Er is de laatste jaren veel te doen geweest over de salderingsregeling. Inmiddels is duidelijk dat deze regeling na 1 januari 2027 wordt afgeschaft. Toch blijft zonnepanelen kopen nog lange tijd een slimme investering. Bekijk de zonnepanelen offertes
-
Belangrijkste punten
- Salderingsregeling: Hiermee kun je de teruggeleverde stroom wegstrepen tegen de afgenomen stroom, wat je energierekening verlaagt.
- Terugleververgoeding: Voor overtollige stroom krijg je een vergoeding, minimaal 50% van het kale leveringstarief.
- Slimme meter: Voor salderen heb je een slimme meter nodig die je stroomverbruik en -opwekking bijhoudt.
- Blijvend voordelig: Ondanks afschaffing blijft investeren in zonnepanelen rendabel door lagere energiekosten en landelijke subsidie.
Wat is salderen?
Met zonnepanelen kun je jouw eigen zonne-energie opwekken. Als de hoeveelheid stroom die je nodig hebt meer is dan wat je zelf kunt opwekken met de zonnepanelen, dan springt het elektriciteitsnet bij. Zo heb je altijd voldoende stroom. Als je meer stroom opwekt dan je voor eigen verbruik nodig hebt kun je deze teveel opgewekte stroom terugleveren. Dit noemen we salderen.
Zonnepanelen salderen of terugleveren
Er zit een verschil tussen wat we salderen noemen en wat teruglevering is. Als de teruggeleverde energie wordt weggestreept tegen de afgenomen elektriciteit, ben je aan het salderen. De energieleverancier betaalt dan hetzelfde tarief per kWh geleverde stroom terug als dat je betaalt per kWh dat je gebruikt. Zo kom je uiteindelijk onder de streep op nul uit.
Netto terugleververgoeding
Als je meer energie opwekt dan dat je verbruikt, doe je aan netto teruglevering. Je krijgt dan een van tevoren afgesproken terugleververgoeding voor het aantal kWh dat je teruglevert. Dit zorgt ervoor dat je bespaart op je energierekening. De zonnepanelen waarmee je stroom opwekt kunnen zichzelf niet alleen op deze manier terugverdienen, het kan zelfs winst opleveren. Dit is een van de vele voordelen van zonnepanelen.
Wat doet de thuisbatterij?
Een thuisbatterij wordt gebruikt om overtollige energie in op te slaan. Op zonnige dagen wek je waarschijnlijk meer stroom op dan je verbruikt. Deze stroom sla je op in de thuisaccu. Je kunt ervoor kiezen om deze energie op een later moment te gebruiken of om het terug te leveren aan het net.
Hoe kun je een thuisbatterij gebruiken voor het salderen?
Met een dynamisch energiecontract kan het zeer lucratief zijn om een thuisbatterij aan te schaffen. Met een dynamisch energiecontract kun je de opgeslagen energie namelijk terugleveren op het moment dat je er de hoogste vergoeding voor krijgt.
Wat is de beste accu om stroom op te slaan voor zonnepanelen?
De meest gekozen thuisaccu is de lithium-ionbatterij. Vrijwel alle grote thuisaccumerken hebben een lithium-ionaccu in het assortiment. Dat komt doordat dit type batterij een grote opslagcapaciteit heeft, snel kan opladen en over het algemeen een lange levensduur met veel laadcycli heeft. Bij zuinig gebruik kun je deze levensduur ook nog eens verlengen.
Wat kost een thuisbatterij voor zonnepanelen?
Een thuisbatterij is een flinke investering. Voor dit systeem betaal je tussen de € 3.000 en € 10.000. De exacte prijs is met name afhankelijk van het type accu en de gekozen capaciteit.
Is een thuisbatterij dan wel rendabel?
Op dit moment verdient een gemiddeld huishouden een thuisbatterij niet vlug terug. Dat komt doordat het door de salderingsregeling financieel voor de meeste mensen aantrekkelijker is om de energie terug te leveren. Met een dynamisch energiecontract kun je de thuisbatterij echter goed gebruiken.
Dynamisch contract en een Zonneplan batterij
Neem bijvoorbeeld de thuisbatterij van Zonneplan. Zonneplan biedt een dynamisch energiecontract waarbij de stroomtarieven per uur kunnen verschillen. Met wat geduld kun je daar goed op inspringen. Je slaat opgewekte stroom op in de Zonneplan Nexus thuisbatterij en verkoopt deze stroom terug op het moment dat de prijzen hoog zijn. Zo haal je het meeste uit je installatie!
Hoe werkt salderen met een slimme meter?
