Hoewel de subsidie voor zonnepanelen kopen afgeschaft is, zijn er nog meerdere regelingen waar je mogelijk gebruik van kan maken. Ontdek wat de mogelijkheden zijn wanneer je zonnepanelen laat plaatsen. Bekijk de zonnepanelen offertes
-
Belangrijkste punten
- Btw: Vanaf 2023 hoef je geen btw meer te betalen op zonnepanelen.
- Salderingsregeling: Je kunt stroom terugleveren aan het net en wegstrepen tegen eigen verbruik.
- Gemeentelijke subsidies: Soms beschikbaar, afhankelijk van je woonplaats.
- Energiebespaarleningen: Beschikbaar bij het Nationaal Warmtefonds.
- SCE en ISDE: Subsidies voor particulieren en bedrijven.
Welke subsidies voor zonnepanelen zijn er?
Subsidie regelingen rondom zonnepanelen zijn de afgelopen jaren veel veranderd. De landelijke subsidies voor de aanschaf van zonnepanelen zijn afgeschaft, maar er zijn meerdere regelingen die nog steeds helpen bij de aanschaf van zonnepanelen. Zo is het btw percentage in 2023 aangepast, kan je gebruik maken van de salderingsregeling en zijn er verschillende regelingen voor ondernemers die zonne-energie opwekken.
Vraag advies aan een specialist
Afhankelijk van de situatie kan je onder meerdere regelingen vallen voor de subsidie voor zonnepanelen. Ook zijn er regelingen waarbij je de aanvraag op tactische wijze moet indienen om de meeste kans op toezegging te krijgen. Hiervoor kan je een vakpersoon inschakelen. Zij zullen precies weten hoe elke regeling werkt en wat voor jouw situatie de beste keuze is. Een installateur kan je adviseren over zonnepanelen subsidies.
Het afschaffen van subsidie voor zonnepanelen
Zonnepanelen subsidies zijn afgelopen jaren verminderd. De landelijke subsidie voor de aanschaf van zonnepanelen is al in 2013 afgeschaft. De aanschaf van zonnepanelen was in eerste instantie een grotere investering. De technologie moest nog ontwikkeld en verbeterd worden. De kosten van zonnepanelen waren hoog en daardoor voor veel mensen onaantrekkelijk.
Om de opkomst van zonne-energie te stimuleren, heeft de overheid verschillende subsidie regelingen ingezet. Afgelopen jaren is de technologie van zonnepanelen veel verbeterd en daarmee is de kostprijs lager geworden.
Een blijvend aantrekkelijke investering
Vanwege de lagere kostprijs en hogere opbrengst per paneel heeft de overheid besloten de subsidies gedeeltelijk terug te trekken. De subsidies zijn niet meer nodig om de koop van zonnepanelen aantrekkelijk te houden. Ook zonder de subsidies is de terugverdientijd van zonnepanelen aantrekkelijk voor beide ondernemers en particulieren.
De overheid wil de terugverdientijd van zonnepanelen rond de 7 jaar houden. Op dit moment is dat gemiddeld genomen het geval. Ook met afbouw van zonnepanelen subsidie regelingen wordt verwacht dat dit zo zal blijven.
Welke subsidie zonnepanelen geldt voor particulieren?
Het grootste deel van de subsidieregelingen voor zonnepanelen gelden voor ondernemingen, stichtingen en VvE’s. Als particulier zijn er ook verschillende financiële regelingen die helpen bij de aanschaf van zonnepanelen.
Kijk als particulier naar de salderingsregeling en het nemen van een duurzaamheidslening. Ook kan je in aanmerking komen voor de SCE-subsidie en de ISDE. Je betaalt vanaf 1 januari 2023 0% btw waardoor de kostprijs lager komt te liggen.
