen. Het is een voordelige lening waar een lage rente aan verbonden is van 1,6%. Een nadeel van de duurzaamheidslening is dat niet iedere gemeente deze lening meer aanbiedt, waardoor je hier niet altijd van gebruik kunt maken. Deze duurzaamheidslening is niet alleen geschikt voor de aanschaf van zonnepanelen, maar kan ook gebruikt worden voor de aanschaf van isolatie of zonneboilers. Hierdoor kun jij jouw woning nog verder verduurzamen. Je kunt deze lening ook boetevrij eerder aflossen. Bij deze lening kan de gemeente wel aanvullende eisen stellen, bijvoorbeeld dat je maximaal 75% van het totale leenbedrag besteedt aan zonnepanelen.
Woon je in Amsterdam? Dan heb je met deze lening extra geluk. In Amsterdam wordt namelijk de Energielening Amsterdam aangeboden. Deze lening heeft een vaste looptijd van 10 of 15 jaar en heeft een lagere rente van slechts 1,13% voor particuliere woningeigenaren en huurders. Deze vorm van financiering is zeer aantrekkelijk, zeker wanneer je kijkt naar de rentekosten die in het niet vallen bij alle voordelen van het besparen op de energierekening. Het maximale bedrag dat je met deze lening kunt lenen is € 15.000 of € 25.000 als je jouw woning ook gaat isoleren. Voor particulieren worden er door Amsterdam geen afsluitkosten gerekend. Daarnaast is de energie lening voor VvE’s zelfs renteloos beschikbaar.
De energiebespaarlening
Een andere lening waar je gebruik van kunt maken is de energiebespaarlening. Ook deze lening is bedoeld om de financiering van energiebesparende investeringen rond te krijgen. Deze lening is landelijk voor iedere inwoner beschikbaar en geldt ook voor VvE’s. Bij deze lening heb je niet te maken met bijkomende kosten zoals bijvoorbeeld advieskosten. Er zijn verschillende gemeenten en provincies waarbij je een flinke rentekorting kunt krijgen op de reguliere tarieven. Het is dus aan te raden om dit voor jouw gemeente of provincie even uit te zoeken zodat je extra geld kunt besparen.
Zonnepanelen | Aantal | Wp | Personen |
---|---|---|---|
3 panelen | 750 Wp | 1 | |
6 panelen | 1.500 Wp | 2 | |
9 panelen | 2.250 Wp | 3 | |
12 panelen | 3.000 Wp | 3 | |
16 panelen | 4.000 Wp | 4 | |
20 panelen | 5.000 Wp | 5 | |
Bekijk alle set | aanbiedingen >> |
Teruggave BTW
Als je van plan bent om zonnepanelen aan te schaffen, is het belangrijk dat je weet dat je de BTW op de aanschaf van de zonnepanelen terug kunt vragen aan de Belastingdienst. Doordat je de BTW terug kunt vragen, krijg je enkele honderden euro’s terug op de aanschafprijs, afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat je hebt aangeschaft. Hierdoor zijn de zonnepanelen een stuk voordeliger in de aanschafprijs, waardoor je een minder grote investering hoeft te doen. Het is hierdoor sneller mogelijk dat je geen lening af hoeft te sluiten om toch zonnepanelen aan te schaffen.
Kijk eens op de energiesubsidiewijzer
Ben jij benieuwd naar een volledig overzicht van alle subsidies, leningen en andere regelingen waar jij misschien gebruik van kunt maken, is het aan te raden om eens op de energiesubsidiewijzer te kijken. De energiesubsidiewijzer is opgezet door Milieu Centraal en bevat alle complete en actuele overzichten. Je vult in deze wijzer je woonplaats in en krijgt dan een duidelijk overzicht van alle subsidies te zien, de voorwaarden waar je aan moet voldoen en een doorlink naar de website met alle informatie die je nodig hebt, evenals een aanvraagformulier.
As je er via de energiesubsidiewijzer achter komt dat jouw gemeente geen subsidies aanbiedt, dan is er een mogelijkheid dat de subsidie (nog) niet aangemeld is. Je kunt in dit geval bij de gemeente informeren naar de mogelijke subsidies voor energiebesparende maatregelen.