Iedereen die wil investeren in zonnepanelen en een thuisbatterij kan salderen. Je krijgt vaak met de aanschaf van zonnepanelen een slimme meter, waarmee je precies kunt bijhouden hoeveel stroom je verbruikt en opwekt. Met deze slimme meter gaat salderen automatisch, want de energieleverancier kan precies zien hoeveel opgewekte energie je hebt verbruikt. Op je energierekening staat uiteindelijk hoeveel je precies hebt kunnen salderen.
Salderen is ook mogelijk met sommige digitale meters, maar let op welke meter je hebt. Het is niet met alle meters mogelijk om gebruik te maken van de salderingsregeling.
Teruggeleverde zonnestroom
Door de salderingsregeling is de energieleverancier wettelijk verplicht om de groene stroom die je teruglevert weg te strepen tegen de elektriciteit die je hebt afgenomen. Je betaalt alleen maar verbruikskosten, btw en overige vaste kosten over het netto verbruik. Dat is alle elektriciteit die je van het elektriciteitsnet hebt gebruikt, min wat je hebt kunnen salderen.
Afschaffing salderingsregeling
De komende jaren blijft de huidige salderingsregeling bestaan zoals we hem kennen, nadat de salderingsregel met een aantal jaar is verlengd. Inmiddels is duidelijk dat de salderingsregeling in 2027 afloopt. De eerder geplande afbouw gaat niet meer door, in plaats daarvan kun je de volle 100% blijven salderen tot de salderingsregeling vanaf 1 januari 2027 meteen wordt stopgezet.
Teruglevering
Wat je niet meer kunt salderen, kun je wel blijven terugleveren. Hier krijg je dan alsnog een terugleververgoeding voor. De salderingsregeling verdwijnt dus wel, maar je krijgt nog steeds een vergoeding voor de elektriciteit die je niet zelf kan verbruiken. Op dit punt wordt de thuisbatterij extra aantrekkelijk.
Let wel op dat je voor het terugleveren van stroom vaak terugleverkosten aan de energieleverancier moet betalen. Met de huidige stroomprijs zijn alle besparingen mooi meegenomen natuurlijk, dus het kopen van zonnepanelen blijft een goede investering voor een duurzame toekomst.
Overige aanpassingen
De veranderende salderingsregeling is niet het enige dat verandert. Als je zonnepanelen gaat kopen, hoef je sinds begin 2023 geen btw meer hoeven te betalen voor de aanschaf en de installatie. Niet alleen zorgt dit ervoor dat zonnepanelen makkelijker aan te schaffen zijn, je hoeft je ook niet meer bij de Belastingdienst in te schrijven als kleine ondernemer om de btw terug te vragen. De investering is dus minder groot en het scheelt papierwerk, terwijl je zonnepanelen opbrengst hetzelfde blijft!
Een goede investering
Door de salderingsregeling verdienen zonnepanelen zichzelf snel terug. De terugverdientijd ligt gemiddeld gezien tussen de 4 en 5 jaar. Zonder de salderingsregeling zal deze terugverdientijd wat langer zijn, maar nog steeds zal de investering zichzelf snel terugbetalen. De levensduur van zonnepanelen is met gemiddeld 25 jaar nog steeds veel langer dan de terugverdientijd. Het zal dus altijd rendabel blijven om zonnepanelen te plaatsen. Zeker als je daar een thuisbatterij bij gaat gebruiken.
Opgewekte elektriciteit verbruik
Zodra de salderingsregeling stopt, is het helemaal interessant om zoveel mogelijk van je eigen opgewekte zonnestroom te verbruiken. Je krijgt per kWh die je teruglevert een veel kleinere vergoeding van de leveranciers, dus het is slimmer om meer te verbruiken wanneer de zon schijnt dan om later de vaste stroomprijs te betalen aan de energieleverancier.
Opslag van energie
De opslag van duurzame energie staat nog in de beginfase, maar als de salderingsregeling echt stopt in 2027, is er een nieuwe impuls om hier meer in te investeren. Met zonnepanelen wek je vooral stroom op als de zon schijnt en als je dit op kunt slaan, ben je minder afhankelijk van leveranciers wanneer het bewolkt is of na zonsondergang. Het zal lastig worden om volledig onafhankelijk te worden, maar de toepassing van de thuisaccu is een flinke stap in de goede richting.
Slim zonnepanelen gebruiken
Je kunt ook je eigen elektriciteit verbruik proberen in te zetten als je zonnepanelen veel opwekken. Denk bijvoorbeeld aan de wasmachine in de middag aanzetten in plaats van in de nacht, of je elektrische auto opladen als het mooi weer is. Zo zorg je ervoor dat je op dat moment verbruikt wat er wordt opgewekt. Je hoeft geen elektriciteit op te slaan in dure thuisaccu’s en je hebt minder energie nodig van het elektriciteitsnet als je zonnepanelen minder produceren.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!