Zonnepanelen vervangen doe je wanneer een defect is opgetreden of simpelweg, omdat het rendement van zonnepanelen kleiner wordt. Op zo’n gegeven moment is het vervangen door nieuwe panelen de beste en rendabelste oplossing. Door de gevorderde technologieën zijn deze nieuwe exemplaren vaak geavanceerder dan de oude waren op het moment van aanschaf en hebben ze een hoger rendement.
-
Belangrijkste punten
- Levensduur: Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee.
- Opbrengst: Na 25 jaar is de opbrengst ongeveer 12,5% lager.
- Vervangen: Het vervangen van zonnepanelen kan beter door vakmannen worden gedaan.
Levensduur
Zonnepanelen leveren na verloop van tijd minder energie. Deze achteruitgang in vermogen noemt men degradatie. Een zonnepaneel heeft een minimale levensduur van 25 jaar. Daarna brengt een gemiddeld paneel nog steeds 80% van het vermogen op.
Bekijk de zonnepanelen offerte
Zonnepanelen vervangen
Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee voor ze vervangen moeten worden. Als ze ouder worden, neemt de opbrengst van zonnepanelen wat af (ongeveer 12,5% in die 25 jaar). Dit is normaal, want zonnecellen slijten ook door de jaren heen. Deze afname gaat erg geleidelijk. Zonnepanelen vervangen kan het beste door vakmannen worden gedaan. Wanneer je panelen verouderd zijn kan je ze naar de milieustraat brengen om de zonnepanelen te recyclen, zodat er circulaire zonnepanelen van gemaakt kunnen worden. Of je kan overwegen ze op een schuur te plaatsen om toch nog bij te dragen aan de opbrengst.
Het kan ook zijn dat je een enkel zonnepaneel wilt vervangen. Dit kan wanneer je een defect opspoort binnen je installatie dat slechts door één paneel veroorzaakt wordt. In dat geval kan je het beste het zelfde soort paneel aanschaffen als de rest van de panelen. Wanneer je zonnepanelen met stekker hebt, kun je erg makkelijk zelf deze vervangen.
Het belangrijkste is dat je veilig te werk gaat wanneer je aan de slag gaat met zonnepanelen vervangen. Dit lijkt te voor de hand liggend voor woorden, maar kan beter eens te vaak gezegd worden, dan één keer te weinig.
Vergelijken
De richtlijnen en tips met betrekking tot het plaatsen van zonnepanelen gelden ook voor het vervangen van zonnepanelen. Of je nu een hele ketting wilt vervangen, of slechts een schakel; het principe van de installatie met panelen, bekabeling en omvormer blijft hetzelfde. Iets opbouwen dat er eerder nog niet was is dikwijls eenvoudiger dan iets bestaand aanpassen.
Hoe werken & hoe vooral niet
Punt 1.
- Zon: werk niet aan het systeem met hoge temperaturen en in de volle zon.
- Bewolkt: kies voor schaduwrijk weer met lagere temperaturen om aan de slag te gaan.
Punt 2.
- Trek stekkers niet zomaar los! Wanneer je lukraak de stekkers lostrekt, kan een uiterst gevaarlijke vlamboog ontstaan.
- Onderbreek de gelijkstroom (DC): de meeste omvormers hebben hiervoor een schakelaar of draaiknop. Zet deze om. Kleinere omvormers hebben soms geen schakelaar. In dat geval is het uitzetten van de wisselstroom voldoende om door te gaan naar de volgende stap.
- Onderbreek de wisselstroom (AC): schakel hiervoor in de meterkast de groep uit waar het zonnesysteem op aangesloten is.
- Stekkers los: na het uitzetten van de wissel- en gelijkstroom, kun je veilig stekkers loskoppelen.
Punt 3.
- Overmoedig: denk niet zomaar “dat doe ik wel even”. Om (brand)gevaar te voorkomen is zorgvuldig te werk gaan noodzakelijk.
- Installatiemonteur: of geef het werk uit handen. Laat een specialist de panelen vervangen om risico te vermijden.
- Handleiding: gebruik de installatiegids om het nieuwe paneel op de juiste manier te plaatsen en aan te sluiten.
Zonnepanelen plaatsen
Bij het plaatsen van zonnepanelen dien je rekening te houden met het volgende:
- Bekabeling: pas op met werken aan gelijkstroom* bekabeling. Wanneer je hier geen of weinig ervaring mee hebt, kan het raadzaam zijn om een elektrotechnisch installateur in de hand te nemen.
- Positie: vind het zonnigste gedeelte van het dak op het zuiden met zo min mogelijk schaduwobjecten. Je wilt immers een zo hoog mogelijk rendement uit je zonnepanelen halen;
- Meerdere panelen: je hoeft niets “geks” te doen met de stekkers aan een paneel, deze zijn helemaal klaar voor gebruik. Meestal wordt gekozen voor een systeem met string. Panelen sluit je daarbij op elkaar aan, je vormt als het ware een ketting. De plusstekker van het ene paneel sluit je aan op de minstekker van de volgende, enzovoort. Het eerste en het laatste paneel staan in verbinding met de omvormer en daarmee de rest dus ook.
- Omvormer: zonnepanelen en kabels maken nog geen zonnepaneelinstallatie. Een omvormer die zichzelf koelt om de kwaliteit en levensduur te maximaliseren en welke geplaatst is in een goed geventileerde ruimte, maakt het systeem compleet. Een omvormer zet de geleverde gelijkstroom om in wisselstroom*. Tevens kan de omvormer de elektrische energie omzetten in energie van een andere frequentie.
- Nogmaals: pas op! De energie die zonnepanelen leveren kan oplopen tot dodelijke sterkte. Schakel bij twijfel een deskundige in en probeer niets zelf uit.
Omvormer vervangen
Wanneer het vernieuwde zonne-energie systeem meer kan opleveren dan de oude combinatie, moet de omvormer misschien ook wel vervangen worden. Dit is afhankelijk van het vermogen van de huidige. Het vermogen (uitgedrukt in Watt) van de omvormer hoeft niet groter te zijn dan 110% van de opbrengst van de zonnepanelen in ideale omstandigheden. Deze ideale opbrengst wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Houd als minimum vermogen 80% Wp aan. De prijs van een omvormer voor zonnepanelen bestaat uit de kosten van de inkoop van de omvormer en de eventuele leveringskosten.
Meterkast
Een mogelijk hoger rendement werkt door tot in de meterkast. Op een bestaande groep mag een omvormer aangesloten worden van maximaal 500 Watt. Voor een omvormer met een hoger vermogen moet een nieuwe groep met zekering aangelegd worden. Uiteraard gelden voor een aangepast zonne-energie systeem dezelfde regels als voor een nieuw aangelegd systeem.
Veelgestelde vragen
Wat kost het om zonnepanelen te vervangen?Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!