Hoe werkt de teruglever subsidie zonnepanelen voor zelf opgewekte stroom die je teruglevert aan het elektriciteitsnet? Laat zonnepanelen plaatsen en maak gebruik van de salderingsregeling. Bekijk de zonnepanelen offerte
-
Belangrijkste punten
- Vervanging Saldering: De subsidie komt na de afbouw van de salderingsregeling.
- Kleine Terugleververgoeding: De vergoeding is lager dan bij de huidige salderingsregeling.
- Vaste Prijs: Vergoeding per kWh staat vast en verandert niet met de marktprijzen.
- Eigen Verbruik: Het is financieel aantrekkelijker om eigen opgewekte stroom te gebruiken.
- Minder Aantrekkelijk: De terugverdientijd van zonnepanelen kan hierdoor langer worden.
De salderingsregeling
Wanneer je zonnepanelen hebt, kan het zijn dat je meer zonne-energie opwekt dan je binnen je huishouden verbruikt. De opgewekte hernieuwbare elektriciteit kan je terugleveren aan de energieleverancier. Door deze zogeheten salderingsregeling krijg je teruglever subsidie per kWh opgewekte stroom van je zonnepanelen die je teruglevert.
Zo kan je een deel van je energiekosten als het ware wegstrepen. Je krijgt voor de teruggeleverde stroom net zo veel betaalt als het energietarief dat je zelf betaalt per kWh aan de energieleverancier. De salderingsregeling geldt alleen voor kleinverbruikers die geproduceerde hernieuwbare elektriciteit terugleveren aan het elektriciteitsnet.
Vergoeding van je energieleverancier
Wanneer je zonnepanelen meer zonne-energie opwekken dat het jaarlijkse verbruik van jouw huishouden krijg je over de extra energie een vergoeding van de energieleverancier. Hoe hoog het tarief hiervoor is, verschilt per leverancier. De regeling geldt niet alleen voor zonne-energie maar ook voor andere hernieuwbare energiebronnen.
Korte terugverdientijd van zonnepanelen aanhouden
De salderingsregeling is ingezet met de bedoeling om de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen voor kleinverbruikers kort te houden. Zo heeft de rijksoverheid als doel om de terugverdientijd van zonnepanelen rond de 7 jaar te houden.
Geen energiebelasting en ODE betalen
Voorlopig blijft het zo dat er geen energiebelasting en geen Opslag Duurzame Energie (ODE) betaald hoeft te worden voor de zelf opgewekte hernieuwbare elektriciteit. Daarnaast zijn er meerdere subsidieregelingen waar je mogelijk onder valt, beide als particulier en als ondernemer. Waar je mogelijk recht op hebt, hangt af van de situatie.
Geleidelijke afbouw van de salderingsregeling
Aangezien zonnepanelen steeds goedkoper zijn geworden de laatste jaren, is ook de terugverdientijd van zonnepanelen zonder hulp van de overheid lager geworden. Daardoor heeft de overheid besloten de salderingsregeling af te bouwen. Het is nog niet bekend wanneer deze afbouw zal starten, maar in de toekomst zal het salderen van de opgewekte hernieuwbare elektriciteit niet meer mogelijk zijn.
Wat als er geen salderingsregeling meer is?
Wanneer de salderingsregeling uiteindelijk wordt stopgezet zal je nog steeds verdienen aan de opgewekte hernieuwbare elektriciteit die je teruglevert. Dit zal echter van de energieleverancier komen. Het tarief voor teruglevering van de energieleverancier wordt een stuk belangrijker. Op dit moment staat er in het wetsvoorstel dat de vergoeding vanuit de leverancier een ‘redelijke’ vergoeding moet zijn. Er zal in de toekomst vastgesteld worden wat dit precies betekent.
Het plan is op dit moment om een wettelijk minimum van het terugleveringstarief op 80% van het reguliere leveringstarief te zetten. Hoewel de salderingsregeling verdwijnt zal je dus nog zeker voordeel behalen aan het terugleveren van elektriciteit aan het elektriciteitsnet onder de nieuwe regeling.
Sprake van teruglever subsidie zonnepanelen
Voor dat werd besloten hoe de salderingsregeling vervangen of afgebouwd zou moeten worden, was er sprake van een terugleversubsidie die ingevoerd kon worden. Deze zou de salderingsregeling vervangen en zou zo het afschaffen van die regeling gemakkelijker moeten maken.
Er is echter besloten om de terugleversubsidie niet in te schakelen. In plaats daarvan wordt de salderingsregeling langzaam afgebouwd zodra er een wetsvoorstel hiervoor wordt goedgekeurd. Daarnaast zijn er andere subsidieregelingen waar beide bedrijven en particulieren gebruik van kunnen maken, zodat de investering in zonnepanelen of andere hernieuwbare energiebronnen aantrekkelijk blijft.
Alternatieven voor teruglever subsidie zonnepanelen
Er zijn een aantal verschillende subsidieregelingen waar je mogelijk onder valt. Beide voor kleinverbruikers en grootverbruikers en voor particulieren en ondernemers. Je bent kleinverbruiker wanneer je een aansluiting tot maximaal 3x80A hebt. Wanneer je daarboven zit ben je grootverbruiker.
Welke regeling is het beste voor jou?
Als je zonnepanelen wilt gaan plaatsen, kan je het beste uitzoeken welke regeling voor jou interessant is en je financiële voordelen oplevert. Soms is het mogelijk om van meerdere regelingen gebruik te maken of kan je berekenen welke regeling je het meeste oplevert.
Schakel een ervaren specialist in om advies te geven over de mogelijke regelingen waar je gebruik van kan maken. Een ervaren installateur zal weten wat voor jouw situatie de mogelijkheden zijn en kan berekenen hoeveel je bespaart door welke regeling. Zij weten wat de meest kostenefficiënte zonnepanelen zijn en ook wat de beste opbrengst zal leveren.
Mogelijke subsidieregeling bij het opwekken van hernieuwbare elektriciteit
- Lokale subsidieregelingen. Neem contact op met de lokale gemeente en vraag naar de mogelijkheden voor subsidie aanvragen.
- SDE ++, de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie. Bedoeld voor bedrijven en instellingen.
- De postcoderoosregeling. Dit is nu de SCE, de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking. Eerder was dit de fiscale regeling verlaagd tarief.
- EIA, de Energie-Investeringsaftrek voor investeren in duurzaamheid.
- MIA/VAMIL, de Milieu-Investeringsaftrek en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen
- ISDE, de Investeringssubsidie Duurzame Energie. Deze subsidie is bedoeld voor aanschaf van onder andere een zonneboiler, warmtepomp en andere isolatiemaatregelen voor beide particulieren en ondernemers.
- SEEH, Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis. Bedoeld voor VvE’s.
- BOSA, Stimulering Bouw en Onderhoud Sportaccommodaties
- Subsidies energie-innovatie, subsidies voor energie-innovaties in de Topsector Energie. Hieronder valt bijvoorbeeld industrieel onderzoek.
- DEI+, Demonstratie Energie en Klimaat Innovatie. Bijvoorbeeld pilot projecten voor nieuwe technologie.
- HER+, Hernieuwbare energie in de Topsector Energie.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!