Subsidie zonnepanelen voor klein- of grootverbruikers aansluiting
Een belangrijk onderscheid bij de kans op subsidie voor zonnepanelen is het verschil tussen een klein- of grootverbruikers aansluiting. Dit kan in veel gevallen de grens zijn die bepaalt onder welke regelingen je wel of niet valt. Een kleinverbruikers aansluiting is een aansluiting tot maximaal 3 x 80A. Wanneer je een grotere aansluiting hebt gaat het om een grootverbruikers aansluiting.
De salderingsregeling
Kleinverbruikers kunnen nog voor onbepaalde tijd gebruik maken van de salderingsregeling. Door deze regeling mag je de zelf geproduceerde en teruggeleverde stroom aan het elektriciteitsnet wegstrepen tegen het eigen verbruik van jouw huishouden. Dit heet salderen.
In de toekomst
In de toekomst wordt de salderingsregeling langzaam afgebouwd. Het plan om deze afbouw in 2025 te laten beginnen is weggestemd door de Eerste Kamer, waardoor de salderingsregeling nu voor onbepaalde tijd is verlengd. Er was eerst sprake van een terugleversubsidie, maar deze is niet doorgezet en is vervangen met de stapsgewijze afbouw van de salderingsregeling.
Terugleververgoeding
Dit betekent dat je de komende jaren nog gebruik kunt maken van de salderingsregeling. Wanneer de regeling uiteindelijk wordt afgeschaft zal je echter nog steeds een bedrag terugkrijgen per kWh die je teruglevert. Dit zal uitgekeerd worden door de energieleverancier.
De Nederlandse overheid zal tegen die tijd een minimaal percentage van het reguliere tarief per kWh instellen. Zo zal je nog steeds een bedrag terugkrijgen voor de hernieuwbare elektriciteit die je opwekt. Het opwekken van meer zonne-energie dan je verbruikt blijft dus ook als de salderingsregeling uiteindelijk weg is aantrekkelijk.
Btw tarief voor zonnepanelen
Vanaf 1 januari 2023 is het btw-tarief voor zonnepanelen voor particulieren veranderd. Voor 2023 was er een btw-tarief van 21% voor de installatie en aanschaf van zonnepanelen. Dit btw bedrag kon je na aanschaf terugvragen bij de belastingdienst.
Nultarief
Om dit proces makkelijker te maken is er voor gekozen het btw-tarief op zonnepanelen te veranderen naar een nultarief. Hierdoor hoef je geen btw meer te betalen en hoef je ook geen moeite meer te doen om het bedrag terug te vragen. Dit geldt voor de aanschafkosten, de installatie, kabels en andere benodigdheden, de omvormer en wanneer nodig voor de aanpassing van de meterkast.
Uitzonderingen
Wanneer je voor 1 januari 2023 zonnepanelen hebt aangeschaft kan je dit nog wel terugvragen bij de Belastingdienst. Geïntegreerde zonnepanelen vormen hiervoor een uitzondering. Je moet voor deze zonnepanelen nog wel 21% btw betalen. Hiervan kan je achteraf een deel van het btw bedrag terugvragen.
Mogelijke gunstige leningen
Het is mogelijk om een lening aan te vragen voor het plaatsen van zonnepanelen. Soms is het mogelijk om dit bij de lokale gemeente te doen. Dit verschilt echter per gemeente. Om te weten wat de mogelijkheden zijn voor goedkoop geld lenen kan je contact opnemen met jouw gemeente.
Energiebespaarlening
Het is ook mogelijk om bij het Nationaal Warmtefonds een lening aan te vragen. De Energiebespaarlening is bedoeld om te helpen om energiebesparende maatregelen makkelijker uit te kunnen voeren. Goedkoop geld lenen is hierbij bedoeld voor eigenaren van woningen. Hieronder valt ook de VvE.
Lokale subsidie zonnepanelen
Er is geen landelijke subsidie meer voor zonnepanelen, maar het kan mogelijk zijn dat je gemeentelijke subsidies kunt krijgen. Dit komt echter niet veel meer voor. De subsidies worden per gemeente vastgesteld waardoor dit mogelijk kan zijn. Deze subsidies zullen vaak niet genoeg zijn om de zonnepanelen gratis te maken, maar kunnen wel helpen met de investering.