Subsidies combineren
Het is mogelijk om verschillende subsidies met andere financieringsmogelijkheden te combineren. Zo kun je bijvoorbeeld een zonneboiler laten installeren, zonnepanelen laten plaatsen én het dak laten isoleren. Allemaal om jouw huis duurzamer en energiezuiniger te maken. Als je dit van plan bent kun je een subsidie bijvoorbeeld combineren met een hypotheek of een lening om alle werkzaamheden te kunnen financieren. Je kunt de landelijke of lokale subsidies echter in de meeste gevallen niet stapelen. Soms moet je op het aanvraagformulier van de subsidie invullen of je ook bij een andere instantie een subsidie aanvraagt voor dezelfde energiebesparende maatregelen. De gemeentelijke subsidie wordt vaak afgetrokken van de subsidie die je van het Rijk in ontvangst mag nemen.
Als ondernemer kan je subsidie regelingen zoals de EIA subsidie vaak combineren met andere regelingen, waardoor het plaatsen van panelen extra voordelig wordt. Ook kan je als ondernemer voor het plaatsen van zakelijke zonnepanelen in sommige gevallen gebruik maken van de SDE++ subsidie.
Zonnepanelen zijn ook zonder subsidie zeer interessant
De aanschaf van zonnepanelen is eigenlijk ook zonder subsidie al zeer interessant. Dit komt doordat je een flink voordeel hebt op de jaarlijkse energierekening. De terugverdientijd van zonnepanelen ligt meestal tussen de 3 tot 5 jaar, waardoor je de kosten eigenlijk in een aantal jaar al terug kunt verdienen. Je wekt namelijk je eigen stroom op, waardoor de energierekening een stuk lager zal zijn.
Ook kan je gebruik maken van de salderingsregeling. Hoewel er geen teruglever subsidie is, bespaar je wel kosten door meer energie op te wekken dan je verbruikt.
Zonnepanelen hebben daarnaast een zeer lange levensduur, waardoor ze erg lang meegaan. Zeker na de terugverdientijd is dit zeer voordelig. Hoe langer jouw zonnepanelen meegaan, hoe langer het duurt voordat je deze moet vervangen en hoe meer voordeel jij eruit kunt halen. Vaak krijg je over de eerste 25 jaar garantie op het vermogen van de panelen, waardoor je lang verzekerd bent voor een rendabel vermogen. Let er wel op dat de omvormer vaak minder lang mee gaat. Meestal zit op de omvormer ongeveer 5 tot 10 jaar garantie. Toch is de vervanging van de omvormer al in de terugverdientijd meegenomen, waardoor je je hier geen zorgen over hoeft te maken. Je kunt alvast geld sparen voor het vervangen van de omvormer, die zeker een jaar of 10 mee kan gaan, of je kunt voor een langere garantietermijn kiezen voor de omvormer.
Veelgestelde vragen
Is er nog subsidie voor zonnepanelen?Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!
Podcast
Je hebt de tips in tekst gelezen maar de finesses zitten vaak in de details. Je hoort in deze podcast hierover mijn praktijk ervaring hiermee. Zo weet je precies wat er in de praktijk bij komt kijken.- Verbouwen 122 | Flexibele Zonnepanelen En Andere Zonnepanelen Ontwikkelingen Verbouwkosten.com 06:43
- Verbouwen 78 | Zonnepanelen Nu Kopen Of Niet? Verbouwkosten.com 08:20
- Verbouwen 70 | Zonnepanelen Is Meer Dan Hoog Rendement! Verbouwkosten.com 09:10
- Verbouwen 69 | Accu Zonnepanelen Verbouwkosten.com 05:07
- Verbouwen 65 | Zonnepanelen Voordelen En Prijzen Verbouwkosten.com 08:19
- Verbouwen 62 | Zonnepanelen In Het Dak Verbouwkosten.com 05:07
- Verbouwen 20 | Zonnepanelen Doen Of Niet Verbouwkosten.com 14:26
Externe bronnen:
Bekijk de zonnepanelen offerte ►