Bij het installeren van zonnepanelen komen er ook een heleboel kabels te liggen. Hoe dat precies geïnstalleerd en de verschillen tussen het platte dak en het schuine dak leggen we je in dit artikel uit! Bekijk de zonnepanelen offerte
-
Belangrijkste punten
- Kabeldoorvoer: Noodzakelijk om kabels van zonnepanelen naar binnen te leiden.
- Lucht- en Waterdicht: Dakdoorvoer moet goed afgesloten zijn om lekkages te voorkomen.
- Veiligheid: Belangrijk om brandgevaar door kabels te minimaliseren.
De omvormer installeren
Nadat de zonnepanelen zijn bevestigd op het dak wordt de omvormer geïnstalleerd. De omvormer zorgt ervoor dat jij in huis gebruik kunt maken van de zelf opgewekte groene stroom.
De omvormer heeft niet veel ruimte nodig, maar moet wel goed kunnen ventileren. Laat daarom genoeg ruimte rondom de omvormer vrij en zorg ervoor dat de omvormer zo dicht mogelijk bij de panelen hangt. Deze maakt wel wat geluid, vergelijkbaar met een koelkast of fluisterende stem. Daarom is het verstandig om hem op te hangen in een ruimte waar niet wordt geslapen en/ of geleefd.
Kabels
Dan de kabels, om zonnepanelen te kunnen installeren zijn er twee kabeltrajecten nodig. Van je zonnepanelen naar je omvormer en van de omvormer naar de meterkast. Voor het eerste kabeltraject moet er een kabeldoorvoer van buiten naar binnen gemaakt worden. Het tweede traject loopt van je omvormer naar je meterkast.
Verschillende soorten kabels
Om zonnepanelen goed aan te kunnen sluiten heb je twee soorten kabels nodig; AD- en DC-kabels. Een uitzondering hierop is wanneer je gebruik maakt van micro-omvormers. De DC kabel gaat van de zonnepanelen naar de omvormers en de AC kabel loopt van de omvormer naar de meterkast.
DC-bekabeling voor schuin dak
Zonnepanelen kunnen op verschillende soorten daken geplaatst worden. Echter word er bij een schuin dak of plat dak wel een andere kabel gebruikt. Op schuine daken liggen de zonnepanelen op een onderconstructie. Via connectoren verbind je hier de kabels van verschillende zonnepanelen aan elkaar. Uiteindelijk houdt je 3 kabels over: de rode plus, de zwarte min en de getinte aardekabel.
Je koppelt de aardkabel aan de min-kabel en zorg ervoor dat je altijd de plus apart houdt en niet aanraakt. De plus en min kabel worden apart van elkaar naar binnen geleid om zo de zogenoemde vlamboog te vermijden. Het naar binnen geleiden gebeurd het liefste via een al bestaande dakdoorvoer. Wanneer er een nieuwe dakdoorvoeren gemaakt moeten worden zorgen de installateurs er altijd voor dat deze volledig lucht- en waterdicht is.
DC kabeldoorvoer voor platte dak
Omdat een plat dak geen bruikbare hellingsgraad heeft wordt er vaak gekozen om een kabeldoorvoer in het dak te maken. Meestal wordt de doorvoer opgehoogd zodat deze geen contact maakt met de kabels en de dakbedekking. Verder worden de 3 verschillende kabels elk omhuld door een pvc-buis. Zo kunnen de kabels elk apart naar binnen geleid worden.
AC kabeldoorvoer van omvormer naar meterkast
De omvormer zet de gelijkstroom die van de zonnepanelen af komt om in wisselstroom die jij uit het stopcontact kunt halen. Om de wisselstroom vanuit de omvormer te kunnen gebruiken worden er kabels aangelegd vanuit de omvormer naar de meterkast.
Het is verstandig om de omvormer zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen te hangen. Dan heb je namelijk het minste verlies. De AC-kabel gaat via een dakdoorvoer naar binnen, daar kan de kabel op de meterkast aangesloten worden.
Kabeldoorvoer
Het beste kun je gebruik maken van de bestaande dakdoorvoer zoals een ventilatie pijp of rookgasafvoer bijvoorbeeld. Zo hoeft er niet in je dak geboord te worden en is het voor jou en voor de installateurs makkelijker werken.
Dakdoorvoer zonnepanelen
De kabeldoorvoer is iets wat gemakkelijk word vergeten bij het installeren van zonnepanelen. Maar het is belangrijk dat het systeem luchtdicht en waterdicht is, om zo lekken te voorkomen. Om dit goed te doen zijn er verschillende systemen waaronder het Ubbink dakdoorvoer systeem. Dit systeem kun je plaatsen op het hellend dak, platte dak en voor verschillende kabeldiktes.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de zonnepanelen offertes ►