Sommige gemeenten geven subsidies voor lokale initiatieven waaronder groepsaankopen. Neem contact op met de gemeente voor informatie over de lokale regelingen. Het is wel mogelijk subsidie aan te vragen voor andere energiebesparende projecten, bijvoorbeeld verbeterde isolatie of een warmtepomp. Dit geldt echter niet voor zonnepanelen.
Regelingen voor energiebesparende maatregelen
Door onderstaande regelingen kan je mogelijk in aanmerking komen voor subsidies zonnepanelen. De meeste regelingen zijn bedoeld voor ondernemingen die investeren in duurzame maatregelen of in het innoveren van duurzame technieken en die financiële ondersteuning willen. Er zijn ook andere regelingen die voor particulieren of woningeigenaren gelden en die voor VvE’s bedoeld zijn.
SCE/Postcoderoosregeling
De Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking is de vervanging voor de oude Postcoderoosregeling. De nieuwe regeling werkt nog grotendeels hetzelfde. Het doel is om het opwekken van duurzame stroom voor iedereen toegankelijk te maken.
Bewoners uit een aangrenzend postcodegebied, de postcoderoos, kunnen zich aansluiten bij een energiecoöperatie. Deze coöperatie kan op een terrein of gebouw in de omgeving een zonnepanelen installatie plaatsen. Elk lid van de coöperatie doet hier aan mee, dit kan al vanaf 1 zonnepaneel.
Meedoen aan een coöperatie kan nuttig zijn wanneer je zelf geen mogelijkheid hebt panelen op je eigen dak te plaatsen. Bijvoorbeeld wanneer je huurt of wanneer je eigen dak niet geschikt is. Ook VvE’s kunnen gebruik maken van de postcoderoosregeling. Per opgewekte kWh krijg je subsidie. Wanneer de coöperatie toezegging heeft gekregen wordt deze subsidie per kWh de komende 15 jaar uitgekeerd.
ISDE
De Investeringssubsidie Duurzame Energie en energiebesparing is een regeling voor woningeigenaren en ondernemingen. Hieronder vallen ook woningcorporaties en particuliere verhuurders. Wanneer je een eigen woning of pand hebt kan je subsidie aanvragen voor het aanschaffen van besparende en duurzame maatregelen voor het gebouw. De ISDE loopt tot 2030. Maatregelen die hieronder vallen zijn onder andere warmtepompen, zonneboilers en isolatiemaatregelen.
SDE++
De SDE++ regeling, Stimulering Duurzame Energieproductie, is ingesteld met als doel CO2-uitstoot te verminderen. Het moet hiermee aantrekkelijker worden voor bedrijven, organisaties en stichtingen om duurzame projecten te starten die CO2-uitstoot verminderen of duurzame elektriciteit opwekken.
De SDE++ is bedoeld voor ondernemingen. Ondernemers met een grootverbruikers aansluiting krijgen een vaste vergoeding per opgewekte kWh met hun zonnepanelen installatie. Dit zullen zij 15 jaar lang uitgekeerd krijgen.
EIA
De EIA, de Energie Investeringsaftrek, is een regeling voor bedrijven die investeren in energiebesparende middelen. Dit geldt voor middelen die CO2-uitstoot verminderen, een middel dat energiezuinig is of voor het starten met opwekken van hernieuwbare energie. De middelen moeten erkend zijn als energie-investeringen door het Ministerie van Financiën en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Welke middelen dit zijn kan je op de website van de RVO vinden.
De EIA is een fiscale aftrekregeling. 40% van de investeringskosten mogen van de fiscale winst afgetrokken worden. Wanneer de fiscale winst van een bedrijf lager is, hoeft er daar minder inkomstenbelasting over betaald te worden. Deze regeling is niet bedoeld voor particulieren, alleen voor ondernemingen, stichtingen en instellingen. Het is bedoeld voor bedrijven met een kleinverbruikersaansluiting.
