Zonnepanelen laten plaatsen op je dak kan een hele klus zijn. Maar dat hoeft niet meer, met de opkomst van plug and play zonnepanelen. Hiermee kun je simpelweg de zonnepanelen op het dak plaatsen en in het stopcontact te steken! Bekijk de plug and play zonnepaneel aanbieding
-
Belangrijkste punten
- Gemakkelijke installatie: Plug and play zonnepanelen kun je zelf eenvoudig installeren door de stekker in een stopcontact te steken.
- Flexibel gebruik: Ze zijn ideaal voor tijdelijke locaties en makkelijk mee te nemen.
- Kostenbesparend: Geen extra installatiekosten en snelle terugverdientijd.
Wat zijn plug and play zonnepanelen
Plug and play zonnepanelen zijn eigenlijk niet zo verschillend van reguliere zonnepanelen. Ze bestaan nog steeds uit de standaard panelen, die via een omvormer zonne-energie opwekken. Bij een plug play zonnepanelen set zit de bijgeleverde micro omvormer al in de panelen verwerkt, waardoor je deze direct op een stopcontact aansluit. Dat is waar het grootste verschil zit.
Voordelen zonnepanelen met stekker
Er zijn veel voordelen aan zonnepanelen met stekker. Zoals de naam plug en play al impliceert, is het simpelweg de stekker aansluiten en je kunt stroom opwekken. Je hebt vaak geen elektricien nodig om een aparte groep in je meterkast te maken en geen installateur voor het aansluiten. Ook kun je plug en play zonnepanelen makkelijk meenemen bij bijvoorbeeld een verhuizing en zijn ze een goede keuze voor op een tuinhuisje of dakkapel.
Nadelen zonnepanelen met stekker
Net zoals standaard zonnepanelen moet je plug and play zonnepanelen sets wel aanmelden bij het elektriciteitsnet als je wilt salderen. Je blijft er dus administratie van houden. Een ander nadeel van dit soort zonnepanelen is dat je maar een kleine installatie kunt hebben. Deze kan uit meerdere panelen bestaan, maar als je richting een middelgroot systeem gaat, heb je toch een eigen groep nodig in de meterkast. Om zeker te weten dat je geen nieuwe groep hoeft te laten plaatsen, heb je soms alsnog een elektricien nodig.
Hoe werken zonnepanelen met stekker
In de basis werken plug and play zonnepanelen, die ook wel bekend zijn als zonnepanelen met stekker, hetzelfde als een standaard panelen set. Het zonnepaneel vangt het zonlicht op en zet deze om in zonne-energie. De omvormer maakt deze stroom geschikt voor het elektriciteitsnet. Hierna kun je jouw eigen energie gebruiken voor je huishouden.
Ingebouwde omvormer
Het grootste voordeel van de plug and play zonnepanelen zijn de ingebouwde micro omvormers. Standaard zonnepanelen werken met een omvormer die apart van de panelen zit, vaak in de meterkast. Hierdoor moeten er meer kabels worden getrokken en is het eigenlijk altijd nodig om een installateur of zonnepanelen specialisten in te schakelen. Plug en play zonnepanelen met de ingebouwde micro omvormer zijn meteen het volledige pakket en hebben dus geen extra werk nodig.
Onafhankelijk van elkaar
Omdat elk zonnepaneel zijn eigen micro omvormer (ook wel micro inverters genoemd) heeft, werken de panelen onafhankelijk van elkaar bij plug en play. Hierdoor kun je makkelijk zonnepanelen verplaatsen indien nodig. Dit is ook een van de belangrijkste voordelen hierbij. Als een paneel kapot is, kun je deze makkelijk vervangen. Hetzelfde als een paneel minder goed werkt door bijvoorbeeld schaduw. Dan kun je deze simpel verplaatsen of vervangen om jezelf te verzekeren van een goede opbrengst.
Uitbreiden
Je kunt een plug and play zonnepanelen set goed uitbreiden, omdat je niet bent gebonden aan de capaciteit van de omvormer of de meterkast. Het is simpelweg de zonnepanelen met stekker op een geaard stopcontact aansluiten en je kunt stroom opwekken. Hierdoor is uitbreiden makkelijk, zolang je maar een vrij stopcontact hebt om de stekker erin te doen. De plug and play zonnepanelen kun je makkelijk aan elkaar koppelen, maar let er wel op dat je vaak niet meer dan vier panelen op een stopcontact kunt aansluiten.
Standaard zonnepanelen of plug play zonnepanelen
Het kan lastig zijn om de keuze tussen de twee soorten panelen te maken. Toch zijn er een aantal verschillen tussen de twee waardoor het kiezen makkelijker wordt.
