Met een string-omvormer zet je opgewekte zonne-energie om in elektriciteit voor in huis. Deze omvormer wordt ook wel een centrale omvormer genoemd. Is de string-omvormer voor jou de juiste keuze? Bekijk de omvormer aanbiedingen
Wat is een string-omvormer?
Een omvormer zorgt ervoor dat je het zonlicht om kunt zetten in bruikbare stroom voor in huis. Je hebt de keuze uit verschillende soorten omvormers, waaronder de string-omvormer, deze omvormer is het meest voorkomende type installatie.
Bij een string-omvormer worden de zonnepanelen aan elkaar gekoppeld met meerdere strings, die vervolgens weer aan de centrale string-omvormer gekoppeld worden. Daardoor heb je voor een set zonnepanelen vaak maar een enkele omvormer nodig.
Van gelijkstroom naar wisselstroom
Alle zonnepanelen worden met lange strings met elkaar verbonden en worden vervolgens met de string-omvormer gekoppeld. De omvormer zet gelijkstroom om in bruikbare wisselstroom. De string-omvormer wordt op zijn beurt naar de meterkast geleid.
Vanaf de meterkast kun je er gebruik van maken in huis in de vorm van stroom! Met deze duurzame oplossing breng je de maandelijkse energiekosten een flink eind omlaag.

Voordelen van string-omvormers
Een string-omvormer is het overwegen waard op het moment dat je een lager budget hebt. Het is namelijk de goedkoopste type omvormer. Dat komt mede doordat je bij dit type installatie slechts een enkele centrale omvormer nodig hebt.
Daarnaast is de string-omvormer een prima omvormer voor een set zonnepanelen die allemaal in dezelfde hellingshoeken en vrij van schaduw staan. Zo werken de string-omvormers het meest efficiënt.
Weinig kans op storingen
Doordat een set zonnepanelen met een enkele string-omvormer uit weinig onderdelen bestaat is het een relatief simpel systeem. Daardoor is de kans op storingen een stuk lager dan bij micro-omvormers of power-optimizers.
Daarnaast wordt de string-omvormer op een handige plek in huis geplaatst waardoor de omvormer bij een defect meestal goed bereikbaar is.
Geen zware omstandigheden
Micro-omvormers worden onder elk paneel gemonteerd. Daardoor wordt een micro-omvormer aan zwaardere omstandigheden dan een string-omvormer blootgesteld. String-omvormers krijgen bij normaal gebruik niet veel te verduren.
Dat wil dus zeggen dat je de kans op storingen of een defect bij een micro-omvormer een stuk groter is.
MPP tracker
Een omvormer bereikt het hoogst haalbare rendement van zonnepanelen met een MPP tracker. MPP staat voor Maximal Power Point. Deze tracker kan de ideale hoge spanning vinden waardoor je zonnepanelen zo efficiënt mogelijk werken.
Grotere omvormers kunnen zo mogelijk twee MPP trackers gebruiken, terwijl kleine omvormers genoeg hebben aan een enkele MPP tracker.

Nadelen van string-omvormers
String-omvormers hebben een aantal aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. Zo werkt het systeem pas vanaf een bepaald minimum aantal panelen. Voor een kleinere set zonnepanelen is een string-omvormer niet geschikt.
Het is ook belangrijk dat de zonnepanelen niet in verschillende hellingshoeken of verschillende oriëntaties staan gericht. Het paneel dat het slechtste presteert wordt dan namelijk de zwakste schakel, waardoor de algehele opbrengst lager ligt.
Niet geschikt voor schaduw
Het kan voorkomen dat een deel van de zonnepanelen in de schaduw ligt. In theorie is dat niet zo erg, maar met de verkeerde omvormer wordt de opbrengst flink verlaagd. Dat komt doordat een string-omvormer alleen het rendement van het paneel met het slechtste rendement kan behalen.
Een voorbeeld: je hebt een systeem van 20 zonnepanelen aangeschaft waarin de beste zonnepanelen een rendement van 100% halen en de slechtste zonnepanelen een rendement van 50%. In deze specifieke situatie behaal je met een string-omvormer bij paneel afzonderlijk een rendement van maar 50%.
Storingen treffen het hele systeem
Een ander minpunt van de string-omvormer is dat het bij een storing het gehele systeem platlegt. Dat komt doordat elk zonnepaneel is aangesloten op een enkele omvormer.
Zorg ervoor dat de string-omvormer goed bereikbaar is zodat een storing zo vlug mogelijk opgelost kan worden.

Alternatieve opties
In sommige situaties is een string-omvormer niet geschikt. Gelukkig heb je dan nog de keuze uit twee typen omvormers: de micro-omvormers en de power-optimizers. Elke omvormer heeft zijn eigen voordelen en nadelen.
Laten we bekijken in welke situaties de alternatieve opties verstandiger zijn!
Micro-omvormers
Een veel gekozen alternatief is de micro-omvormer. Een micro-omvormer zorgt ervoor dat je het optimale rendement uit elk paneel kunt halen. Je koppelt namelijk aan elk afzonderlijk paneel een eigen omvormer. Dat wil zeggen dat je bij 20 zonnepanelen ook 20 micro-omvormers gebruikt.
Centrale omvormers hebben het nadeel dat ze slechts het rendement van je slechtst presterende zonnepaneel behaalt. Dat is bij micro-omvormers niet zo. Als er schaduw valt op een deel van je zonnepanelen zijn de micro-omvormers een uitstekende optie.
Power-optimizers
Een andere alternatieve optie zijn de power-optimizers. Deze omvormers werken ongeveer hetzelfde als micro-omvormers. Elk paneel afzonderlijk krijgt een eigen omvormer waarmee je de opbrengst per paneel kunt bekijken.
De power-optimizer is de juiste omvormer als je van plan bent het optimale rendement uit elk zonnepaneel te halen. Zeker als alle zonnepanelen een verschillende oriëntatie of verschillende hellingshoeken hebben.

Kosten string-omvormer
Gemiddeld genomen betaal je voor string-omvormers een bedrag tussen de €1000 en €1500. Omdat je bij een string-systeem met flink wat zonnepanelen slechts een enkele omvormer nodig hebt hoef je dit bedrag maar eenmalig uit te geven.
De hoogte van het bedrag van string-omvormers zal niet alleen verschillen per merk, maar ook per zonnepanelenbedrijf.
Hoe groot is een stringomvormer?
Niet alle string-omvormers zijn even groot, maar gemiddeld genomen heeft een string-omvormer afmetingen van 55 cm bij 32 cm bij 25 cm. Het voordeel van string-omvormers is dat ze niet onder de zonnepanelen geplaatst worden, maar in een ruimte in je woning.
Handige ruimten voor de omvormers zijn bijvoorbeeld de garage, de zolder of de bijkeuken. Het is belangrijk dat de ruimte voldoende geventileerd kan worden en niet snel te warm wordt. Alleen dan kunnen string-omvormers optimaal werken.
Bij de meterkast
Een andere vereiste voor de string-omvormer is dat hij in een ideale situatie zo dicht mogelijk bij de meterkast hangt. Als dat niet mogelijk is omdat er geen ruimten zijn waar voldoende ventilatie plaats kan vinden wordt er vaak gekozen voor de dichtstbijzijnde koele ruimte.

Conclusie
String-omvormers zijn ideaal als je budget niet heel groot is. Met dit systeem kun je prima gelijkstroom omzetten in wisselstroom. De zonnepanelen worden in een serie aan elkaar gekoppeld waardoor niet alle zonnepanelen een eigen omvormer krijgen. Voeg een overspanningsbeveiliging toe om overspanning te voorkomen.
De string-omvormer is de juiste keuze als de zonnepanelen niet in de schaduw of verschillende hellingshoeken staan, omdat de string-omvormer slechts de opbrengst van je slechtst presterende paneel haalt.
Aanbieding
Door de beste omvormer simpel online te kopen bespaar je veel geld. Laat hem makkelijk gratis thuisbezorgen met volledige garantie en retourrecht!Vind de beste deal
Wil je direct de mooie Omvormer aanbiedingen zien en geen deal missen? Bekijk hier snel en simpel alle actuele sales op een rij ► Dat scheelt je tijd en dan wordt het Omvormer pakketje lekker makkelijk bezorgd!Betrouwbaar kopen
Bij het online kopen is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard de beste prijs belangrijk. Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel, gratis leveren en ze echt op voorraad hebben:Subsidie
Subsidie voor omvormers en subsidie voor zonnepanelen is er niet meer. De prijzen zijn namelijk zo ver gedaald dat dit volgens de overheid niet meer nodig is. De subsidiepot zal niet meer terugkomen omdat ze voor een gemiddeld huishouden nu gewoon binnen een acceptabele termijn rendabel zijn. Als bedrijf zijn de voordelen voor de beste zonnepanelen groter, want als bedrijf kun je van een aantal duurzame aftrekposten gebruik maken. Zo heb je de milieu-investeringsaftrek (MIA), de Energie-investeringsaftrek (EIA) en de Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (Vamil). Dat betekent dat je in sommige gevallen versneld mag afschrijven op TÜV gekeurde zonnepanelen en dan worden ze per saldo weer iets goedkoper. Bekijk meer technische info op Wikipedia of zie de omvormer aanbiedingen ►