SEEH/SVVE
De subsidie Energiebesparing Eigen Huis is in 2023 vervangen door de SVVE, Subsidie Verduurzamen voor Verenigingen van Eigenaren. Deze regeling keert subsidie uit voor energiebesparende maatregelen aan VvE’s.
BOSA
De subsidieregeling Stimulering Bouw en Onderhoud Sportaccommocaties is enkel bedoeld voor amateursportorganisaties voor aanschaf van materialen en onderhoudskosten die gericht zijn op het besparen van energie, klimaataanpassingen en het bevorderen van toegankelijkheid.
MIA/Vamil: willekeurige afschrijving milieu investeringen
MIA staat voor Milieu-investeringsaftrek. Vamil staat voor willekeurige afschrijving milieu investeringen. Deze regelingen zijn voor ondernemers die onder inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting vallen. Het doel van de regeling is om marktintroductie en verbreding van milieuvriendelijke technieken gemakkelijker te maken.
DEI+
De Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie is voor ondernemers die innovatieve technieken binnen hun bedrijf testen. Dit gaat om technieken die CO2-uitstoot verminderen of energieverbruik verminderen.
HER+
De subsidie Hernieuwbare Energietransitie is bedoeld voor innovatieprojecten voor hernieuwbare elektriciteitsbronnen. Bedrijven die innovatieve projecten met bijvoorbeeld zonne-energie of windenergie starten komen in aanmerking voor de subsidie.
MOOI
Missiegedreven Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie (MOOI) is bedoeld voor samenwerking tussen minimaal drie verschillende ondernemingen. Het doel van MOOI is stimulering van innovatieve oplossingen die bijdragen aan het behalen van klimaatdoelen.
Subsidies energie-innovatie
Deze regeling is voor ondernemers, wetenschappers en onderzoeksinstellingen die werken aan innovaties die duurzaamheid en economische groei koppelen en bevorderen.
Het aanvragen van subsidies zonnepanelen
Het aanvragen van bovenstaande regelingen doe je bij de RVO. De aanvraag doe je voordat je de zonnepanelen aanschaft. Er zitten verschillende eisen aan elke regeling. Er zal in elk geval een maximaal en/of minimaal vermogen van de installatie aan zitten. Sommige regelingen zijn bedoeld voor een kleinverbruikersaansluiting of juist voor een grootverbruikersaansluiting. Ook kan je bepaalde vergunningen nodig hebben, zoals een omgevingsvergunning van de gemeente.
Meeste kans op slagen
Bij twijfel kan je advies vragen bij een ervaren vakpersoon. Zij zullen weten wat er nodig is en kunnen de aanvraag op de juiste manier indienen. Ze kunnen inschatten wanneer en op welke wijze je de aanvraag het beste kan doen.
Voor de regelingen geldt een maximaal budget. Wanneer dit budget vol zit worden overige aanvragen afgewezen. Dit betekent dat je in sommige gevallen moet weten hoe en op welk moment in het jaar je de aanvraag het beste kan doen. Neem voor advies contact op met een zonnepanelen installateur en kom erachter op welke zonnepanelen subsidie je recht hebt.
Wanneer je geen recht op subsidies zonnepanelen hebt
Ook wanneer je geen gebruik kan maken van de bovenstaande regelingen is investeren in zonnepanelen een goede keuze. Je verdient de investeringskosten altijd terug. Door de hoge energietarieven wordt hier dan ook steeds vaker voor gekozen. Het kan veel besparen op de jaarlijkse energierekening en je draagt bij aan de overstap op groene en duurzame energie. De terugverdientijd van zonnepanelen ligt rond de 7 jaar.
Veelgestelde vragen
Is er nog subsidie voor zonnepanelen in 2024?Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!