Hoeveelheid
Als je een flinke hoeveelheid grote zonnepanelen op je dak wilt leggen, dan zijn plug and play zonnepanelen hier minder geschikt voor dan een standaard zonnepaneel. Omdat je maar een beperkt aantal zonnepanelen met stekker per stopcontact aangesloten kunt hebben, zul je minder stroom opwekken dan met standaard zonnepanelen die met een kabel in de meterkast zijn aangesloten. Hoeveel energie je wilt opwekken en nodig hebt heeft dus een invloed op welke producten je kiest.
Installatie
Geen zin in zonnepanelen specialisten over de vloer en extra geklus in huis? Een zonnepaneel met stekker werkt perfect binnen no time. Als je de zonnepanelen met stekker koopt dan krijg je hier een duidelijke handleiding bij voor het zelf plaatsen van zonnepanelen. Lees deze van tevoren goed door en je hebt ze snel aangesloten op het stopcontact. Je hebt geen extra kabel nodig, alleen maar een stopcontact, en door de plug-in zonnepanelen heb je dan een stuk sneller je eigen stroom dan met standaard zonnepanelen.
Besparing
Je zult met panelen altijd besparen op de energierekening en ook altijd de investering in zonnepanelen terug verdienen. Daarentegen zal de opbrengst van standaard panelen vaak hoger zijn, omdat je er gewoon meer kunt aansluiten en ze groter zullen zijn. Hierdoor is je opbrengst hoger en je besparing dus ook als je voor standaard zonnepanelen kiest. Bij de aanschaf van plug and play zonnepanelen krijg je de omvormers er wel meteen bij, maar als deze kapot gaan moet je wel het complete zonnepaneel vervangen.
Simpel
Het kan eigenlijk niet makkelijker dan een zonnepaneel met stekker. Je kunt een set panelen bestellen wanneer je wilt, deze aansluiten wanneer en waar je wilt, en stroom opwekken wanneer je wilt. Zolang de plug en play zonnepanelen in het stopcontact aangesloten zitten, werkt het en kun je jouw eigen elektriciteitsnet maken. Maar als je zeker wilt weten dat je het maximale vermogen uit je panelen haalt, moet je goed naar de hellingshoek, schaduw en plaatsrichting kijken. Dat kan het minder simpel maken.
Kosten plug en play zonnepanelen
De kosten van plug and play zonnepanelen zijn ongeveer hetzelfde als van standaard zonnepanelen. Voor gemiddeld € 400 per zonnepaneel zul je klaar zijn. Sinds 2023 is het Btw-tarief voor zonnepanelen op 0% gezet, waardoor je dus geen BTW meer hoeft te rekenen of terug te vragen. Ook komen er geen installatie kosten bij voor deze plug in zonnepanelen, omdat je ze zelf makkelijk kunt installeren.
Terugverdientijd
De plug en play zonnepanelen verdienen zich dus ook vanzelf terug. Je kunt rekenen op ongeveer € 100 per paneel per jaar. Dat is dus de opbrengst van alle stroom die je zelf opwekt. En omdat je weinig bijkomende kosten zal hebben, behalve misschien een verlengkabel of een nieuw stopcontact, kun je met de plug en play zonnepanelen al met 7 jaar je investering terug hebben verdiend. En dat terwijl je eigenlijk alleen maar een stekker in het stopcontact nodig hebt!
Onderhoud
Het onderhoud kan wel uiteindelijk wat duurder zijn dan bij standaard panelen. De plug en play zonnepanelen schoonhouden is niet zo moeilijk, de stekker erin houden ook niet, dus dat kun je prima zelf doen. Het enige nadeel is dat een omvormer vaak minder lang meegaat dan de panelen. Bij standaard zonnepanelen vervang je dan gewoon de omvormer, maar bij plug en play panelen is dit lastig omdat de omvormers in deze panelen zijn ingebouwd. Toch zul je de panelen eerder hebben terugverdient dan dat dit een probleem wordt.
Offerte
Met een geschikt zonnepaneel met stekker zorg je voor een eenvoudige manier van stroom opwekken!Vind de beste deal
Wil je direct de mooie zonnepaneel met stekker aanbiedingen zien en geen deal missen? Bekijk hier snel en simpel alle actuele sales op een rij ► Dat scheelt je tijd en dan wordt het zonnepaneel met stekker pakketje lekker makkelijk bezorgd!Betrouwbaar kopen
Bij het online kopen is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard de beste prijs belangrijk. Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel, gratis leveren en ze echt op voorraad hebben: